Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

MCE 09 Moduł Centralnej Elektryki lusterko włącznik świateł czujnik światła Coming Leaving Home w Audi A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Po pierwsze czy tak jak piszesz podświetlenie działa cały czas nawet po zamknięciu auta po dłuższej chwili? Bo u mnie chwilę się pali po zamknięciu a potem normalnie gaśnie...

Jest tak samo u mnie, gaśnie po jakimś czasie. Ciekawe czy tak było również w oryginale...

następne zarówno drl jak i xenon będzie się odpalał jeszcze przed uruchomieniem silnika po przekręceniu zapłonu, nie wiem czemu ja też tak mam. Teraz nie pamiętam ale była o tym mowa i chyba inaczej się nie da:whistling:

DRL - przed odpaleniem silnika zapala się na sekunde, potem gaśnie i zapala się równo z odpaleniem silnika (rozrusznika). Przed modem z włącznikiem, zapalało się 1/2 sekundy po tym jak silnik został odpalony

Xenon - zapala się w momencie przekręcenia stacyjki, tak jest w oryginale??

Fajnie gdyby ktoś to ogarnął, bo zimą przed odpaleniem silnika takie coś to zabójstwo dla akumulatora ;]

wszystko jest ok , niestety nie moglem obejść odpalania drl tak aby odpalał sie po uruchomieniu silnika :wink: xenon w ori też odpala zaraz po stacyjce:wink:

• Odpowiedzi 3,5 tys.
  • Wyświetleń 686 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Domin to działaj tam z testami może da radę to obejść:wink::decayed:

Opublikowano
Domin to działaj tam z testami może da radę to obejść:wink::decayed:

ja już sie do tego nie dotykam jak dlamnie wsio jest git :wink:

Opublikowano

Dobra, no to jest wszystko ok:banan:

Dla tych którym nasunie się pytanie gdzie znaleźć 17 pinowy pomarańczowy konektor - olejcie to i poprowadzcie osobno kabel trzymając pinów z 1 postu (nie patrzcie na inne tematy bo tylko sobie namieszacie w głowie).

Last question:

Który kanał / gdzie się adoptuje czas świecenia CLH (to jest czas liczony od momentu wyjścia z samochodu / wyjęcia kluczyka / otworzenia drzwi??)

Opublikowano

od momentu otwarcia drzwi a kanały hm 1 i 3:eusathink:

Opublikowano

Ja dzisiaj poległem ze swapem.

Albo ja nic nie rozumiem, albo mam instalacje ultra low :facepalm:

Nic nie rozumiem gdzie mam podłączyć te piny i skąd?

np. mijania.jpg

Ale dalej nic nie rozumiem, z włącznika świateł żółty idzie do skrzynki bezpieczników i ze skrzynki bezpieczników idzie do tych konektorów w słupku A i z konektorów idzie do reflektora tak?

U mnie był jeden żółty przewód we włączniku i jeden żółto/czarny.

Co dalej? W instalacji high z włącznika świateł idzie od razu do MCE ten żółty przewód? Od razu z włącznika świateł mam ten żółty dać do MCE C 26? A wcześniej gdzie on szedł dokładnie?

Potem biorę żółty/czarny ze słupka A no ale teraz co gdzie i który? W tej czerwonej kostce są te przewody, ale co ja mam je wypiąć i wpiąć do MCE B?

Światła mijania chyba działają poprawnie skoro nie wywala błędu na fisie, tylko fog light i inne pierdy.

W ogóle co dziwne światła odpalają się samoczynnie po zapłonie (postojówki + mijania) a przecież nie mam trybu skandynawskiego (kodowanie 01001) :doh:

Z przeciwmgielnymi całkiem poległem i nie wiedziałem gdzie ręce włożyć :grin:

pmgielne.jpg

Z włącznika świateł idą 2 biało/niebieskie przewody a gdzie one idą? Nie wiem. W czarnej kostce w w słupku A były jeden biało/niebieski i jeden biało/zielony z dziwnymi pinami no i co dalej z tym zrobić?

Nic nie rozumiem z tego skoro u mnie są 2 biało/niebieskie we włączniku a w HIGH jest biało/zielony..

Co ma do tego w ogóle jakaś kostka przy zderzaku?

Ja te piny przy kostkach ucinać mam czy wyciągać i przekładać do MCE?

Za kierunki, czy dalszą część w ogóle się nie brałem, bo to bez sensu skoro przy takich pierdołach poległem :thumbdown:

W ogóle to pin 4 we włączniku świateł (włącznik bez numerku) mam do pinu 11 włożyć, czy jak?

Opublikowano

zamieszałeś strasznie:grin: patrz na schematy i działaj np. światła przeciwmgielne :

masz 2 we włączniku świateł i teraz robisz tak: ten pin który zalącza halo z wlącznika światel czyli 8 łączysz z mce z pinem C28 mce

nastepnie to co ci właziło czyli 2 niebiesko białe ciągniesz do mce jeden do B21 a drugi do B19:wink: tak samo z mijania tyle ze skoro masz przy włączniku tylko jeden to zostaw go w spokoju przekładając go tylko do nowego wlacznika świateł w pin 11 lub 13 , a rozdział swiateł mijania łapiesz ze skrzynki bezpieczników bezp. 20 i 21

Opublikowano

No właśnie światła mijania bez problemu poszły, bo wyjąłem ze skrzynki bezpieczników i wsadziłem do MCE B :wink:

QRU6CBKl.jpg

Ale z tymi przeciwmgielnymi to tragedia :facepalm:

Czyli jak standardowo we włączniku świateł mam 2 biało/niebieskie przewody (halogeny przednie) to wypinam je z włącznika (2 biało/niebieskie) i wkładam do MCE C28?

Ale co potem z kostką B? Mam wziąć te 2 przewody z czarnej kostki w słupku A i podłączyć do MCE B21 (biało/niebieski) i B19 (biało/zielony)? A co z resztą tych przewodów w kostce? Przewody z górnej kostki (męskiej) czy tej dolnej (żeńskiej) mam wziąć?

Opublikowano
:shock3:
Opublikowano

Generalnie zasada jest taka, że znajdujesz kabel odpowiadający za dane światła, przecinasz go i jeden koniec dajesz do odpowiedniego pinu (przeważnie) w kostce c MCE, aby sygnal dochodził do MCE, a drugi koniec do wyjscia świateł MCE.

Kurde dawno to robiłem...

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Opublikowano

Czyli co, po prostu wyciągnąć te 2 piny z czarnej kostki w słupku A i włożyć do MCE? Chodzi o halogeny. A co z tylnymi przeciwmgielnymi? Ten szaro/biały w LOW idzie przecież bezpośrednio z włącznika świateł do lampy z tyłu :whistling:

Co do high to z włącznika świateł idzie do MCE C 27 ok, ale co potem? Skąd ja mam wziąć ten przewód żeby do MCE B 15 podłączyć? No bo nie jest napisane gdzie ten przewód jest...

Mam ten przewód przeciąć, zarobić końcówki i do MCE B15 wpiąć?

Opublikowano
:facepalm:

Czyli jak standardowo we włączniku świateł mam 2 biało/niebieskie przewody (halogeny przednie) to wypinam je z włącznika (2 biało/niebieskie) i wkładam do MCE C28?

Ale co potem z kostką B? Mam wziąć te 2 przewody z czarnej kostki w słupku A i podłączyć do MCE B21 (biało/niebieski) i B19 (biało/zielony)? A co z resztą tych przewodów w kostce? Przewody z górnej kostki (męskiej) czy tej dolnej (żeńskiej) mam wziąć?

przedewszystkim olej puszczanie tego przez kostki w słupku a bo zginiesz:wink: wyciągasz halo z wlącznika swiateł i pakujesz do b21 i 19

potem z włącznika swiateł dajesz nowy kabelek z pinu 8 z dajesz do c28 mce , zadzwoń to ci to wytłumacze krok po kroku:naughty:

Opublikowano

i dlatego ja tego nie ruszam i nawet możecie mnie nazwać miękką pytką :decayed:

Opublikowano

Podam Ci na przykładzie przeciwmgielnego tylnego. Teraz idzie z włącznika św. Pin 9 od razu do lampy. Przecinasz go gdzieś blisko MCE i tą kabel co idzie z włącznika przedłużasz do MCE c 27, a z kostki b z pinu 15 ciagniesz kabel do tego co idzie do lampy... i tak z każdą żaróweczką

Opublikowano

No właśnie może dlatego problem taki, bo ja chciałem to na istniejącej instalacji robić i kompletnie nie mogłem się połapać co jest co, bo to wszystko w jedną zbitą kupę te przewody pozwijane są a na dodatek nie mam miernika :whistling::eusathink:

Czyli po prostu nowe przewody ciągnąć i tyle?

Domin, teraz jakbym zadwonił to do jutra bym zapomniał co mam zrobić :decayed:

---------- Post dopisany at 18:30 ---------- Poprzedni post napisany at 18:28 ----------

Podam Ci na przykładzie przeciwmgielnego tylnego. Teraz idzie z włącznika św. Pin 9 od razu do lampy. Przecinasz go gdzieś blisko MCE i tą kabel co idzie z włącznika przedłużasz do MCE c 27, a z kostki b z pinu 15 ciagniesz kabel do tego co idzie do lampy... i tak z każdą żaróweczką

No właśnie to wiem, ale nie wiem gdzie on dokładnie idzie z włącznika. On idzie do tej wiązki a dalej nie mam pojęcia gdzie go szukać, bo jest gruba jak moja cała ręką...

Opublikowano

to wez se kartke długopis i zapisuj:grin:

Opublikowano
No właśnie może dlatego problem taki, bo ja chciałem to na istniejącej instalacji robić i kompletnie nie mogłem się połapać co jest co, bo to wszystko w jedną zbitą kupę te przewody pozwijane są a na dodatek nie mam miernika :whistling::eusathink:

Czyli po prostu nowe przewody ciągnąć i tyle?

---------- Post dopisany at 18:30 ---------- Poprzedni post napisany at 18:28 ----------

No właśnie to wiem, ale nie wiem gdzie on dokładnie idzie z włącznika. On idzie do tej wiązki a dalej nie mam pojęcia gdzie go szukać, bo jest gruba jak moja cała ręką...

To możesz pociągnąć kabelki albo do tego miejsca gdzie go widzisz, albo rozpruć tą grubą wiąchę i tam go szukać. Masz pełno kabli do znalezienia. Później to owiniesz...

Opublikowano

No trudno, jutro jak z pracy wrócę to będę działał dalej, bo dzisiaj już mi się nie chcę do garażu jechać :decayed:

Jak coś to będę dzwonił Domin :good:

Opublikowano
i dlatego ja tego nie ruszam i nawet możecie mnie nazwać miękką pytką :decayed:

Ja jakoś dałem radę, będąc laikiem. Ale nigdy więcej... chyba :D

Po skończonej robocie, spojrzeniu na tę plątaninę kabli która powstała obok MCE, tylko się uśmiechnąłem :D Za ch... nie wiedziałbym teraz co gdzie i jak

Spiąłem wszystko do kupy i oby się nic nie popsuło :D

Pozdr

Paweł

Opublikowano

U mnie ekektryk przez 15 min patrzył i nie mógł pojąć o co comone :-D