Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

MCE 09 Moduł Centralnej Elektryki lusterko włącznik świateł czujnik światła Coming Leaving Home w Audi A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam do was pytanie...Posiadam włącznik świateł 531 jeśli chciałbym zmienić go na 531C to z tego co wyczytałem to muszę zmienić pin 11 na 13 i jest to żółty kabelek ? Z tym że sprawdzałem w wyłączniku u mnie i pod pin 11 i 13 nic nie jest podpięte a żółty kabel wchodzi do pin nr 4

• Odpowiedzi 3,5 tys.
  • Wyświetleń 686,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
  • Autor

Masz wszystko w pierwszym poście...

Instalacja włącznika A (lub B) w instalacji LOW (MCE A, C i D):

Odpowiadając na kilka pytań, które dostałem na pw – aby założyć włączniki o zwiększonej funkcjonalności czyli ten z końcówką A lub B (auto) w przypadku gdy wcześniej używaliśmy przełącznika standardowego - wymagane będzie przełożenie pinów w kostce włącznika świateł. I tak aby uruchomić światła mijania, postojowe i pozycyjne (plus ze stacyjki) przekładamy pin 4 do 11. Aby podać stałe zasilanie dla świateł postojowych i pozycyjnych – przekładamy pin 16 do 14.

Opublikowano

Witam. Na wstepie - prosze mnie nie zjesc - od 2 godzin nie moge sie doczytac ktore piny poprzekladac co bedzie dzialac, co trzeba itd...:doh:

Chce wymienic wlacznik swiatel. Zmieniam z 351 na 351D.

Posiadam MCE w wersji low.

Czy bez montazu czujnika swiatla bedzie dzialac funkcja AUTO i na jakiej zasadzie?

Wam odpowiedz zajmie minute a ja juz sam nie wiec co poprzekladac a co zmostkowac. Z gory dziekuje :thankyou2:

Opublikowano
  • Autor

Przecież wszystko masz w pierwszym poście - kurcze czytajcie ze zrozumieniem :facepalm:

Instalacja włącznika A (lub B) w instalacji LOW (MCE A, C i D):

Odpowiadając na kilka pytań, które dostałem na pw – aby założyć włączniki o zwiększonej funkcjonalności czyli ten z końcówką A lub B (auto) w przypadku gdy wcześniej używaliśmy przełącznika standardowego - wymagane będzie przełożenie pinów w kostce włącznika świateł. I tak aby uruchomić światła mijania, postojowe i pozycyjne (plus ze stacyjki) przekładamy pin 4 do 11. Aby podać stałe zasilanie dla świateł postojowych i pozycyjnych – przekładamy pin 16 do 14.

Instalacja włącznika z B7 (C lub D) w nadwoziu B6:

Wystarczy przepiąć żółty kabelek podłączony fabrycznie do pinu 11 w pin 13 (rozwiąże to problem z nie działającymi światłami mijania).

Opublikowano
Ale dalej nie został rozwiązany problem z zamiana włącznika 531 na 531D. Piny poprzekładane , a AUTO nie działa. 531 zamieniony na 531C po przełożeniu pinów / tych samych/ działa normalnie. 531C zamienia się na 531D bez przekładek - nic nie czaję czego ten 531 zamieniony na 531D nie hula.

​Sugerowalem sie tym wpisem...

Opublikowano
  • Autor

Generalnie pin 4 dajesz w 13 a 16 w 14 i to cały swap.

Opublikowano

Dziekuje bardzo - wolalem sie upewnic :wink:

Ps. Tak tez zrozumialem i nawet napisalem sobie na kartce ale nie udalo mi sie w pierwszym starciu z pinami jakis miesiac temu a teraz czas na drugie podejscie :tongue4:

Opublikowano

Czy wiecie gdzie mogę znaleźć taki sygnał:

wyjscia z alarmu które podaje impuls do sterownika zamka centralnego

albo do siłownika do przewodu na którym pojawia sie +12V poczas zamykania drzwi pilotem

na potrzeby modułu sd-2 ?

Opublikowano
  • Autor

Centralka alarmu jest w MK - sygnał do sterowników drzwi (bo to one wysterowują zamki) leci po CANie więc tutaj możesz zapomnieć o analogu. Wybranego sygnału należy szukać w wiązce między silniczkiem danych drzwi a zamkiem.

...spróbowałbym szczęścia z niebieskim kabelkiem (pin 1 w 12-pinowej kostce sterownika drzwi - wchodzi w pin 3 w zamku). Oczywiście dot. drzwi kierowcy.

Opublikowano

Bartek a co myślisz o tym kabelku?

Brązowy z SD-2 wejscie/wyjscie swiateł pozycyjnych

Ten przewód nalezy podłaczyc do bezpiecznika od swiateł pozycyjnych

lub do przewodu idącego do pozycyjnych

I z mojego toku myślenia wynika że trzeba go podłączyć pod ten kabel:

Gniezdo C w MCE:

mostkuje z:

Pin 25 – Zasilanie świateł postojowych (WE) [szary]

Opublikowano

No i poprzekladalem piny we wtyczce wlacznika 4 - 13 , 16 -14 i wszystko dziala oprocz funkcji auto - wlacznik w pozycji auto w ogole sie nie jest podswietlony ani zadne swiatla nie dzialaja.

Przypomne - MCE wersja low a wlacznik swiatel z b7 z koncowka D

Macie na to jakis patent? :eusathink:

Opublikowano
  • Autor

Jeszcze raz odsyłam Cię do pierwszego postu :facepalm:

Masz tam rozdział poświęcony włącznikom świateł - przeczytaj go dokładnie.

Opublikowano

Ok - prosze spokojnie i bez nerwow :wink:

Jak zmostkuje pin 7 i 16 we wtyczce wlacznika i pociagne pin 7 do pinu 29 w 32-pinowej kostce MCE to zadziala funkcja AUTO (bez czujnika swiatla - na zasadzie ciaglego swiecenia po przekreceniu zaplonu) ???

(przypominam - mam MCE w wersji low)

Opublikowano
Ok - prosze spokojnie i bez nerwow :wink:

Jak zmostkuje pin 7 i 16 we wtyczce wlacznika i pociagne pin 7 do pinu 29 w 32-pinowej kostce MCE to zadziala funkcja AUTO (bez czujnika swiatla - na zasadzie ciaglego swiecenia po przekreceniu zaplonu) ???

(przypominam - mam MCE w wersji low)

Jeśli masz MCE B6 w wersji LOW to nie ma szans by światła mijania zadziałały Ci w trybie AUTO. Jak chcesz się bawić to zmień MCE na HIGH, innej opcji nie ma. Tak jak Bart-S napisał, na wszystkie pytania na tym etapie odpowiedź znajdziesz w pierwszym poście.

Opublikowano

hej, dobiłem do 32 str tego wątku i poki co czytałem o modach zaawansowanych, mam b6 z 2001r wersja MCE najuboższa bez literki, wstawiam wlasnie bixenon i spryski chce dorzucic ale moj MCE nie obsluguje spryskow wiec musze szukac wersje LOW z literką A lub D i tu pytanie jak odróżnić przy zakupie wersji "D" czy obsługuje czy też nie spryski? bo kupie "D" i potem okaże się, że mam problem :/ myslałem wczesniej o MCE high wersji "F" i wielu cudach ale ta kabelkologia mnie jednak zniechęciła, nie chce ingerować w ori okablowanie. takze rozumiem że wymieniając MCE low bez literki na wersje Low A lub D robie tylko P&P i nie musze nic ciąć przekładać dosztkowywać? oprócz przewodu od dołożonej pompki od sprysków do MCE :) Zależy mi tylko na dodaniu sprysków do Bixenonów które wstawiam w miejsce zwykłych H7, bo zmiana samych lamp to jak rozumiem tylko P&P i kodowanie VAGiem, a już aby dołożyć spryski to w moim przypadku zmiana modulu MCE. z góry dzieki za wytłumaczenie tematu.

Opublikowano
  • Autor
hej, dobiłem do 32 str tego wątku i poki co czytałem o modach zaawansowanych, mam b6 z 2001r wersja MCE najuboższa bez literki, wstawiam wlasnie bixenon i spryski chce dorzucic ale moj MCE nie obsluguje spryskow wiec musze szukac wersje LOW z literką A lub D i tu pytanie jak odróżnić przy zakupie wersji "D" czy obsługuje czy też nie spryski? bo kupie "D" i potem okaże się, że mam problem :/ myslałem wczesniej o MCE high wersji "F" i wielu cudach ale ta kabelkologia mnie jednak zniechęciła, nie chce ingerować w ori okablowanie. takze rozumiem że wymieniając MCE low bez literki na wersje Low A lub D robie tylko P&P i nie musze nic ciąć przekładać dosztkowywać? oprócz przewodu od dołożonej pompki od sprysków do MCE :) Zależy mi tylko na dodaniu sprysków do Bixenonów które wstawiam w miejsce zwykłych H7, bo zmiana samych lamp to jak rozumiem tylko P&P i kodowanie VAGiem, a już aby dołożyć spryski to w moim przypadku zmiana modulu MCE. z góry dzieki za wytłumaczenie tematu.

D jest tylko jedna wersja - opis może mylić. Jakikolwiek kupisz, będzie miał piny obsługujące spryski.

Opublikowano

dzieki za info Bartek, sugerowałem sie opisem ze zwijki z pierwszej strony bo jest tam napisane ze wersja MCE Low D jest z obsługą i bez obsługi spryskow wiec ja to czytajac zrozumialem, ze sa dwie rozne wersje "D" nie moge dorwac wersji MCE A a moge miec wersje D i obawialem sie czy napewno ma juz obsluge spryskow ;P dzieki za info takze biore wersje D zalezy mi tylko na dodaniu obslugi spryskow bo Bixenon podlaczam a chce jak najmniej inwazyjna metode wybrac tj nie chce ciac ori wiazek z kablami i sztukowac ciagnac dodatkowych kabli etc.

Opublikowano
  • Autor

Tyle że instalacja pod BiX wymaga modułu HIGH - D masz dla wersji LOW ponieważ system spryskiwaczy był opcją także dla zwykłych reflektorów. Jak widzisz, kabelkologia Cię nie ominie - szukaj F i jedź do Dominika na swap.

Opublikowano

no to mnie podłamałeś teraz :facepalm: gdzieś tam czytałem, że wystarczy, że podmienie lampy zwykle H7 na Bixy i jest to operacja P&P wtyczki normalnie pasują i nic nie wyczytałem o konieczności większego rezania tj przerabiania instalacji kabelkowej. układ samopoziomowania ma swój oddzielny moduł i nie ma za wiele wspolnego z MCE, także myslałem że wystarczy mi zwykły MCE wersja Low do obsługi sprysków, samopoziomowanie i bixenony beda chodziły w pełni jak w ori wydaniu.

Opublikowano
  • Autor

Widzisz ja zawsze tłumacząc coś odnoszę się do fabrycznych instalacji... Jest możliwe wykonanie modyfikacji w wariancie jaki obrałeś - poprosiłem Dominika aby tu zajrzał w wolnej chwili i wyjaśnił wątpliwości.