Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Obniżanie zawieszenia w Audi A4 B6 i B7 sprężynami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy nisko (-20) znaczy twardo

zależy od wgi auta,np S-line w 1,9Tdi będą mniej twarde,niż te w 3,0,bo sam silnik waży więcej-zależne jest od wagi auta-wysokość jest ta sama[br]Dopisany: 30 Październik 2010, 22:23_________________________________________________co Ty jeszcze chcesz tam obniżyć?
Opublikowano

Nie chcę obniżać ! Chcę uczynić auto bardziej komfortowe, mniej twarde na nasze polskie dziurawe drogi. Nie mieszkam w UK.

Opublikowano

Nie chcę obniżać ! Chcę uczynić auto bardziej komfortowe, mniej twarde na nasze polskie dziurawe drogi. Nie mieszkam w UK.

wrzuć 1BE,bo nie wydaje mi się,że przy Twoim silniku było 1BA-na samej górze ,masz wątek Bartka napisz,jakie masz oznaczenie na wlepce
Opublikowano

Czy przy moim zawieszeniu 1BV / OYL i OJL wymiana amorków na standard poprawi komfort jazdy ?

Opublikowano

Czy przy moim zawieszeniu 1BV / OYL i OJL wymiana amorków na standard poprawi komfort jazdy ?

nie-tu chodzi o sprężyny i ich twrdość- jeśli dobłożysz od lżejszego auta-na pewno siądzie jeszcze niżej,ale nie wiadomo,jak sie będzie auto zachowywać na dziurach i hopkach-dla zwiększenia komfortu-proponuję zawieszenie gwintowane -regulujesz,jak chcesz :wink4:
Opublikowano
  • Autor

Teoretycznie sprawę załatwi wymiana amortyzatorów na 1BE (springi dla 1BE i 1BV są takie same).

Generalnie masz tak:

1BA - seryjne zawieszenie

1BE - zawieszenie komfortowe (obniżone o -20mm)

1BV - zawieszenie sportowe (obniżone o -20mm i dodatkowo usztywnione)

Zanim się zdecydujesz proponuję przejechać się autem z wybraną zawiechą i sprawdzić czy taki standard Ci odpowiada... Idealnym miejscem na testy będzie lokalny spot ;)

Opublikowano

Serdeczne dzięki..będę śledził ....

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.. czy do mojej B6 avant 1.9 Tdi 2004 r zawieszenie standard 1BA podejda same amory z s-line z B7 avant 2.0 Tdi 2007? Gdyż nie mam wiedzy jakie to sa czy 1BE czy 1BV. I pózniej do tych amoró z s-line chciałbym wsadzić sprężyny -30 eibach zeby ładnie nie za wiele siadło. Czy bedzie to do siebie pasowało i bedzie ok? Pozdrawiam

Opublikowano

Dzisiaj robilem przeszczep sprezyn do mojej furmanki 1BA z innej 1BE - sprezyny krotsze ale grobsze, ale amortyzatory z wierzchu roznily sie tylko kolorem od moich standardowych

Sprawdzalem wysokosc przy max wcisnieciu i wyciagnieciu - a mowia ze sa inne :disgust:

Furka siadla jakies 10mm - sprezyny od 3.0 benzyna - klasa wagowa taka sama :confused4: moze jeszcze sie uloza, przejechalem jakies 50km

Opublikowano

Furka siadla jakies 10mm - sprezyny od 3.0 benzyna - klasa wagowa taka sama :confused4: moze jeszcze sie uloza, przejechalem jakies 50km

i ja mam ten sam problem-1BE z AWXa-przód ta sama kategoria,tył jeden lżejsza....-10mm w dół-ale na Swięta jadę do Polski z całą rodzina i załadunkiem-może się ugnie i tak zostanie :naughty::kox::wink4:
Opublikowano

I tu sie mylisz :decayed: ja jezdze z IE i tyl siada a przod zadarty do gory :naughty: wyglada to okropnie, ale zalezy jakie obciazenie :)

Opublikowano

I tu sie mylisz :decayed: ja jezdze z IE i tyl siada a przod zadarty do gory :naughty: wyglada to okropnie, ale zalezy jakie obciazenie :)

ja to rozważam powrót na 1BA z tyłu :wink4:
Opublikowano

Witam wszystkich :hi: , aktualnie posiadam 1.9 AWX Avant - 1BA/0YK/OJH - i chcialbym obnizyc i usztywnic zawieszenie na 1BV wlacznie z amorkami do 1BV do tego stabilizatory od RS 4 B7, mam pytanko czy wszytsko bedzie pasowac i czy jeszcze trzeba cos zmieniac w moim aktualnym zawieszeniu zeby wszytsko pracowalo jak nalezy

SPREZYNY PRZOD 8E0411105CG

AMORKI PRZOD 8E0413031CN

SPRZEZYNY TYL 8E0511115DL

AMORKI TYL 8E0513033N (8E0513036AL)

Z gory dziekuje za pomoc :hi:

Opublikowano

nic nie trzeba zmieniac-po prostu przekładasz częsci-uważaj na kategorie wagowe,bo tu są niespodzianki czasami :wink4:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

nic nie trzeba zmieniac-po prostu przekładasz częsci-uważaj na kategorie wagowe,bo tu są niespodzianki czasami :wink4:

Ja też mam bardzo ciekawy przypadek ze swoim autem.

Orginalnie miałem zawieszenie 1BA, oznaczenie wagowa na naklejce 0YH i 0JJ czyli kategoria wagowa przód 9 oraz tył 8.

Wymieniłem w aucie same sprężyny na te z zawieszenia 1BE z kategorią wagową przód 7 i tył 6 czyli kategoria o wagowa o 2 mniej z przodu i z tyłu niż było orginalnie. Efekt tego jest taki że przód auta jest niższy o 15mm niż seria a tył tylko o 5mm. Jest to bardzo ciekawe bo zakładając sprężyny o niższej kategorii wagowej auto powinno zejść w dół więcej niż 20mm

Opublikowano
  • Autor

Kurcze trzeba to rozgryźć - zauważcie, że przód siada OK. Problem zawsze dotyczy dupska...

Opublikowano

Ja zamieniłem same sprężyny z 1BA na 1BE i niestety kicha tył siadł w miare dobrze a przód zadarty prawie tyle samo jak było przed wymianą. Kategorie wagowe dokładnie takie same założyłem jakie miałem tyle ze z 1BE wiec sam juz nie wiem. Chyba trzeba będzie obnizyc -35 eibach lub H&R

Opublikowano

ja mam jeszcze stabilizator z RSa,więc moze on coś tam jeszcze dociąga na dół :mysli:

Opublikowano

witam, zalogowalem sie na tym forum zeby rozgrysc to zawieszenie ale im bardzie sie zaglebiam to jest coraz gorzej...

wiec zwracam sie do Was z prośbą o pomoc...

mam AWX 1BE,OJG/ 1BA,OYJ spręzyny przód: niebieski i 3x zielony tył: bialy i 2x rozowy i problem jest taki ze samochód stoi wyżej z przodu a pupa siedzi ,amortyzatory w oryginale byly z przodu 1BE 2M z oznaczeniem BG a teraz załozone sa 1BE 3M BKi czy problem wysokości zawieszenia przedniego nie tkwi w amortyzatorach?

Opublikowano

Mam pytanko. Czy silnik 1,9 Tdi jest cięższy czy lżejszy od 1.8T?.

Mam do kupienia sprężyny sportowe właśnie z 1.9 ,również z sedana więc zastanawiam się czy podejdą.

Pozdro