Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AEB] Kilka problemów z 1,8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Mam pare problemów o które chciałem Was zapytać.

Samochód jak odpala odrazu dziwnie skacze do 1600 obrotów, potem się stabilizuje na ok 1050 jak tak chodzi to dziwnie delikatnie pierdzi (nie rowno pracuje, obroty mają ciągłe wachania o jakieś 50 obrotów jest to dość irytujące.

Kolejne to przyspieszam jest 2,5 tys obrotów puszczam gaz a obroty przez jakąś 1-2 sek jeszcze 3mają sie na poziomie sprzed puszczenia gazu.

No i wydaje mi się że silnik nie ma tyle mocy ile mieć powinien :/ co można sprawdzić ?? Sprawdzałem błędy i jedynym błędem silnika był

"niewiarygodny odczyt czujnika temperatury" (czujnik temp jest ewidentnie do wymiany bo na desce strzałeczka nawet nie drgnie).

Czy głupi czujnik temp może być przyczyną tych wszystkich problemów?

Wogóle ciężko mu się rozpędzać jak jadę 70km/h na 4 biegu powinien ciągnąć a on rozpędza się jak focus 1,6 mojego ojca

albo na 5 biegu jadę 160 i rozpędza się jeszcze ale bardzo powoli no i spalanie (kolega w passacie ma ok 10-11 l a u mnie pokazuje 13-15)

Dodam że teraz auto jest u mechanika (znajomego ktory prosił żebym ewentualnie zapytał na forum i mu coś podpowiedział co jeszcze sprawdzić) który wymienia rozrząd, oleje filtry, czujnik temp, termostat, poduszke pod skrzynią :gwizdanie:

bardzo bym prosił Was o podpowiedź co sprawdzić i co dokładnie zrobić...

Opublikowano

a cisnienie doladowania sprawdzales?

a przepustnice adoptowales?

Opublikowano

Panowie a jak sprawdzić ciśnienie doładowania turbosprężarki???

Manometrem, to akurat wiem tylko ona pompuje na 100% nie wiem ile ale pompuje. Co do adaptacji przepustnicy to nie mam pojęcia o co chodzi :/ przeczytałem 25stron forum technicznego (silniki benzynowe) i nie doszedłem do tego :embarrassed: oczywiście zaraz tego poszukam :kox:

Chodzi mi głównie o to czy przyczyną może być durnowaty czujnik temperatury.

Opublikowano

czyszczenie i adaptacja przepustnicy na pewno duzo pomoze czujnik tez do wymiany, sterownik dostaje bledne dane