Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AWX] Klimatyzacja nie chłodzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam następujący problem, dziś jadąc autem włączyłem klimatyzację i wszystko było ok, chłodziła aż miło. Jednak w pewnym momencie zacząłem odczuwać w aucie ciepłe powietrze z zewnątrz tak jakby klimatyzacja przestała działać a cały czas była włączona. Po powrocie do domu podpiąłem vaga i sprawdziłem czy są jakieś błędy odnośnie klimatyzacji (moduł 08). Nie było zarejestrowanych żadnych błędów.

Natomiast w module Engine zauważyłem że pojawił się błąd którego wcześniej nie było:

17664 - Engine Coolant Temp Sensor (G62): Open or Short to Plus

P1256 - 35-00 - -

Moje pytanie jest następujące, czy czujnik ten może mieć wpływ na nieprawidłową pracę klimatyzacji albo jej nie załączanie? Czy jednak pojechać nabić klimatyzację i zobaczyć jaki będzie efekt? Nie chciałbym tylko niepotrzebnie nabijać klimy jeśli przyczyną niedziałania klimatyzacji jest coś innego. Ewentualnie jak sprawdzić czy załącza się sprężarka bo jak włączam klimatyzację to nie zauważam zmiany w pracy silnika a wcześniej odczuwalna była ta zmiana pracy silnika. Dodam że nie mam problemu z osiągnięciem temp 90 stopni C na zegarach tablicy rozdzielczej. Z góry dziękuję za jakieś wskazówki i pomoc.

Marek

Opublikowano

Mam to samo dzisiaj akurat wtedy kiedy największe upały ....

Opublikowano

Byłem u speców od klimy. Padło sprzęgło, najprawdopodobniej zbyt wysokie ciśnienie w układzie wywołało awarię. Ilość czynnika była prawidłowa. Dodatkowo został wymieniony wentylator z przodu auta przed silnikiem gdyż wogóle nie działał. Niestety upał dał się we znaki ale przynajmniej znowu można jeździć w komfortowych warunkach.

Opublikowano

Jaki koszt?

Opublikowano

Wymiana sprzęgła, wentylatora, paska oraz dyszy - 1200zł Drogi interes nie da się ukryć, niestety tak na prawdę to tylko sam kompresor się nie posypał a reszta wysiadła.

Opublikowano

Ja za sprzęgło + dobicie + montaż = 400zł :hi:teraz mrozi jak szalona

Opublikowano

Cholera nie najtańszy interes, ale jazda bez klimy w te upały to masakra... Zobaczymy ile mnie dzisiaj skasują :mysli:

Opublikowano

Wymiana sprzęgła, wentylatora, paska oraz dyszy - 1200zł Drogi interes nie da się ukryć, niestety tak na prawdę to tylko sam kompresor się nie posypał a reszta wysiadła.

Dziękuj Bogu że się kompresor nie posypał, w tamtym roku wymieniałem w aso vw za 2500zł :wallbash:, i to po regeneracji fabrycznej, do tej pory nie chcę widzieć ich na oczy, kupuję u nich czasem tylko części jak już nie ma na alledrogo :decayed:

Opublikowano

No dzięki Bogu nie :decayed: Dzisiaj odbieram niunię, cała operacja 300 zł :notworthy:

Opublikowano

Jak 300 zł to jeszcze nie taki duży koszt. Daj znać jak odbierzesz autko co było przyczyną problemów z klimatyzacją u Ciebie. Odnośnie tego kompresora to faktycznie szczęście że się nie posypał, ale niestety auto generuje koszty raz większe raz mniejsze i trzeba się z tym liczyć.

Opublikowano

Dokładnie raz wychodzi mniej raz więcej, jak ma się zamiar troszke czasu pośmigać to taka inwestycja i tak się zwraca. U mnie padło sprzęgło sprężarki, majster gdzieś tam miał drugie czy coś, połapał wszystko do kupy i znowu wieje chłodkiem. Z drugiej strony czeka mnie niedługo wymiana chłodnicy klimatyzacji koszt ori 350 zł. Pozdrówka.