Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Naprawa czujnika od samopoziomowania świateł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

koledzy a jakie sa objawy walnietego czujnika ?????? w mojej audi po wlaczeniu swiateł silniki robia drobny ruch do dołu potem do gory , czy u was jest tak samo ????? mam zwykły kabel z allegro i niestety nie moge sie polaczyc z Xenonem :wallbash: niby jest to samopoziom a na krotkich jade jak na dlugich , nie mam z tym problemu ale drazni mnie ze wszyscy wiecznie mi migaja :kox:

Opublikowano
  • Autor

wszystko działa ok. w lampach masz 2 śrubki do regulacji. podjedz na stacje diagnostyczna to Ci ustawią. możesz też sam sobie je trochę opuścić. Żeby się połączyć z xenonem musisz mieć kabel minimum kkl. jeżeli masz w kablu tylko jedna linie K to się nie połączysz. Samopozion nie ustawia sam lamp, on tylko niweluje załadowanie, obciążenie samochodu. Jeżeli załadujesz bagażnik to przód samochodu pojdzie do góry...a samopoziom delikatnie obniży światła.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Otóż to, jeśli nie chcesz oślepiać kierowców z przeciwka trzeba je zwyczajnie obniżyć białą plastikową śrubką regulującą przy reflektorze (imbus) jednak żeby zrobić to na odpowiednim poziomie konieczne jest skorzystanie z przyrządu do ustawiania świateł ktory jest na każdej stacji diagnostycznej i w wiekszości warsztatów samochodowych. Samopoziomowanie jak juz kkam słusznie zauważył nie reguluje samo świateł we właściwe położenie tylko dostosowuje poziom światła tak żeby przed i po obciążeniu auta poziom świecenia był jednakowy. co do samej naprawy czujnika to u mnie i podejżewam ze u większości kluczowym jest siła z jaką ta zielona płytka jest dociśnieta do tego białego obrotowego elementu. ja swoj czujnik czyscilem, zaklejalem otwory i wszystko co tu mopzna wyczytać ale problem powracał bardzo szybko, dopiero kiedy pomiedzy tą zieloną płytke a naklejany dekielek wcisnąłem kawałek gumowej uszczelki (odpowiednio grubej tak żeby po zamknieciu dekielka dociskała mocniej płytke) problem zniknął... juz ponad rok mam spokuj i zapomnialem o problemie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

też mam problem z czujnikiem, czasami wywala błąd a czasami komputer nie wyrzuca błędu tylko światła nawet jak stoję w miejscu to wykonują drobne ruchy w górę i w dół, rozebrałem czujnik przedni i nie było przejścia w jednej przelotce więc wlutowałem drucik ale zastanawia mnie jedna rzecz

jak on działa skoro ten biały element nie dotyka płytki ponieważ opiera się wyżej na plastikowych ogranicznikach ???[br]Dopisany: 06 Styczeń 2012, 19:37_________________________________________________jak_to_dzia_a.jpg

Opublikowano
  • Autor

to jest czujnik indykcyjny

Opublikowano

koledzy a jakie sa objawy walnietego czujnika ?????? w mojej audi po wlaczeniu swiateł silniki robia drobny ruch do dołu potem do gory , czy u was jest tak samo ????? mam zwykły kabel z allegro i niestety nie moge sie polaczyc z Xenonem :wallbash: niby jest to samopoziom a na krotkich jade jak na dlugich , nie mam z tym problemu ale drazni mnie ze wszyscy wiecznie mi migaja :kox:

Może po prostu masz za wysoko światła ustawione i tyle
Opublikowano

to jest czujnik indykcyjny

czyli tak naprawdę niema co się w nim zepsuć jeżeli elektronika jest ok.

u mnie ta przelotka co u ciebie nie miała przejścia, tzn. jak wyciągłem płytkę to multimetr na tej przelotce pokazywał coś ok 740

i otwór przelotki był zatkany a jak go przetkałem pędzelkiem i izopropanolem to wogóle przestał przewodzić więc wlutowałem drucik,nie jestem elektronikiem więc opisałem tylko to co zaobserwowałem :) dziś muszę skleić go i zobaczymy czy będzie ok

Opublikowano
  • Autor

problem jest w tym, że do czujnika dostaje się woda(przez mały otwór w wtyczce) i zbiera tam gdzie jest ta przelotka.

Opublikowano

Ten otwór przez który dostaje się woda też zatkałem silikonem. Całość już sklejona siedzi od dwóch dni w aucie i działa bez zarzutów.

P.S. Ten otwór którym dostaje się woda to jest odpowietrznik wtyczki. Teraz ciężko podłącza się wtyczkę, ponieważ robi się ciśnienie. :>

Opublikowano
  • Autor

super, ze działa. wtyczkę wkłada się raz, ważne żeby było szczelne:)

Opublikowano

Witam,

Ja mam podobny problem z czujnikiem, tylko, ze w B8(tak sadze)

kod 00496

Implausible signal

napiecie to 3,84V

jakies pomysly na diagnoze? :)

aa.. i jeszcze mam pytanie - za co odpowiedzialna jest funkcja MIL (MIL ON) przy swiatlach?

dzieki

Opublikowano
  • Autor

może czujnik masz źle zamontowany, najlepiej odkrecić czujnik od wahacza i sprawdzić jak zmieniają sią wartości w zależności od położenia ramienia

Opublikowano

dzieki za odpowiedz...

czujnik wczesniej dzialal poprawnie... myslisz, ze to problem montazu?

Opublikowano
  • Autor

jeżeli wcześniej działał a teraz przestał to montaż raczej jest ok. Ale jeżeli masz na nim napiecie to raczej nie jest uszkodzony. Dlatego najlepiej odkrecic go i sprawdzic na vagu jak zmieniają się wartości

Opublikowano

dobrze, sprobuje - dziekuje za zainteresowanie :)

• 1 rok później...
Opublikowano

Hej!

Temat stary, ale zapytam. Czy ramię od tego czujnika powinno luźno chodzić czy raczej sztywne?

Opublikowano

a ja zapytam czy w b5 polift 99 lewy przód ramie czujnika powinno być skierowane do przodu tak jak wtyczka a łączniki stabilizatora od tyłu bo mi nie działa od jakiegoś czasu celuje na czujnik ( do naprawy) na przodzie było w vagu 0.0x a na tyle 2,xx więc przód nie działa, majstrowałem z obrysami us ale ciąłem kable tylko do pozycji czego jestem pewien i wychodzi mi na czujnik przód

VAG-COM Version: Release 311.2-N

Control Module Part Number: 4B0 907 357

Component and/or Version: LEUCHTWEITEREGLER D003

Software Coding: 00011

Work Shop Code: WSC 06335

1 Fault Found:

00776 - Level Control System Sensor: Left Front (G78)

31-00 - Open or Short to Ground

---------- Post dopisany 30-03-2013 at 20:44 ---------- Poprzedni post napisany 29-03-2013 at 21:17 ----------

a ja zapytam czy w b5 polift 99 lewy przód ramie czujnika powinno być skierowane do przodu tak jak wtyczka a łączniki stabilizatora od tyłu bo mi nie działa od jakiegoś czasu celuje na czujnik ( do naprawy) na przodzie było w vagu 0.0x a na tyle 2,xx więc przód nie działa, majstrowałem z obrysami us ale ciąłem kable tylko do pozycji czego jestem pewien i wychodzi mi na czujnik przód

VAG-COM Version: Release 311.2-N

Control Module Part Number: 4B0 907 357

Component and/or Version: LEUCHTWEITEREGLER D003

Software Coding: 00011

Work Shop Code: WSC 06335

1 Fault Found:

jednak padnięty czujnik ale inny niż wyżej na fotkach jest w b5 teraz będzie bez czujnika jezdził , z tyłu na vagu 002 jest ok 3.xx a przód było 0.10 i stało mimo ruszania budą po odłączeniu było i zostało 0.02 , przykombinacjah we wtyczce przodu łącząc kabelkiem na różne opcje 3 przewody z wtyczki bez czujnika vag pokazywał nawet zmiany na tylnym ( co jednak ma wpływ) ale zostało bez czujnika jak pisałem wyzej i odziwo teraz świeci ok 6cm wyżej a wcześnie było strasznie nisko , ciekawe czy nie będą migać przez ten okres , dodatkowo wyskoczył mi błąd też nie dający sie skasować

01539 - Headlights Not Adjusted

35-00 -

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Ja również miałem błąd samopoziomowania. Odczepilem czujnik i jest zarówno we wtyczce jak i na czujniku dużo zielonego nalotu. I widzę tylko 3 piny.. Jeden chyba się ulamal i został w czujniku. Da się to jeszcze uratować czy trzeba wymienić czujnik i wyczke?

mydu6e2u.jpg

gusuve8a.jpg

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Czujnik na 95% do odratowania, pin można wstawić nowy Wtyczkę wystarczy wyczyścić. Jak chcesz to możesz podesłać mi czujnik do naprawy.

Ja również miałem błąd samopoziomowania. Odczepilem czujnik i jest zarówno we wtyczce jak i na czujniku dużo zielonego nalotu. I widzę tylko 3 piny.. Jeden chyba się ulamal i został w czujniku. Da się to jeszcze uratować czy trzeba wymienić czujnik i wyczke?

http://img.tapatalk.com/d/13/11/09/mydu6e2u.jpg

http://img.tapatalk.com/d/13/11/09/gusuve8a.jpg

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka