Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[All B5] Dziwne zachowanie się ,przy delikatnym hamowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, przeglądałem forum, i kilka postów prawie pasowało, ale nie do końca, niedawno zakupiłem moją a4 więc nie wiem na pewno co i kiedy było zrobiona, opiszę teraz co się dzieje czasami gdy powoli zwalniam (np. do świateł) przy delikatnym naciskaniu pedału hamulca tuż przed samym zatrzymaniem tak jak by włączał się abs , dźwięk przypomina jakby sprężynę, ale, po wciśnięciu pedału mocniej wszystko ustaje i auto normalnie się zatrzymuje, nie bardzo wiem czy mam się tego bać czy nie.

Opublikowano

zle osadzone czujniki

Opublikowano

też mi to pogłowie chodziło, dzięki za pomoc, poszukam na forum rozwiązania.

Opublikowano

nie szukaj na forum

tylko w swoim aucie :>

Opublikowano

hehe najpierw muszę wiedzieć jak mam je osadzić :P a następnie poszukam w aucie:)

Opublikowano

Czy poprawiło się po poprawnym osadzeniu czujnika? Czy to była trafiona diagnoza? Mam ten sam problem.

Mechanik powiedział mi ze to pompa , nie chce byc narazony na koszty jeśli sie okaze ze to nie to

pozdro

Opublikowano

zasyfine czujniki ABS tak robią, miałem dokładnie to samo, a ostatnio przy wymianie łożysk w tylnych kołach w warsztacie chłopaki źle osadzili mi jeden czujnik i efekt ten sam. Proponuje wyciągnąć przeczyścić, przedmuchać dobrze osadzenie w pieście zakładać i cieszyć się 100% sprawnymi hamulcami :> heh mechanicy by odrazu cały samochód powymieniali a to akurat błachostka jest :good:

Opublikowano

jedź do dobrego mechaniora to wyczai który to czujnik od razu po podpięciu kompa i przejechaniu się

Opublikowano

Chyba mam podobny problem :mysli:. Jak dojeżdżam przykładowo do świateł czy skrzyżowania to przy lekkim hamowaniu pulsuje mi pedał hamulca to tak jak by mi się włączał ABS, ale nie zawsze. Czy to może być wina zabrudzonych czujników czy opony mogą mieć na to wpływ, bo już mam z przodu trochę łysawe? (jutro jadę po nowe).

Opublikowano

Chyba mam podobny problem :mysli:. Jak dojeżdżam przykładowo do świateł czy skrzyżowania to przy lekkim hamowaniu pulsuje mi pedał hamulca to tak jak by mi się włączał ABS, ale nie zawsze. Czy to może być wina zabrudzonych czujników czy opony mogą mieć na to wpływ, bo już mam z przodu trochę łysawe? (jutro jadę po nowe).

wystarczy podłączyć vaga i będzie wszystko wiadomo. Ps wątpię żeby nawet łyse opony się ślizgały przy delikatnym hamowaniu, więc stawiam na któryś z czujników abs :hi:

Opublikowano

Ja naprawiłem taką usterkę. Ponieważ VAG nie wykazywał błędów - sprawa czysto mechaniczna.

Pękła tarczka od ABS na tylnym lewym kole. Wymiana rozwiązała problem.

Opublikowano

a jaki koszt takiej wymiany? Jeśli możne wiedzieć :hi:

Opublikowano

120 + robota - musiałem nabyć cału przegub, jako, że to Quattro

Opublikowano

Mam ten sam problem, przy normalnym, delikatnym dohamowaniu np: do świateł, czuje jak mi lekko wpada pedał hamulca - dosłownie kilka milimetrów i auto słabiej hamuje, trochę dziwne wrażenie, i czasem ale nie zawsze słyszę wtedy pompę abs jak skrobnie. Czyli twierdzicie że najpierw przeczyścić czujniki? Byłem u mechanika sprawdził wszystko, wymienił płyn, podłączył VAG i powiedział że pompa trzyma ciśnienie, i że to może być pompa abs!