Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

MCE 09 Moduł Centralnej Elektryki lusterko włącznik świateł czujnik światła Coming Leaving Home w Audi A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak rezałem ori CLH to najpierw włożyłem sam włącznik z Auto i były Auto światła. Tylko musisz odpowiednie piny połączyć żeby podświetlić diodę Auto. Jak miałem sam włacznik Auto bez lusterka i modułu F to dioda Auto migałą na pomarańczowo przez około 10 msekund a później gasła, ale lampy świeciły. Na Auto zapalają się z opóźnieniem.

• Odpowiedzi 3,5 tys.
  • Wyświetleń 687 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

A pamietasz może jak te piny podpiac albo jest gdzieś jakiś schemat?

Wysłane z mojego XT1068

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Krótkie pytania:

Mam w B7 MCE w wersji HIGH ale bez włącznika AUTO ani lusterka fotochrom.

Wpadł mi w ręce ostatnio włącznik AUTO i zastanawiam się jak go można wykorzystać. Bez fotochromu można go tak zakodować, aby po odpaleniu auta światła same się odpalały ale żeby była możliwość wyłączenia w każdej chwili na pozycję 0 w przełączniku? Tak to powinno oryginalnie działać? Kwestia kodowania?

Drugie pytanie:

Czy nie zmieniając szyby można wrzucić lusterko fotochrom żeby działał fotochrom + czujnik zmierzchu? Na czujniku deszczu mi nie zależy. Pytanie czy brak tego czujnika nie będzie przeszkadzał reszcie w działaniu. Po dołożeniu lusterka chciałbym zając się ori CLH ale tu problemów większych nie widzę jeśli czujnik zmierzchu będzie działał poprawnie.

Dzięki.

A więc sam popróbowałem.

Włącznik AUTO dołożony w B7 działa prawidłowo. Biorąc pod uwagę to, że nie ma oryginalnie czujnik zmierzchu oczywiście. Ale samo wstawienie włącznika bez przepinania pinów skutkuje: w pozycji AUTO światła same się zapalają po zapłonie, wyłączają po wyłączeniu zapłonu. O to mi chodziło żeby nie musieć pamiętać włączać. Można co prawda w VCDSie przekodować zwykły włącznik na tryb skandynawski (światła świecą nawet w pozycji 0 po zapłonie) ale wtedy nie podświetlają się zegary. A tutaj działa wszystko tak jak powinno.

Opublikowano

Szybkie pytanie. Czy czujnik światła/deszczu o nr 8k0955559 zadziała w A4 B7?

Opublikowano

Szybkie pytanie. Czy czujnik światła/deszczu o nr 8k0955559 zadziała w A4 B7?

Nie pasuje :)

tu masz opis http://a4-klub.pl/index.php?/topic/53462-all-b7-czujnik-deszczuswiatel-lusterko-fotochrom-oraz-coming-home/?p=771448#entry771448

Opublikowano

Przeczytałem wszystkie opisy jakie są. Generalnie instalację złożyłem wczoraj i wyskoczył błąd podczas adaptacji czułości światła i deszczu, kodowanie przyjęło. W dodatku mam błąd 02071 - Local Databus 57-00 - Electric Circuit Failure. Zacząłem sprawdzać wszystko. Się okazało, że mam czujnik z w/w nr zamiast ten 4e0.. Sprawa już jasna - wymiana czujnika na właściwy mam nadzieje załatwi sprawę z błędem i adaptacją?

Opublikowano

Się okazało, że mam czujnik z w/w nr zamiast ten 4e0.. Sprawa już jasna - wymiana czujnika na właściwy mam nadzieje załatwi sprawę z błędem i adaptacją?

Jak wymienisz na własciwy to wszystko bedzie smigać :)

Opublikowano

dzięki wielkie za szybką odpowiedz i poradę :hi::notworthy:

Opublikowano

Jak rezałem ori CLH to najpierw włożyłem sam włącznik z Auto i były Auto światła. Tylko musisz odpowiednie piny połączyć żeby podświetlić diodę Auto. Jak miałem sam włacznik Auto bez lusterka i modułu F to dioda Auto migałą na pomarańczowo przez około 10 msekund a później gasła, ale lampy świeciły. Na Auto zapalają się z opóźnieniem.

Kolego tzn. że na auto światła się będą palić nawet jak będzie jasno?? Bo ja wczoraj zakończyłem rezać CLH + fotochrom + włącznik auto i wczoraj jak było ciemno to światła się zapalały gdy włącznik był w pozycji AUTO, ale dziś rano się już nie zapaliły (tzn zapaliły się dopiero po zasłonięciu czujników w lusterku) i musiałem normalnie pokrętło przekręcić na mijania.

Opublikowano

To przecież zupełnie normalne zjawisko. Teraz masz światła tylko po zmroku. Musisz założyć sobie moduł DRL i po problemie :)

Opublikowano

Chyba żeby przekodowac na światła skandynawskie. Tylko wtedy w pozycji 0 wlacznika też się będą świeciły chyba po zapłonie. Mnie to swego czasu draznilo bo nie możesz mieć włączonego zapłonu bez wlaczonych świateł. A może włączonik DRL i pozycja jego na 0 załatwiła by sprawę. Tomi wtedy przełącznik trzeba kupić

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy pilnie potrzebuję informacji skąd najlepiej podłączyć "+" ze świateł cofania do RNS-E?
Potrzebuję + ze światła cofania do podłączenia kamerki cofania i nie wiem czy w MCE w kostce B 23 pin na pinie nr 2 i 5 pojawia się "+" po wrzuceniu wstecznego czy "-"/masa? Ogólnie czy w B7 z MCE w wersji high światła wsteczne są załączane plusem czy masą?

Z góry dzięki za wszelką pomoc.

Opublikowano

Koledzy pilnie potrzebuję informacji skąd najlepiej podłączyć "+" ze świateł cofania do RNS-E?

Potrzebuję + ze światła cofania do podłączenia kamerki cofania i nie wiem czy w MCE w kostce B 23 pin na pinie nr 2 i 5 pojawia się "+" po wrzuceniu wstecznego czy "-"/masa? Ogólnie czy w B7 z MCE w wersji high światła wsteczne są załączane plusem czy masą?

Zagadaj do turbobastarda. On ostatnio podłączał.
Opublikowano

Witam jakis czas temu przerabialem instalacje z Low na High osatnio sie spalila zarowka w tylnym kierunku prawym ale na fisie nie bylo komunikatu ze sie spalila, z lewym tylnym kierunkiem jest tak samo nie ma inforamacij o spalonej zarowce ? Instalacje przerabialem zgodnie z opisem Barta ale moze gdzies jakis blad popelnilem. Wszytskie inne swiatla dzialaj i pokazuje informacje jesli wyjme zarowke jest informacja na fisie. Dzis zrobilem test dalem plus do czerwonej kostki A na prawym slupku do pinu 2 i 3 i wymontowalem zarowke z tylnego kierunku wtedy pokazal sie blad na fisie. Wiec moze musze dodatkow dac + tylko skad go poprowadzic bym byl bardzo wdzieczny za informacje i pomoc. dziekuje pozdrawiam

Opublikowano

Zagadaj do turbobastarda. On ostatnio podłączał.

Dzięki za info, ale już to sam rozkminiłem. Jest normalnie, czyli na pinach 2 i 5 kostki B po wrzuceniu wstecznego pojawia się "+". Wiec śmiało można podłaczać pod te piny przewód załączajacy rns-e pod kamerę cofania

Edytowane przez kdawid

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

W takim wypadku jeśli ja chce zamontować włącznik z B7 o nr 8E0 941 531 C w miejsce B6 o nr 8E0 941 531, muszę przepiąć piny:

4 na 13

16 na 14

Zgadza się?

Edytowane przez Voucher

Opublikowano

Może głupie pytanie ale nigdy sie tym nie interesowałem.

Gdzie znajduje się ten Moduł Centralnej Elektroniki ?

Opublikowano

Pod kierownicą, za skrzynką bezpieczników - ujrzysz, jak zdejmiesz osłonę pod nogami kierowcy.

Opublikowano

Żeby go wyciągnąć wystarczy zdjąć osłone ?

Opublikowano

Żeby go wyciągnąć wystarczy zdjąć osłone ?

Musisz sciagnac osłone pod kierownica :)