Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana podsufitki Sedan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No, żeby dopełnić efekt super skóry w aucie, trzeba zainstalować czarną podsufitkę z wersji s line! Dorwałem taką razem z fotelami no i długo nie czekała na założenie! Trochę było roboty bo razem około 4 godziny ale efekt jest powalający!!

Na początek powiem, że tutaj trzeba naprawdę cierpliwości, niektóre plastiki wyciągałem po 4 razy żeby je potem dobrze spasować ale efekt końcowy 10/10.

Czas pracy : u mnie około 4h ale bez dokładnego writeupa
Potrzebne narzędzia: śrubokręty płaskie, torxy

Skala trudności 1-5 myślę, że zasługuje na 4 gdyż nieraz już chciałem to wszystko rzucić w pi*** :P

1:
Odkręcamy wszystkie uchwyty: kazdy z nich ma po 2 śruby (torx) pod zaślepkami które podważamy płaskim śrubokrętem:
100903_165715%20%5BHDTV%20(1080)%5D.jpg

2.
Odchylamy zaślepkę kurtyny (napis airbag) za nią też znajduje się śruba na torxa:
100903_170145%20%5BHDTV%20(1080)%5D.jpg

3.
Ściągamy lampkę przednią:
Do tego stanu ściągamy osłony gdyż są one na zaczepy, potem trzeba już odkręcić dwie zaznaczone na czerwono śrubki:
100903_171240%20%5BHDTV%20(1080)%5D.jpg

4:
Odpinamy tylną lampkę (wychodzi ona po podważeniu śrubokrętem)
100903_170438%20%5BHDTV%20(1080)%5D.jpg

5:
Rozbieranie zaczynamy od tyłu:

6:
Ściągamy panel przysłaniający antene, jest on na zaczepy więc trzeba energicznie pociągnąć w dół (schodzi łatwo dosyć)
100903_172317%20%5BHDTV%20(1080)%5D.jpg

7:
Po zdjęciu panelu pokażą nam się po bokach dwie śruby które trzymają listwę boczną. Odkręcamy je torxem i z wyczuciem ciągniemy do siebie: są na zaczepach! Nie ściągamy całej listwy gdyż przednia trzyma ją na środku

8: Idziemy do przodu, po zdemontowaniu uchwytów listwa trzyma się już tylko na zaczepach, energicznie (ale z wyczuciem) ciągniemy do siebie i schodzi.
100903_172002%20%5BHDTV%20(1080)%5D.jpg

9: Wtedy na środku (łaczeniu tylnej listwy z przednią) widzimy takie coś:
100903_172842%20%5BHDTV%20(1080)%5D.jpg

10: 'Wyrywamy' tylną listwę do tego momentu a później przekręcamy ją żeby wyszła z tej metalowej srebrnej wsuwki.

11: Robimy to samo z dwóch stron

12: Teraz bierzemy się za demontaż 'daszków' i tego czegoś nad lusterkiem (mały daszek)

13: Daszek odpinamy z jednej strony, z drugiej strony pod zaślepką jest śruba, odkręcamy i przekręcamy daszek w dół a potem wyciągamy w dół.
100903_171926%20%5BHDTV%20(1080)%5D.jpg

14: Z tyłu na środku jest jeden zaczep który trzyma podsufitkę, wyrywamy go w dół i cały tył już nam wisi

15: Oprócz tego to podsufitka tylko nam się trzyma na przednich 'trzymaczach' daszków, ściągamy z nich obudowe (w dół) i potem wychodzą spokojnie, podsufitkę mamy wyciągniętą!

16: składamy odwrotnie

Niestety nie mam dużo zdjęć z tego etapu ale mam nadzieję, że pomoże wam to przy waszych następnych modyfikacjach :)

Zrobię fotkę w dzień to zobaczycie efekt, moim zdaniem też powalający, a ze skórą to już w ogóle full wypas!
Pozdro

@coypright by Młody!

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

w avancie jest prawie tak samo, ale trzeba odkrecac kurtyne niestety pod nia sa sruby montażowe elementów podsufitkie, czas okolo 4 h

Opublikowano

no to nie zmieniłeś moze wszystkiego ?:)

• 2 lata później...
Opublikowano

Odgrzeje kotleta panowie :wink:

Jak to wygląda w avancie z tymi kurtynami? Trzeba je ściągać czy nie? Za 2 tygodnie będę u siebie zmieniał sufit i wolę się dowiedzieć jak najwięcej, bo chyba będę robił to sam (chyba że ktoś z okolic Brzesko/Tarnów ma czas to zapraszam :naughty: )

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

rozumiem ze podsufitka w sedanie wyjdzie przednimi drzwiami??

Opublikowano

zloz oparcia kanapy i przez bagaznik tez dasz rade pod skosem

Opublikowano
zloz oparcia kanapy i przez bagaznik tez dasz rade pod skosem

przez bagażnik trzeba sie dużo nagimnastykować żeby wyjąć, ja złożyłem przednie oparcia i wyszła przez przednie drzwi :naughty:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Też z chęcią posłuchał bym wypowiedzi kogoś kto rezał to w avancie ;)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A jak zdemontować słupki? One sa na zatrzask?

Czy trzeba,zdemontować te czarne oslony słupków co idą od podłogi?

Opublikowano

tak są na zatrzask, lekko odchylisz dolny słupek i górny wyjdzie :wink:

Opublikowano

To jeszcze pytanko. Słupki pierw czy te osłony kutryn?

Opublikowano

słupki najpierw bo osłony kurtyn masz przykręcone wkrętami z tego co pamiętam

Marcin dasz rade :wink: wierzymy w Ciebie rezaczu :wink:

• 1 rok później...
Opublikowano

Jestem świeżo po wymianie kompletnej podsufitki ze wszystkimi plastikami w avancie, dokładałem jeszcze instalację pod oświetlenie słoneczek ;) Wszystkie plastiki da się wymienić bez ingerencji kurtyny, wystarczy trochę cierpliwości ;) czas pracy z całą przeróbką ok 5h jak ktoś robi po raz pierwszy jak ja :)

Opublikowano

Jestem świeżo po wymianie kompletnej podsufitki ze wszystkimi plastikami w avancie, dokładałem jeszcze instalację pod oświetlenie słoneczek ;) Wszystkie plastiki da się wymienić bez ingerencji kurtyny, wystarczy trochę cierpliwości ;) czas pracy z całą przeróbką ok 5h jak ktoś robi po raz pierwszy jak ja :)

Robiłeś może jakieś foto-story?

Są jakieś newralgiczne punkty na które trzeba uważać? Czeka mnie ta robota w maju :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Temat nie wyczerpany, nie wiadomo do końca jak to idzie w avancie. Ktoś może odpowiedzieć na w/w pytania kto już to zrobił w avancie.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Kilka dni temu wymieniałem podsufitkę u siebie w avancie.

Robiłem zdjęcia, postaram się sklecić jakieś fotostory i zamieścić temat w warsztat-zrób to sam, trzeba tylko z urlopu wrócić.

Podlinkuję też ten wątek

EDIT:

Wątek, który przed chwilą założyłem. Proces demontażu podsufitki a avancie:

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/320260-wymiana-podsufitki-avant-bez-szyberdachu/

• 1 rok później...
Opublikowano

wymienialem u siebie w sedanie i wychodzi bez problemu przez przednie dzwi, a madry mechanik mi doradzil zebym szybe wycinal( szkoda slow) dobrze ze go nie posluchalem

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam. Stalem sie pechowcem ktoremu tez odkleila sie cala podsufitowka... na dniach bede mial podsfuitowke i chcialbym ja sam wymienic. Mam kilka pytanie do osob co robily to same i moglyny napisac pare wskazowek co do wymiany. wiec  wykrecenie uchwytow, lampek i daszkow to nie problem. Po wykreceniu wszystkich srubek zostaje nam do wyjecia 2 gorne listwy po prawej i lewej. Przednia listwe od strony szyby kierowcy i pasazera widze ze latwo idzie wyjac dosc a jak zabrac sie za wyjecie listwy tylnej co zakrywa slupek przy tylnej szybie? od ktorej strony zaczac wyciagac ja? bo ona wchodzi tam w polke gdzie glosnik jest umiejscowiony...i czy podsufitowka jest przymocowana jeszcze gdzies na srodku ? 

Opublikowano
4 godziny temu, hidden22 napisał:

jak zabrac sie za wyjecie listwy tylnej co zakrywa slupek przy tylnej szybie? od ktorej strony zaczac wyciagac ja? bo ona wchodzi tam w polke gdzie glosnik jest umiejscowiony

Zaczynasz od słupka B ale najpierw wyciągasz listwę przy tylnej szybie. Do półki listwa wchodzi na trzech języczkach, po kompletnym odkręceniu i zerwaniu z zapinek pociągnąć w kierunku przodu pojazdu i wyciągnąć do góry języczki z mocowań.