Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 ALT] Po iluset metrach przełącza się Wam na gaz?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam instalacje STAG 4. Zastanawia mnie dość długi czas po jakim przełącza się z benzyny na gaz.

Jest to u mnie przy aktualnych temp ok 10-15*C około 1400 - 1600 metrów. Pewnie niektórym wyda się, że to normalny czas, ale mam do porównania dwa samochody w tym jeden z identyczną instalką i jednemu przełącza się na gaz po przejechaniu 600m a drugiemu nawet prędzej i nic nie szarpie itp rzeczy.

Wcześniej miałem ustawioną niższą temp przełączania i i przechodził na gaz już po przejechaniu ok 800m, ale z racji że szarpał jeszcze wtedy to mechanik przestawił na wyższą.

Zależy mi na szybszym przełączaniu gdyż mam do pracy 4km i nie chce aby w zimie mi się przełączał 300metrów przed pracą.

Proszę o Wasze opinie.

Opublikowano

im cieplejszy silnik w momencie przełączenia na gaz tym lepiej dla niego. Dlaczego mając 4000m do pracy zakładałeś gaz do auta ??? przeciez to sie nie kalkuluje , oczywiście jesli auto słuzy wyłącznie na dojazdy do pracy

Opublikowano

Wszystko zależy od temp ustawionej ja mam ustawiona 32 stopnie i przełacza sie dosyc szybko ( po wyjechaniu z garazu, zamknieciu go i po jakis 300-400m jazdy nie raz szybciej zalezy od temp zewnetrznej)

Opublikowano

no więc ja mam ustawione 65 stopni, nie zbawi mnie ta dłuższa jazda na paliwa a dla silnika to lepiej :)

Opublikowano
  • Autor

A Pucek po jakiej odległości ci sie przełącza na gaz?

Opublikowano

A Pucek po jakiej odległości ci sie przełącza na gaz?

zależy od temperatury otoczenia, jak były upały to moment, a teraz tak kilometr, może trochę więcej, nie zwracam nawet na to uwagi :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Czy myślicie, że im większy silnik to grzeje się prędzej? Zależy mi na opinii posiadaczy silników ALT tj 2.0 pewnie zagrzewają się podobnie jak i mój.

Opublikowano

wszystko zależy od ustawionej temperatury ja mam na 30 stopni i jest to bardzo szybko w zimę z kilometr i się przełącza ;p

Opublikowano

powiem Ci tak, podczas jazdy to dluzej Ci sie bedzie grzał bo cały czas chłodzi silnik-powietrze. Jak na postoju bedziesz czekal na przelaczenie to napewno szybciej, ja tak robie :naughty: przy 10-14* na postoju około 2min czekam...

Opublikowano
  • Autor

Czy ktoś z silnikiem ALT może dodać swoją opinię? Po jakim dystansie w aktualnych temp tj ok 10 - 14*C przełącza mu się z zimnego silnika na gaz?

Opublikowano

ja ci powiem szczerze ze u mnie na gaz przelacza sie po przejechaniu okolo 500-600km, przy tych temperaturach co sa teraz to koło kilometra sie mi przelacza. jak niechcesz zeby ci sie przelaczal 400m przed praca to wstan dwie minuty wczesniej odpal i postoj u mnie zajmuje to gdzies ponad minute :naughty:

Opublikowano

ja ci powiem szczerze ze u mnie na gaz przelacza sie po przejechaniu okolo 500-600km,:naughty:

chodziło raczej o metry ;p

Opublikowano

im szybciej przelacza na gaz tym bardziej zawory i gniazda dostaja po d... A tak na marginesie nie powinno szarpac silnikiem mimo niskiej temperatury

Opublikowano

ustaw sobie przelaczenie na gaz przy temp 10 i bedziesz mial szybciej. czy sie przelaczy po 600m czy po 2 kilometrach to bez znaczenia, bo nie zaoszczedzisz (chyba ze liczysz kazda zlotowke) a tylko silnik zniszczysz

Opublikowano
  • Autor

Mi nie chodzi o to aby się przełączał po 200 metrach. Ale też uważam za nie do końca normalne to, że przełącza mi się w tych temperaturach tj ok 14*C dopiero po 1500m. Jest to nowa instalacja dopiero co założona miesiąc temu. Mam kilku znajomych którym przełącza się po przejechaniu ok 600 - 800m. To jak by nie patrzeć dwa razy prędzej niż mi. Gazownik powiedział że mam wymienić świece i zobaczyć czy to szarpanie występuje na zimnym ustąpi.

Opublikowano

Ja mam ustawione na 30 stopni i po przejechaniu juz okolo 200-300metrów przełącza sie na gaz przy temperaturze na zewnątrz około 10-15 stopni. Jest wszystko dobrze, nic sie nie dzieje.

Opublikowano

Mi nie chodzi o to aby się przełączał po 200 metrach. Ale też uważam za nie do końca normalne to, że przełącza mi się w tych temperaturach tj ok 14*C dopiero po 1500m. Jest to nowa instalacja dopiero co założona miesiąc temu. Mam kilku znajomych którym przełącza się po przejechaniu ok 600 - 800m. To jak by nie patrzeć dwa razy prędzej niż mi. Gazownik powiedział że mam wymienić świece i zobaczyć czy to szarpanie występuje na zimnym ustąpi.

Powiem ci tak, samochód samochodowi nie równy :) u jednego szybciej sie grzeje u drugiego wolniej. a jaki masz gaz BRC?

Opublikowano

Ja mam ustawione na 30 stopni i po przejechaniu juz okolo 200-300metrów przełącza sie na gaz przy temperaturze na zewnątrz około 10-15 stopni. Jest wszystko dobrze, nic sie nie dzieje.

U mnie sytuacja identyczna (ok. 300m).

Opublikowano

Witam, mam instalacje STAG 4. Zastanawia mnie dość długi czas po jakim przełącza się z benzyny na gaz.

Jest to u mnie przy aktualnych temp ok 10-15*C około 1400 - 1600 metrów. Pewnie niektórym wyda się, że to normalny czas, ale mam do porównania dwa samochody w tym jeden z identyczną instalką i jednemu przełącza się na gaz po przejechaniu 600m a drugiemu nawet prędzej i nic nie szarpie itp rzeczy.

Wcześniej miałem ustawioną niższą temp przełączania i i przechodził na gaz już po przejechaniu ok 800m, ale z racji że szarpał jeszcze wtedy to mechanik przestawił na wyższą.

Zależy mi na szybszym przełączaniu gdyż mam do pracy 4km i nie chce aby w zimie mi się przełączał 300metrów przed pracą.

Proszę o Wasze opinie.

Przy 20 stopniowym mrozie i 10 min grzania webasto włącza się zaraz po odpaleniu :tongue4:

Opublikowano

u mnie jest po okolo 1-2km, raz szybciej raz pozniej, jak jest zima to jeszcze pozniej