Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

MCE 09 Moduł Centralnej Elektryki lusterko włącznik świateł czujnik światła Coming Leaving Home w Audi A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam pytanie pozniewaz zmienilem wlacznik ze stanadrdowego na wlacznik z funkcja auto przelozylem piny we wlaczniku pin 4 do 11 i 16 do 14.Zmostkowalem we wtyczce pin 7 i 16 do podswietlenia diody auto. I moje pytanie czy jesli posiadam MCE z oznaczeniem 8E0 907 279 C jesli polacze pin 7 z pinem 29 w 32 pinowej kostce to bedzie dziala funkcja auto swiatla bede sie zaplaly po wlaczeniu zaplonu? I czy to jest normalne po przelozniu pinow 4 do 11 i 16 do 14 nie wlaczajac zaplonu tylko przekreceniu wlacznika swiatel w pozycje swiatle mijani ze sie zapalaja ?

Włączanie świateł przy takiej konfiguracji bez zapłonu jest normalne, u mnie też tak było, po założeniu MCE F wszystko wróciło do normy

• Odpowiedzi 3,5 tys.
  • Wyświetleń 687 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

czy do założenia lusterka z B7 jest konieczny czujnik deszczu ? czy bez czujnika moge spokojnie zamocować lusterko ? oczywiście szyba pod czujnik deszczu

Opublikowano

samo lusterko możesz...

ale ściemniania ni budjet...

Opublikowano
Shit, MCE nie chcę się w ogóle zaadoptować.

Wchodzę w kanał 81, wpisuje 46992, daje test no pokazuje się WAIT, jak zniknie daje SAVE. MCE na sekundę przyjmuje kodowanie i w polu gdzie było WAIT pokazuje "Bus not OK", albo "Bus error" już nie pamiętam, ale raczej wyświetla "bus not ok".

Co robić?

A jakim kablem to robisz ?

Jakimś starym kapciem, do niego dołączony był vag 312.

Opublikowano
samo lusterko możesz...

Jak nie? Ściemnianie będzie działało, bo czujniki są w lusterku przecież. Bez czujnika światła/deszczu nie będzie automatycznego załączania świateł oraz automatycznego załączania wycieraczek.

Opublikowano
samo lusterko możesz...

Jak nie? Ściemnianie będzie działało, bo czujniki są w lusterku przecież. Bez czujnika światła/deszczu nie będzie automatycznego załączania świateł oraz automatycznego załączania wycieraczek.

Nope.

To centralne lusterko wsteczne steruje zewnętrznymi lusterkami.

Opublikowano

razem z czujnikiem deszczu jest jeszcze czujnik zmierzchu, który sprawdza, kiedy robi się ciemno i kiedy owe lusterku ma się ściemniać... gdyby nie to, to w dzień padałoby światło na czujnik non stop i non stop byłoby ściemnione...

Opublikowano
razem z czujnikiem deszczu jest jeszcze czujnik zmierzchu, który sprawdza, kiedy robi się ciemno i kiedy owe lusterku ma się ściemniać... gdyby nie to, to w dzień padałoby światło na czujnik non stop i non stop byłoby ściemnione...

Nie mieszaj kolego. W B7 jest osobny czujniki w lusterku do ściemniania, a osobny deszczu/zmierzchu.

Opublikowano

Nie mieszaj kolego. W B7 jest osobny czujniki w lusterku do ściemniania, a osobny deszczu/zmierzchu.

Przecież lusterko z B7 jest identyczne jak w B6 tylko ma inny uchwyt :whistling:

Opublikowano

Przecież lusterko z B7 jest identyczne jak w B6 tylko ma inny uchwyt :whistling:

Otóż głęboko się mylisz, albo celowo wtykasz kij w mrowisko. :facepalm: Lusterko w B6 w pełnej opcji posiada czujnik światła kolo przycisku, czujnik zmierzchu na tylnej ściance lusterka do ściemniania lusterka i CLH oraz czujnik zmierzchu do automatycznych świateł w "trzonku" lusterka i jedną wtyczkę.( Zacytowałem tu Bart-Sa, bo ja taki mądry nie jestem, oto fragment z PW:

[h=2]Odp: Uzupełnienie do MCE/CLH [/h]

quote_icon.png

Zamieszczone przez
Madbar

quote_icon.png

Zamieszczone przez
Bart-S

1.
CLH nie ma nic wspólnego z włącznikiem świateł
.

2.
Czujnik na tylnej ścianie lusterka sprawdza czy jest ciemno (korzysta z niego CLH i fotochrom)
.

ad 1
.Popraw mnie, żeby mi się nie wydawało, że jestem nie wiadomo jakim odkrywcą. Jeśli CLH nie ma nic wspólnego w włącznikiem świateł i nie zależy mi na trybie "AUTO", bo i tak się to nie sprawdza w świetle obecnych wymagań prawnych, to w zasadzie powiniennem odpalić bez problemu i bez błędu CLH również na zwykłym włączniku w wersji High( "B" albo "C")zakładając, że mam lusterko w pełnej wersji bez literki ( bo mam:decayed:, leży na półce i czeka cieprliwie). Wydaje mi się, że we włączniku nie ma żadnej elektroniki, poza układami do diód LED. A jeśli nie używam w ogóle trybu "AUTO", to MCE nie będzie wiedział, że nie mam włącznika "AUTO", bo i tak i tak różnica pomiędzy nimi powstaje tylko kiedy włącznik jest włączony na pozycję "AUTO". W innych położeniach wszystkie połączenia działają tak samo, poza diodą "AUTO", która i tak jest zasilana wewnętrznie tylko w pozycji AUTO.

ad 2
.O ile pamiętam, czujnikiem zmierzchu jest czujnik na trzonku. Czy w takim razie czujnik na tylnej ścianie lusterka stanowi zdublowanie tego czujnika na trzonku? Trochę dziwne, zwłaszcza, że chyba występowały lusterka z automatycznym fotochromem, które nie współpracują z CLH, bo nie mają czujnika na trzonku. A wykorzystują do funkcji fotochrom ten czujnik na tylnej ścianie. ??????

1.Coming Home był dostępny zanim wyszedł asystent świateł - był wysterowany z tego samego czujnika co fotochrom. Czujnik na trzonku dołożono na potrzeby asystenta świateł.

2.Włącznik AUTO nie jest potrzebny do CLH.
)

Lusterko od B7 ma czujnik światła koło przycisku, czujnik żmierzchu na tylnej ściance lusterka do ściemniania lusterka i od tego jest wyprowadzona wiązka z wtyczką do podpięcia do wiązki dachu. Natomiast czujnik zmierzchu/deszczu jest osobnym ustrojstwem wtykanym w uchwyt, do którego idzie osobna wtyczka z wiązki dachu. On obsługuje autowycieraczki i autoświatła. I dlatego lusterko z B7 razem z czujnikiem zmierzchu/deszczu jest podłaczone de fakto dwiem wtyczkami do reszty instalacji. Popatrz w spoiler.

Opublikowano

hmm

a mnie sie wydaje że lusterko B6 i B7 maja te same funkcje. a w B7 jest dołożony czujnik deszczu który ma wtyczkę 3 pinową gdzie 2 piny to zasilanie "+" i "-" a 3 pin to sygnał który mówi czy mają się właczyć wycieraczki czy nie

a mi chodziło czy fizycznie zapne lusterko bez czujnika

Opublikowano

W lusterku masz 2 czujniki. Jeden od frontu (pod szkłem lustra) drugi od tyłu (obudowa) jeżeli na czujnik od lustra pada więcej światła niż od strony obudowy to fotochrom zadziała, i czujnik deszczu/zmierzchu nie ma tu nic do rzeczy.

Opublikowano

czyli jak założe do B6 lustro z B7 to swiatła auto nie beda działać ?

Opublikowano

czytałem

nie chce zmienieć MCE

jutro zakładam szybe z B7 + lusterko z B7 fotochrom oczywiście, bedzie to bangać ? czy musze dołożyć czujnik deszczu żeby działało auto

narazie dopuszcze temat deszczu

Opublikowano

czytałem

nie chce zmienieć MCE

jutro zakładam szybe z B7 + lusterko z B7 fotochrom oczywiście, bedzie to bangać ? czy musze dołożyć czujnik deszczu żeby działało auto

narazie dopuszcze temat deszczu

Oczywiście że Ci nie będzie działać auto. Czujnik zmierzchu/deszczu z B7 potrzebuje modułu MCE od B7... Nie ma że odpuścisz czujnik deszczu a zmierzchu założysz. To jest jeden i ten sam czujnik nierozłączny, nierozdzielny i komunikujący się zupełnie inaczej niż w B6 dlatego tyle zmian jest potrzebne. Oczywiście samo ściemnianie lusterka będzie Ci działało bo do tego są wewnętrzne czujniki w lusterku.

Opublikowano

Jaki numer ma wtyczka do podlaczenia kostki w lusteru? Czy ktos ma do sprzedanai taka wtyczke lub cala wiazke?

Opublikowano
Jaki numer ma wtyczka do podlaczenia kostki w lusteru? Czy ktos ma do sprzedanai taka wtyczke lub cala wiazke?

8E0971833. Jedź do ASO. Powinna kosztować około 15-16 złotych. Do tego piny: jako kabelek naprawczy 000 979 009E ( 1 kabelek- 2piny) do kupienia w ASO AUDI/VW/Skoda po 13 PLN za labelek albo same piny bez kabelka do zaciśnięcia (bądź bardziej prymitywnie i druciarsko, ale też skutecznie do przylutowania) N90764701 za około 60 gr za sztukę.

A propos to do Twórcy tego wątku. Tę informację wartoby było dopisać w przyklejonej na początku zawartości, przy rozpisce pinów od lusterka. :whistling:

Opublikowano

8E0971833. Jedź do ASO. Powinna kosztować około 15-16 złotych. Do tego piny: jako kabelek naprawczy 000 979 009E ( 1 kabelek- 2piny) do kupienia w ASO AUDI/VW/Skoda po 13 PLN za labelek albo same piny bez kabelka do zaciśnięcia (bądź bardziej prymitywnie i druciarsko, ale też skutecznie do przylutowania) 61138366269 ( dla kabli 0,5-0,75 mm2) lub 61138366703 ( dla kabli 0,2-0,5 mm2) w ASO BMW :facepalm:w zestawach po 10 sztuk. Cena około 15 PLN za zestaw.

A propos to do Twórcy tego wątku. Tę informację wartoby było dopisać w przyklejonej na początku zawartości, przy rozpisce pinów od lusterka. :whistling:

Dzieki. I niech Bart-S podpina pod glowny:hi:

Opublikowano

Kiedys zadawalem pytanie czy jaki powinien byc przelacznik swiatel przy module z B7 i duzo opini bylo ze lepiej z B7 zeby nie bylo cyrkow.

Dla potomnych informacja ze wlacznik swiatel z auto z B6 z literka B PASUJE do modulu z B7 i nie trzeba kupowac cholernie drogiego przelacznika z literka D, oczywiscie odpowiednie piny na odpowiednim miejscu zgodnie z opisem z pierwszej strony.