Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Prośba o analizę logów 1,9tdi AFN Quattro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Opublikowano

Kat wtrysku dramat.I przeplywka tnie gnoj

Opublikowano

I turbo późno wstaje...

Opublikowano

Przepływka jest OK. Limituje dawkę bo turbo wolno się "napompowuje" co jest wynikiem zapieczenia kierownic lub zapchanego reaktora katalicznego.

Pozdr.

Opublikowano
  • Autor

O dżizas - tak myślałem, że to jakaś kumulacja :no:

Kierownice raczej pracują, bo sztanga chodzi [sprawdzałem ręcznie, bo grupy 011 nie mam dostępnej w VAG-u] - poprzedni właściciel próbował wyczyścić turbinę, ale nie był w stanie jej wyjąć (masakrycznie zapieczone śruby), więc rozebrał ją od przodu.

Trochę gwiżdże na niskich obrotach (tak do 2 000 rpm) po dodaniu gazu.

Kąt wtrysku niedawno wyregulowałem i w statycznych 000 w pozycji 2 jest ładnie tzn. 52-59 - odpala super.

Martwi mnie to, że w 003BS wychodzi bardzo dużo powietrza [420], a gdy przygazuję jest już ok - patrz 003BSa :embarrassed:

To samo jest w statycznej 003 - tam lepiej widoczne, bo w trakcie pomiaru dodałem na chwilę gazu i widać jak się ustabilizowało.

Do tego nie wiem czy "mod piston" w dynamicznej 001 nie jest za duży, a stopnie BTC w 004 są kosmicznie duże - czy to normalne ?

Kata planuję wywalić, bo nie jest mi potrzebny, a tylko przeszkadza - gdy będę miał urlop pojadę go wywalić i przy okazji wyjmę turbinę (o ile faktycznie jest sens, bo jak już pisałem sztanga pracuje - liczę tu na Wasze sugestie).

Pozdrawiam i czekam na kolejne komentarze, bo już nie wiem co robić z tą bestią (po tych logach w ogóle coś poszarpuje i jeszcze gorzej jeździ) :confused4:

Opublikowano

Kata wywal i pojezdzij dynamicznie.Kierownice nie sa do czyszczenia delikatnie sie przycinaja.

Opublikowano

Na niskich obrotach to normalne że syczy, powyżej 2500obr odgłos z turbiny powinien cichnąc.

Statyczny kąt wtrysku regulowałeś po logach bo z logów widać że jest do korekty.

Sterowanie podciśnieniowe układu doładowania kuleje, przed wywaleniem kata proponuje zrobić loga dynamicznego 011 z odkręcona gruszką(dwie śrubki pod gruszką) i sztanga wziętą na maxa do góry, przy okazji zobacz czy w gruszce nie ma oleju w środku i czy sprężyna jest pierońsko sztywna.

Opublikowano

Wywal katalizator i powtorz logi dynamiczne - 003,008,010 i 011

Chcialbym ponownie tez zobaczyc 004 dynamiczne i 000 Basic Settings.

czy filtr paliwa byl zmieniany w tym samochodzie ?

Opublikowano

Kierownice raczej pracują, bo sztanga chodzi [sprawdzałem ręcznie...

Ręcznie ok, ale w normalnej pracy suszarki dochodzi wysoka temperatura, pęd rozgrzanych spalin, łopatki pracują wtedy w bardzo ekstremalnych warunkach i jezeli jest nieduży nagar to regulator podciśnieniowy kierownic nie daje rady prawidłowo wysterować turbiną. :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Na niskich obrotach to normalne że syczy, powyżej 2500obr odgłos z turbiny powinien cichnąc.

Statyczny kąt wtrysku regulowałeś po logach bo z logów widać że jest do korekty.

Sterowanie podciśnieniowe układu doładowania kuleje, przed wywaleniem kata proponuje zrobić loga dynamicznego 011 z odkręcona gruszką(dwie śrubki pod gruszką) i sztanga wziętą na maxa do góry, przy okazji zobacz czy w gruszce nie ma oleju w środku i czy sprężyna jest pierońsko sztywna.

Dokładnie tak jak napisałeś przy ok. 2 500 rpm cichnie zupełnie.

Regulowałem przed logami i w 000 w pozycji 2 jest ok - gdzie widać, że jest do korekty ?

Gdy tylko będę mógł to odkręcę gruszkę, zablokuję sztangę i zrobię loga.

[br]Dopisany: 14 Lipiec 2010, 23:05_________________________________________________

Wywal katalizator i powtorz logi dynamiczne - 003,008,010 i 011

Chcialbym ponownie tez zobaczyc 004 dynamiczne i 000 Basic Settings.

czy filtr paliwa byl zmieniany w tym samochodzie ?

Strumienica już zamówiona, więc dni kata już policzone :naughty:

Potem ponowie logi.

Filtr nowy MANN - sam wymieniałem.

[br]Dopisany: 14 Lipiec 2010, 23:08_________________________________________________

Kierownice raczej pracują, bo sztanga chodzi [sprawdzałem ręcznie...

Ręcznie ok, ale w normalnej pracy suszarki dochodzi wysoka temperatura, pęd rozgrzanych spalin, łopatki pracują wtedy w bardzo ekstremalnych warunkach i jezeli jest nieduży nagar to regulator podciśnieniowy kierownic nie daje rady prawidłowo wysterować turbiną. :wink4:

To też może być dobry trop - może ten regulator kuleje ?

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :)

Opublikowano

Regulator (gruszka) bardzo często kuleje i mało kto bierze pod uwagę że to jej wina. Jeżeli ciśnienie skacze jak szalone ale auto nie wpada w tryb awaryjny gruszka do wymiany.

Strumienica to nie jest najlepsze rozwiązanie, najlepiej wstawić sprawny katalizator, wybić stary lub wstawić zwykłą rurę, można tez wstawić tłumik przelotowy imitujący katalizator, a strumienica według mnie to najgorsza opcja, może zakłócić prace turbiny i przyspieszyć jej zgon.

Statyczny kat wtrysku jest pokazany w Basic setting grupie 000 pozycja druga, ma być mniej więcej 49-54, w twoim logu ja widzę wartość ~5 wiec do korekty, bo w zimie będzie wietnam.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Regulator (gruszka) bardzo często kuleje i mało kto bierze pod uwagę że to jej wina. Jeżeli ciśnienie skacze jak szalone ale auto nie wpada w tryb awaryjny gruszka do wymiany.

Strumienica to nie jest najlepsze rozwiązanie, najlepiej wstawić sprawny katalizator, wybić stary lub wstawić zwykłą rurę, można tez wstawić tłumik przelotowy imitujący katalizator, a strumienica według mnie to najgorsza opcja, może zakłócić prace turbiny i przyspieszyć jej zgon.

Statyczny kat wtrysku jest pokazany w Basic setting grupie 000 pozycja druga, ma być mniej więcej 49-54, w twoim logu ja widzę wartość ~5 wiec do korekty, bo w zimie będzie wietnam.

Qrde to mnie zmartwiłeś, bo wyczytałem w którymś z wątków, że polecali właśnie ten zestaw, który zamówiłem:

http://allegro.pl/item1084432254_katalizator_strumienica_audi_a4_a6_vw_passat_19tdi.html

Teraz jak już mam tą część to założę i zobaczymy jak będzie działać :confused4:

Z tym kątem to mi się popierniczyło i patrzyłem na 000 ale normalne a nie BS - dzięki za wskazanie błędu :)

Czy ta gruszkę warto znaleźć używaną czy tylko nówka ori ma sens ?[br]Dopisany: 15 Lipiec 2010, 15:54_________________________________________________Niestety gruszki za diabła nie mogę odkręcić - są tam tak zapieczone śruby, że nie dałem rady ich ruszyć oczkową 10 - może przy okazji wymiany plecionki z katem na strumienicę gdy będę miał wszystko i tak odkręcone wtedy popryskam je WD40 i jakoś odkręcę - na razie nie ma szans, a nie chcę ukręcić łbów śrub, bo wtedy to dopiero roboty sobie dołożę :no:

Za to ustawiłem kąt wtrysku :)[br]Dopisany: 15 Lipiec 2010, 22:12_________________________________________________Kat wywalony i założona strumienica - wydaje mi się, że auto lepiej przyspiesza w zakresie niższych obrotów, ale po logu dynamicznym widzę, że zaczyna niebezpiecznie zbliżać się do "notlauf" - zobaczcie sami:

http://img685.imageshack.us/img685/2340/20100806.jpg

Po zdjęciu kata okazało się, że była to tylko oprawka - stąd pewnie gwizdanie turbiny na obrotach <2 500 - po założeniu strumienicy nie ma już gwizdania.

qrde jakie ja mam to auto zamulone - widzę, że inni przy tym silniku (fakt, że przy napędzie przednim) mają czasy logów dynamicznych po około 12 s w Grupie 011, a u mnie jest około 18 !!!

Pomóżcie, bo już kończą mi się pomysły co robić :confused4:

Opublikowano

Zrob 011 i 008 i 003 oddzielnie... ja tez mam AFN w Q wiec mozemy porownac...

Na Twoim miejscy nie dotykalbym gruszki turbiny... bo i po co.. :)

Opublikowano
  • Autor

Zrob 011 i 008 i 003 oddzielnie... ja tez mam AFN w Q wiec mozemy porownac...

Na Twoim miejscy nie dotykalbym gruszki turbiny... bo i po co.. :)

Czy robienie oddzielnie coś zmienia ???

Jeśli są tu gdzieś Twoje logi podrzuć linka ok ?

ciahciah twierdzi, że gruszka często kuleje i proponował, żebym ją zdjął - cytuję "przed wywaleniem kata proponuje zrobić loga dynamicznego 011 z odkręcona gruszką(dwie śrubki pod gruszką) i sztanga wziętą na maxa do góry, przy okazji zobacz czy w gruszce nie ma oleju w środku i czy sprężyna jest pierońsko sztywna" - stąd ten pomysł.

W każdym razie zrobię dynamiczne 003, 008, 011 i wrzucę.

Opublikowano

Tak zmienia - po prostu pomiar jest dokladniejszy ze wzgledu na Sample Ratio.

Tu masz log 011 mojego samochodu.

http://vaglog.rtnet.pl/przemik_15472.html

Hmm no doradców nam na forum nie brakuje... juz musisz sam zdecydowac kogo posluchasz. :)

Opublikowano
  • Autor

Dzięki przemik za log - teraz widzę, że na pewno u mnie jest kiepsko :confused4:

Wolę posłuchać tego kto ma takie auto jak ja i spore doświadczenie (jak sądzę po ilości postów) :wink4:

Dzisiejsze logi są pod linkiem:

http://img828.imageshack.us/g/003sz.png/

Zrobiłem je od trochę niższych obrotów - może się przyda.

Czuję, że nie przyspiesza płynnie tylko jest jakieś takie delikatne poszarpywanie :confused4:

Przy wymianie oprawki kata na strumienicę obejrzałem przepływomierz i wyglądał na czysty ...

Opublikowano

moja rada :wink4:

rozrząd do gruntownego sprawdzenia i korekty albo wymień jak już się kwalifikuje

wszystkie wężyki podciśnieniowe do wymiany, jak nadal będą wahania przyspieszenia to gruszka do wymiany

jeżeli chodzi o silnik to z nazwy mamy identyczny tylko moc z innej bajki, no i logi też

jeżeli nie chce ci się bawić w to co napisałem to możesz podmienić turbinę lub wyjąc swoją w celu obejrzenia i wyczyszczenia dla świętego spokoju, może twoja ma nadpalony wirnik lub coś skopane.

jeżeli patrzysz na posty to ci powiem że nie liczy się ilość tylko jakość, a tego jak bym chciał mógł bym w pięciu postach napisać..

Opublikowano
  • Autor

O dżizas - naprawdę jest aż tak źle :shocked:

Wężyki sprawdzałem i są drożne - mogę wymienić tylko gdzie kupią takie na metry ?

Jak sprawdzić rozrząd ?

Może go jednak wymienię dla świętego spokoju bo nie wiem kiedy był wymieniany :mysli:

Wirniki turbiny od strony rur oglądałem i były ok, całej nie wyciągałem bo mam strasznie pozapiekane śruby, ale sztanga ruszą się gdy pociągnie się ją palcami, więc raczej powinna pracować.

Opublikowano

O dzizas...

Kolego ciah... prosze nie wprowadzac zamętu i nie straszyc niepotrzebnie kolegi.

Jaki upalony wirnik ?????? Czy ty czytasz to co piszesz ???

Jeszcze kilka miesiecy temu robiles swoje pierwsze logi -

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=94597.msg1077439#msg1077439

a teraz stawiasz takie diagnozy nie zwracając uwagi na to, ze moze narazasz kogos na koszty, stres i strate czasu.

Kolego dyfer

Zmien rozrzad jesli nie zmieniales - w sumie to powinna byc pierwsza czynnosc po kupnia auta - nic nie rob z zadną gruszką, ani bron Boze nie podmieniaj turbiny.

Z logow nie wynika naprawde nic zlego - to normalne niedomagania wieksze lub mniejsze z ktorymi borykają sie wszyscy wlasiciciele leciwych AFNow ze sporym przebiegiem.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Dzięki przemik - tak myślałem, że kolega ciahciah trochę przesadził :wink4:

Poprzedni właściciel zarzekał się, że rok (12 tys km przebiegu) temu podczas wymiany napinacza sprawdzał pasek i resztę i jest ok, ale faktycznie będę spokojniejszy jak pojadę do znajomego mechanika z nowym paskiem, a on rozbierze to wszystko i posprawdza.

Czy powinienem od razu jeszcze coś obowiązkowo wymienić (a może zamówić jakieś części żeby mieli tego dnia w sklepie i kupię te które trzeba) ?

Czytałem w jednym z wątków, że rozrząd z rolkami, napinaczem i pompą kosztuje 850 zł + wymiana - to sporo - czy na pewno trzeba aż tak inwestować "na zapas" wymieniając wszystko ?