Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nowe przepisy ruchu na drogach wewnetrznych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co myśłicie o nowych przepisach które weszły dzisiaj w zycie

– Na drogach wewnętrznych, np. osiedlowych, oznaczonych jako "strefa ruchu” będą obowiązywały te same przepisy, co na drogach publicznych. A my będziemy mogli interweniować – zapowiada Robert Gogola z lubelskiej Straży Miejskiej. – Jeśli samochód zostanie zaparkowany nieprawidłowo, kierowca będzie mógł być ukarany (do 100 zł – red.).

To samo dotyczy parkingów przy marketach, które zostaną oznaczone jako "strefa ruchu”. – Jeśli nieuprawniony kierowca zaparkuje auto w miejscu dla niepełnosprawnych, będzie musiał liczyć się z 500-złotowym mandatem i odholowaniem pojazdu – zaznacza Gogola.

– Często dostajemy skargi od straży pożarnej, że dojazd do jakiegoś bloku jest utrudniony, bo ktoś postawił samochód na chodniku – mówi mł. insp. Janusz Wójtowicz z Komendy Wojewódzkiej Policji w Lublinie. – Teraz auto będzie można odholować.

– Czekaliśmy na te przepisy z niecierpliwością – podkreśla Anna Adamiak z Wydziału Dróg i Mostów w lubelskim magistracie. – Jeżeli będą uzasadnione przypadki, znaki "strefa ruchu” będą stawiane.

Nowe znaki chcą postawić m.in. Lubelska Spółdzielnia Mieszkaniowa i SM Czechów w Lublinie, niektóre spółdzielnie w Chełmie i Zamościu, a także największe sieci handlowe.

– To bardzo dobre rozwiązanie – komentuje Marek Stępniak z lubelskiej fundacji Fuga Mundi, która pomaga osobom niepełnosprawnym. – Skoro kampanie i akcje promocyjne nie przynoszą efektu, może sankcje go przyniosą.

Inne zmiany

• Pracodawca, który da kluczyki lub wypuści w trasę nietrzeźwego kierowcę, od dziś odpowie karnie. Nawet, jeśli kierowca będzie jechał po osiedlowym parkingu.

• Każdy, kto w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem działania środka odurzającego, prowadzi na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub ruchu np. rower, również odpowie karnie.

• Od dziś na specjalny parking trafi auto (za co się płaci), które: zaparkowano w miejscu, w którym utrudniało ruch, przekraczało dopuszczalne wymiary, utrudniało prowadzenie akcji ratowniczej, jego stan techniczny zagrażał bezpieczeństwu,

kierowca był pijany, kierowca nie miał przy sobie prawa jazdy.

Na osiedlu też obowiązuje mandatownik (tam, gdzie znak "strefa ruchu”)

Jazda rowerem po chodniku – 100 zł

Jazda rowerem bez trzymania rąk na kierownicy – 50 zł

Jazda skuterem bez kasku – 100 zł

Jazda autem po chodniku – 250 zł

Jazda bez wymaganych świateł – 100–200 zł

Złamanie zakazu wjazdu – 100–250 zł

Złamanie zakazu postoju – 100 zł

Przekroczenie dozw. prędkości o 31–40 km – 200–300 zł

Zajęcie koperty dla inwalidy – 500 zł.

http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100904/NEWS01/1698169

Opublikowano

w warszawie za zajecie koperty jest 500 + 350zl odholowanie samochodu ktorego nie przeskoczysz :gwizdanie:

Opublikowano

Dokładnie. Ciekawe jak szybko wprowadzą taki znak i poustawiają go w planowanych miejscach.

Moim zdaniem to dobrze, że będą mogli karać za parkowanie na miejscu dla niepełnosprawnych, czy blokowanie drogi pożarowej, jednak z drugiej strony obawiam się, a właściwie jestem pewien, że niestety w wielu przypadkach będzie to kolejne narzędzie to zasilania lokalnych budżetów...

Opublikowano

to gdzie mam jezdzic rowerem jak nie ma sciezek rowerowych a na ulice nie mam uprawnien ? chore to pomysly z rowerem :thumbdown:

Opublikowano

to gdzie mam jezdzic rowerem jak nie ma sciezek rowerowych a na ulice nie mam uprawnien ? chore to pomysly z rowerem :thumbdown:

z rowerem to już w ogóle przesadzili

ostatnio u siebie w Rykach dostąłem pouczenie za jazde po parku rowerem, dodam ze u mnie nie ma czegos takiego jak sciezka rowerowa :gwizdanie: