Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5] Najlepsze z najgorszych (części zawieszenia, wahacze)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, jakie polecacie najtańśze komplety zawieszenia do B5 ?, naprzykład na allegro znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/item221697846_wahacze_komplet_audi_a4_a6_vw_passat_b5_b6_superb.html i koleś daje 18mc gwarancji, czy rozglądać się za takimi co kosztują około 1500zł ?

ps narazie z lewej strony słyszę efekt "starego łóżka" ale wydaje mi się że to kwestia czasu jak zacznie mocno stukać :(

Opublikowano

Odpuść sobie te wahacze za 599. Pojeździsz w dobrych porywach 10tys. i trzeba będzie zmienić. Jeśli już to załóż np .Lemforder'a albo Febi,są droższe,ale zdecydowanie lepsze. Niepotrzebnie wydasz tylko kase na te z Allegro.

Ale to tylko moje zdanie.

:a4fan:

Opublikowano

Odpuść sobie te wahacze za 599. Pojeździsz w dobrych porywach 10tys. i trzeba będzie zmienić. Jeśli już to załóż np .Lemforder'a albo Febi,są droższe,ale zdecydowanie lepsze. Niepotrzebnie wydasz tylko kase na te z Allegro.

Ale to tylko moje zdanie.

:a4fan:

Zdecydowanie tak! To nie są części na których można zaoszczędzić.

Poza tym jedź na dokładną diagnostykę, może nie wszystkie wahacze są do wymiany.

Opublikowano
  • Autor

ale mieliście takie że tak wnioskujecie ? ewentualnie niewiecie który wahacz najczęście skrzypi ?? zlałem wszystkie gumki WD40 i dalej skrzypi przy skręcaniu kierownicą w trakcie wolnej jazdy

Opublikowano

O wahaczach jest full na forum i jeszcze troche. Poszukaj a wszystko,o co pytasz znajdziesz

Opublikowano

ale mieliście takie że tak wnioskujecie ? ewentualnie niewiecie który wahacz najczęście skrzypi ?? zlałem wszystkie gumki WD40 i dalej skrzypi przy skręcaniu kierownicą w trakcie wolnej jazdy

WD40 niezbyt nadaje się do elementów gumowych. Lepiej kupić coś z teflonem, bo inaczej to jeszcze gorzej zrobisz z tym WD40 :)

Opublikowano

ale mieliście takie że tak wnioskujecie ?

nie, nikt nie miał - dlatego Ci polecają właśnie normalne wahacze

:cool:

Opublikowano

koko115.

Tak jak koledzy mówią - poczytaj, bo na forum o wahaczach jest cała masa.

Dodatkowo zagadaj z kolegą spetsnaz - on ostatnio kupił jakiś taki podobnie tani komplet. Oczywiście nie powie Ci za wiele bo dopiero co założone, ale ... :decayed:

Opublikowano

czlowieku nie masz tam u siebie zadnego mechanika aby podjechac na sprawdzenie zawiechy ? moze sie okazac ze masz do wymiany 3 wahacze a nie 8 ...... pozatym zawieszenie wplywa bezposrednio na bezpieczenstwo, opony kupujesz tez w komplecie za 500 zl ?

Opublikowano

Nie należy wymieniać wahaczy po jednym!

TYLKO komplet, po wymianie kompletu pojeździ się 50-60kkm (przy dobrej jakości wahaczach i rozsądnym rozmiarze felgi), a jak będziesz wymieniał po jednym, to co 1000km będzie stukać...

Opublikowano

z tego co wiem to wymienia sie komplet ale przy 1 kole, czyli 2 wahacze. Jesli chodzi ci o to ze sie wymienia zawsze 8 to jest to w ogole nie logiczne i kompletnie sie z tym nie zgadzam.

Opublikowano

Przy jednym kole są 4 wahacze... (z przodu)

Opublikowano

no to zdziwko :blink: mi stukal jakis wahacz w prawym kole, to wymienilem 2, bo mechanik twierdzil ze zawsze trzeba parami wymieniac ..... czyli teraz co, mam sie szykowac ze za niedlugo bede wszystkie 4 wymienial w 1 kole ?

Opublikowano

Są dwa na górze i dwa na dole, pewnie miał na myśli parę górnych lub dolnych...

Najpierw zacznie stukać któryś ze starych, jak wymienisz to po dużo krótszym czasie inny itd.

Po prostu luzy w zawieszeniu są zanim zacznie stukać, a kiedy na niektórych wahaczach są luzy, to pozostałe duużo szybciej się zużywają, poza tym przy dużych luzach na jednym z wahaczy zużycie innego może nie być zauważalne... Dlatego zaleca się wymieniać komplet 8 od razu, przecież w drugim kole też pewnie pojawiają się już luzy... Nie wspominając o tym, że zdaża się, przy bodajże którymś z dolnych wahaczy, że wcale nie ma stukania, aż się urwie...

Jak u mnie zaczęło stukać pojechałem na szarpaki - diagnosta stwierdził, że prawa góra jest bez zarzutu, reszta ma luzy (lewa góra niewielkie). Wymieniłem 6 wahaczy, po 2000km znów zaczęło stukać - natychmiast wymieniłem dwa pozostałe.

Opublikowano

w moim a4 po sprowadzeniu z niemcowa prawy górny przedni był wybity, reszta była OK, auto miało 155tys. wymieniłem ten jeden na febiego i teraz mam prawie 200 tys. i cisza... na ostatnim przeglądzie auto było sktupulatnie na szarpakach badane i na teście amorków, (mój brat jest diagnostą w serwisie Renault) i cisza... nic się nie dzieje... zawieszenie OK amorki po 60%

Opublikowano

Wcale nie trzeba wymieniać kompletu 8 wahaczy , ale podobno najlepiej parami np. 2 górne. Ja tak robie i z zawieszeniem nie mam problemów. :a4fan:

Opublikowano

Gadanie glupot. Jak cos to zwykle wymienia sie oba gorne jesli jeden z nich wali. Jak ktos wymienia full komplet to jego sprawa... Ja wymieniam tylko te co leca.

Opublikowano

Sprawdziłem u siebie i też mam wymieniane pojedyńcze wahacze, część jest innego producenta i wyglądają na nowsze.

Opublikowano

koko115.

Tak jak koledzy mówią - poczytaj, bo na forum o wahaczach jest cała masa.

Dodatkowo zagadaj z kolegą spetsnaz - on ostatnio kupił jakiś taki podobnie tani komplet. Oczywiście nie powie Ci za wiele bo dopiero co założone, ale ... :decayed:

...ale jest zadowolony :thumbup: (pogadamy za jakieś 60kkm..) tyle że ja zainwestowałem w oryginał http://www.allegro.pl/item224233756_wahacze_audi_a4_a6_vw_b5_b6_superb_oryginal_wawa.html - te wahacze, tą aukcję i tego sprzedającego mogę polecić

Co do wymiany wahaczy to nie ma sensu wymieniać całego kompletu.. chyba że chcesz mieć święty spokój. Zazwyczaj zmienia się parami po 2 (góra lub dół). Ja zmieniłem komplet bo był po dobrej cenie :decayed: W wahaczach najczęściej sypią się nie elementy metalowo gumowe ale sworznie :disgust:

Opublikowano

699 zł za oryginał? Za komplet? Niewiarygodne....