Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B7 BKE] Niesprawny EGR

Gość radekk2000

Rekomendowane odpowiedzi

Gość radekk2000
Opublikowano

Troszkę mi auto kopci.(np.przy delikatnym ruszaniu).W czasie jazdy nic nie dymi.Wyjąłem wtyczkę od EGR(mam elektryczny) i nie wyskoczył mi błąd (check).Wykręciłem EGR,nagaru wielkiego nie było ale cały w oleju.Po odpaleniu auta na wyjętym EGR (chciałem sprawdzić czy działa),grzybek stoi w miejscu(ciągle zamknięty).Po przygazowaniu żadnej reakcji.Zepsuty czy co?Z tego co wiem,to na wolnych obrotach powinien być otwarty a na wyższych powinien się zamknąć.Jeszcze po odpaleniu z wyjętym EGR,dymił na siwo z tej dziury a przy dodaniu gazu dławił się.

Opublikowano

Fajnie, że piszesz o kopceniu ale zapomniałeś napisać na jaki kolor, nie chce mi się wierzyć, że po odpięciu wtyczki od sterowania EGR nie wyskoczył żaden błąd - to w tym silniku jest wręcz nieprawdopodobne gdyż nawet klapa gasząca jest sterowana elektrycznie. Każde odpięcie wtyczki owocuje błędem typu "open or short to ground". Faktem natomiast jest, że zawór EGR powinien się zamknąć po 2 min. od uruchomienia silnika. Jeśli kopci Ci na siwo to sprawdziłbym przede wszystkim klapę gaszącą jeśli silnik się dławi a spaliny śmierdzą paliwem.

Opublikowano

Na wymontowanym ale podłączonym EGR-e napewno silnik nie będzie pracował poprawnie i tródno stwierdzić czy EGR też powinien zachowywać jak należy.

W moim aucie wymontowany i podłączony EGR po włączeniu stacyjki pozostaje zamknięty, natomiast po jej wyłączeniu wykonuje trzykrotne testowe otwarcie ( z różnym stopniem otwarcia ).

Opublikowano

radekk2000

twoj EGR moze wyłaczyc Witek jak bedziesz u niego, , ja sie o to pytałem ale mowił ze nie ma u mnie takiej potrzeby