Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AEB] Jakie czynnosci po zakupie auta ktore troche stało?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam takie pytanko. Otóz niedawno kupilem :a4fan: z silnikiem AEB tylko ze samochód przez ostatni rok zrobił tylko 4tys km. A wogole to ten silnik ma przejechane tylko 30tys (informacja pewna na 100%, rocznik autka 95) i jezdzil na oleju BP jakims tam, z oznaczeniem 0W40.

Moje pytanie jest takie, jakie dokonac czynnosci zeby ten silnik chodzil jak nalezy, jakiej lepkosci i firmy wlac olej? Myslalem nad motulem.

Bede wdzięczny za jakies porady.,

Pozdrawiam

Opublikowano

Długo to auto stało ile czasu? 4tyś w ciąg roku to jednak trochę było jeżdzone.

Olej oczywiście full syntetyczny i tylko z górnej półki, ważne żeby spełniał fabryczne wymagania.

Opublikowano

Stało przez ostatnie dwa lub trzy miesiace bez jezdzenia no a wczesniej tak jak pisałem.

Full syntetyk czyli tez 0W40 czy moze jakies 5W? Z górnej półki moze byc motul czy jakis mobil? Co polecasz?

A co powiecie o oleju firmy Comma?

o olejach to już były tematy proszę poszukać jest tam wszystko jeśli chodzi o producenta i lepkosć !, tak więc rozmawiajmy na temat :wink4:

Opublikowano

Nalezalo by wymienic filtry i plyny przynajmniej sprawdzic.

Opublikowano

No filrty i plyny to oczywiscie wiem, tylko wlasnie chodzi o ten olej noi czy cos jeszcze?

W takim razie wleje tego mobila 5W50.

Opublikowano

Powymieniaj wszystkie płyny, filtry, paski i jak autko stało można by zdjąć zaciski hamulcowe i sprawdzić czy tłoczek w zacisku jest w dobrym stanie, jeśli nie to można go podsmarować albo psiknąć czymś w stylu WD40, i ogólnie sprawdzić czy wszystko sie rusza, czy żadne gumy nie są sparciałe albo zużyte. Najlepie zrobić sobie pełen przegląd auta. Należy zrobić wszystko od razu i jeździć niż co jakiś czas robić po jednej rzeczy.

Pozdrawiam

Opublikowano

ze tak sie podepne do tematu, bo nie chce tworzyc nowego

ile plynu hamulcowego wchodzi do naszych audiczek ?? bo chyba silnik nie ma znaczenia z iloscia plynu ?

Opublikowano

Jeśli auto postało to:

- napełnij zbiornik do pełna dobrze 2-3 razy i wypalić paliwko razem z wodą która mogła się wytrącić od stania ale tą czynność przeprowadzisz na końcu jak poniższe będę OK.

- wymień filtry: powietrza, ewentualnie paliwa oraz oleju przy zmianie oleju - dalej na full syntetyk,

- sprawdź akku czy trzyma napięcie jak nie może zimy już nie przetrzymać, spraw przy okazji poziom wody w akku jak coś to dolej.

- sprawdź tylne tarcze czy hamują cała powierzchnią, czy nie sa zbytnio skorodowane, jak skorodowane ranty a klocek dobrze przylega - usunąć rdzę, podobnie z przednimi, przy okazji skontroluj klocki. Dobrze się przyjrzyj hamulcom by uniknąć niepotrzebnych ustek czy kraksy z powodu ich niedomagania

- zmień płyn hamulcowy i odpowietrz układ

- zmień płyn od wspomagania

- sprawdź opony - jak starsze niż 4-5 lat nadają się tylko do wymiany pomimo dobrego bieżnika, ale jeszcze przyjrzyj się dobrze czy guma nie jest spękana,

- warto by sprawdzić ciśnienie w cylindrach bo przy długim staniu może dochodzić do ich korozji

- sprawdź wydech - benzynki lubią pluć wodą wiec mogła się zebrać a że panuje tam kwaśne środowisko to o korozję nie trudno.

Oczywiście do powyższego podchodzić trzeba z rozsądkiem.

Opublikowano

Kupiłem auto, co stało rok czasu u niemca...Na początku zawieszenie było ok, żadnych luzów nie było. Po miesiącu jeden wahacz złapał luz, potem drugi, itd..... teraz musze zmienić wszystkie... podejrzewam, że gumy przetruchlały, bo na końcówkach jest ok, tylko elementy gumowo-metalowe szlag trafił..... Tarcze hamulcowe na przodzie korozja porozsadzała od środka, wszystkie zaciski stały...tragedia. Pasek rozrządu też był w nienajlepszej kondycji. Napinacz paska alternatora nie dał się rozruszać. Zamiast oleju napędowego w baku była woda....Kosztowało mnie troszkę zdrowia i funduszy żeby przywrócić mojego "czerwonego diabła" do życia....

Opublikowano

adadur - dzięki za wskazówki, moje na szczescie nie stało tak długo jak samochód kaliko. Wiec pare rzeczy odpada.

Ale dzieki itak za porady.