Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AHH] Czas potrzebny do rozgrzania silnika

MASA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ile czasu o tej porze roku potrzbują wasze Niunie, A4-reczki i inne Zabaweczki na osiągnięcie temp. 90st.C po ruszeniu z miejsca, przy delikatnej jeździe?

Pozdrawiam

MASA

w minutach około 10-15. - mowa o tem letniej

W kilometrach około 7.

Jeste znaczna różnica czy jade delikatnie do 2krpm czy kręce (też delikatnie do 3 - wtedy znacznie szybciej).

W zimie jest duuuzo gorzej.

Żeby złpaał 65 st potrzebuje około 20-25 minut (czyli jest 65 jak dojeźdzam do parcy ;).

Teraz rozumiem sens grzanych siedzień (w benzyniaku to zbędne ;) )

Dzięki wielke,

Jak widać, wszystko zależy od sposobu jazdy i termostatu. Przed wymianą potrzebowalem 20min na rozgrzanie, jednak w trasie mimo ciepełka na zewnątrz temperatura spadała mi do 80st.C, teraz wystarczy 8 min. Wszystko wiec gra,

pozdrawiam

MASA

lipa myslalem ze jak benzynka w zimie ze 4min i cieply...a ty pomylka mam tego diesla od czerwca wiec nie wiem jak jest w zimie. a ja nie mam podgrzewanych siedzen ;(

no czy ja wiem... mi zanim sie w miare fotel rozgrzeje to juz cieple zdarzy z nawiewu leciec... podgrzewanme fotele to chyba sprawdzaja sie do temp. ok 0-10 st. ponizej to juz moim zdaniem webasto ... ktorego niestety nie mam :/

ale webasto to grzenie postojowe... przynajmniej w TIRach tak jest bo wiem ze jest webasto suche czyli grzeje kabine i mokre to ono grzeje i kabine i silnik ale duzo wiecej pradu ciagnie i szybko bateria padaja

to co ja mialem na mysli to webasto mokre i grzeje tak jak piszesz i silnik i wnetrze. uruchamiasz o okreslonej godzinie lub na pilota i wchodzisz do cieplego autka...a spala 0,25l ON na godzine

czy padaja baterie czy cokolwiek innego to nie wiem bo nie mialem - niech sie wypowiedza ci co maja ale na spocie kolega, ktory mial webasto mocno je sobie chwalil i ja go popieram i kombinuje wlasnie jak je sobie sprawic. niestety cena jest troche spora za zamontowanie :/ jak dla mnie to jedyny wariant to uzywka ale nie wiem czy wlasnie takie cos mi sie po tygodniu nie rozleci...

webasto jest grzaniem na benzynę (pewnie też jest na ropę ale tego nie wiem) - przynajmniej ja tego rodzaju znam.

Grzanych siedzeń tez niestety nie mam - ale one chyba szybciej podgrzeją niż nawew.

W zimie po 15 minutach coś zaczyna lecieć ciepłego nim ty i kabina sie nagrzeje... już dawno dojechałeś :)

To dużo zależy od temperatury zewnętrznej.

U mnie raz grzeje się szybciej, a raz wolniej.

Najważniejsze, że dochodzi do 90 st.

Owszem, jak chcesz mieć tą temperaturę wcześniej, to dawaj mu w buta, ale czy o to chodzi?

Myślę, że nie.

Ma mieć w czasie jazdy 90 stopni i już.

A czy będziesz potrzebował 5, 10 czy 15 minut to jest nieistotne.

Zmieniłem niedawno termo. Gdy rano ruszam do roboty (temp. 7-10*), to po ok. 5km mam 90*. Ciepełko leci z nawiewów dużo wcześniej.

no czy ja wiem... mi zanim sie w miare fotel rozgrzeje to juz cieple zdarzy z nawiewu leciec... podgrzewanme fotele to chyba sprawdzaja sie do temp. ok 0-10 st. ponizej to juz moim zdaniem webasto ... ktorego niestety nie mam :/

Coś chyba nie jest tak. Jak miałem tą opcję w B4, to po przejechaniu 200m dupcia czerwona ;)