Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Fotel kierowcy - do czego służy ta część?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Parę dni temu podczas jazdy usłyszałem metaliczny trzask jakby cos się złamało. W pierwszej chwili pomyślałem, że "poleciał" podłokietnik, ale to nie było to. Dopiero po chwili zauważyłem metalowy pręt sterczacy z okolic zatrzasku/zamka pasa bezpieczeństwa kierowcy.

Wczoraj wymontowałem fotel i ujrzałem coś takiego:

DSC04233b_apxaxxw.jpg

Po porównaniu z fotelem pasażera okazało się, że koniec pręta oznaczonego na czerwono (1) powinien znajdować się w metalowym oczku w miejscu oznaczonym na żółto (2). Niestety oczko to zostało właśnie ułamane.

Tutaj widać dokładniej miejsce uszkodzenia:

DSC04234b_apxaxxa.jpg

A tutaj cały pręt (1) po wyciągnieciu z fotela:

DSC04236b_apxaxnx.jpg

Jako, że mocowanie zostało ułamane, to wyjąłem pręt z siedzenia i zamontowałem je z powrotem w samochodzie już bez niego.

Wszystko działa tak jak przedtem (regulacja pochylenia oparcia, wysokości siedzenia, odcinka lędźwiowego).

Zatem pytanie: do czego to właściwie jest?

Wydaje mi się, że to jakiś rodzaj sprężyny, ułatwiającej pochylanie oparcia albo podnoszenie/opuszczanie siedziska.

No i czy jeżdżąc bez tego, nie popsuję sobie czegoś jeszcze bardziej?...

--

Pozdrawiam.

Sławek

Edytowane przez steve69

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Własnie mi się też urwał ten pręt. Do czego on służy ? [br]Dopisany: 01 Wrzesień 2010, 23:19_________________________________________________Nikt nie może nam pomoc?

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

panowie dzisiaj podczas jazdy na trasie tez uslyszalem taki sam dzwiek i co sie okazalo? to ze tez mam problem z tym pretem

Co to jest i do czego?

Opublikowano

U mnie też ostatnio coś fotel kierowcy skrzypi :mysli:

Opublikowano

U mnie też ostatnio coś fotel kierowcy skrzypi :mysli:

u mnie nic nie skrzypiał :) strzelil tak sam z siebie ale to tak przywalilo ze myslalem ze kolo urwało :polew:[br]Dopisany: 27 Luty 2011, 16:16_________________________________________________czyli nie znamy odpowiedzi na to pytanie?? :)

Opublikowano

Myślę że jeżeli to się stało w czasie jazdy, czyli podczas siedzenia na fotelu to ja bym obstawiał że ma to związek z regulacją fotela na wysokość, ale pewności nie mam. Sprobuj trochę pogrzebać przy regulacji fotela, może zauważysz jakąś różnice.

Opublikowano

zadnej roznicy nie ma. Ani w regulacji gora-doł ani przod-tył oraz w skladaniu oparcia tez nic nie przeszkadza.

Wszystko dziala tak jak przedtem tylko drut sterczy :>

Opublikowano
  • Autor

Wszystko dziala tak jak przedtem tylko drut sterczy :>

Zrób to co ja i wywal go, bo kiedyś gacie rozedrzesz... :>

--

Pozdrawiam.

Sławek

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Na dniach będę wywalał fotel z auta w celu naprawy linki do poziomego przesuwu fotela przód tył to zrobię Wam fotę o ile u mnie ten pręt jest nadal oryginalnie zamontowany...

Opublikowano

Moim zdaniem jest to jakieś wzmocnienie. Jeśli tam było oryginalnie to na pewno było tam z jakiegoś powodu.

Opublikowano

jesli nic sie nie dzieje to to wywal :tongue4: i nieodczuwasz zadnych zmian[br]Dopisany: 20 Kwiecień 2011, 15:59_________________________________________________egr i kat tez jest po cos a niektórzy wywalaja:P

Opublikowano

Tak, ale egr czy kat nie ma nic do bezpieczeństwa. A to może być dodatkowe wsparcie fotela i dopiero zobaczysz różnice jak gdzieś przypieprzysz... (nie życzę ofc)

Opublikowano

watpie czy takie kawaleczek metalu moze ci wplynoc na bezpieczenstwo raz moze pomuc raz wrecz przeciwnie :gwizdanie:

Opublikowano

Byś się zdziwił. Możliwe, że parunastu inżynierów siedziało nad tym kawałeczkiem przez pare dni a ty mówisz, że nie potrzebny

Opublikowano

Ten pręt ma za zadanie spełniać rolę sprężyny. Po włożeniu go trzeba mocno nagiąć i zaczepić w miejsce tego zółtego koła gdzie zaznaczyłeś!

gdy jest wszystko założone fotel łatwiej podnosi do góry.

Łatwiej jest naciągnąć pręt gdy fotel jest w pozycji góra.

Radzę go założyć bo z czasem mechanizm podnoszenia może nie domagać, a częsci brak.

Pręt nie jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo tylko za funkcjonalność, jednak z czasem gdy układ podnoszenia rozsypie sie pod wpływem twojego cieżaru.

Może sie okazać że przy 140km?h siedzenie sie opuści na dół i bedziesz widział droge pomiędzy kierownicą a deską rozdzielczą.

Może sie wymądrzam ale kiedyś składałem takie foteliki.

• 5 lat później...
Opublikowano

Wow, dzieki wielkie za info, tez mi sie wydawalo ze ten pret jest powiazany z jakas regulacja. Rozumiem ze skoro zwykle mam siedzenie maxymalnie opuszczone to nie musze sie nim przejmowac?

Da sie ten element jakos dospawac by mozna bylo napiac ten pret?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Też mi się to ułamało jakieś 2 lata temu. Rzeczywiście regulacja góra dół chodzi gorzej ale jak ktoś jeździ z siedzeniem w jednej pozycji cały czas to nie ma się czym przejmować.

• 1 rok później...
Opublikowano

montował go ktoś ponownie bo zaczep sie urwał i jak go teraz zamontować ?