tovisto Opublikowano 30 Września 2010 Opublikowano 30 Września 2010 ładować aku przy podłączoym aku do kabli z auta? czy zdjac klemy?( zrobił sie slabszy i chciałbym go podladowac) pozdrawiam
robert3384 Opublikowano 30 Września 2010 Opublikowano 30 Września 2010 przed ładowaniem sprawdź poziom elektrolitu w aku, a podczas ładowania zostaw delikatnie dokręcone korki
grzesiek88 Opublikowano 1 Października 2010 Opublikowano 1 Października 2010 no to czyli ja mam bezobsługowy a ja chciałem na siłe otworzyć ja jak ładowałem to całkiem go wydarłem i ładowałem w garażu
harley22 Opublikowano 1 Października 2010 Opublikowano 1 Października 2010 no to czyli ja mam bezobsługowy a ja chciałem na siłe otworzyć ja jak ładowałem to całkiem go wydarłem i ładowałem w garażu Człowiek uczy się na błędach
grzesiek88 Opublikowano 1 Października 2010 Opublikowano 1 Października 2010 no to czyli ja mam bezobsługowy a ja chciałem na siłe otworzyć ja jak ładowałem to całkiem go wydarłem i ładowałem w garażu Człowiek uczy się na błędach dobrze że odpuściłem i nie darłem na siłe
PiterA4 Opublikowano 1 Października 2010 Opublikowano 1 Października 2010 kolego ja sciagam kleme minusowa poniewasz spotykalem sie z przypadkami ze immo sie zawieszal po ladowaniu z zalozonymi klemami wiec duzo roboty niema a mozna sobie problemow odjac
karbonek Opublikowano 1 Października 2010 Opublikowano 1 Października 2010 Mase odłączasz? Pierwsze słyszę aby w obwodach odłączać masę zamiast plusa Nie spotkałem się również z dziwnym zachowaniem urządzeń w aucie i nie widzę podstawy do tego, chyba że masz jakiś zryty prostownik jedno połówkowy który wprowadza masę tętnień, ale takim czymś ładuje się ciągniki a nie samochody.
PiterA4 Opublikowano 2 Października 2010 Opublikowano 2 Października 2010 a skad wiesz kolego czym laduje nasz kolega z forum zawsze sciaga sie mase od 9lat jestem elektrykiem wiec chyba wiem co mowie
robert3384 Opublikowano 3 Października 2010 Opublikowano 3 Października 2010 kolega PiterA4 ma racje z tą masą . Tak samo trzy wyciąganiu aku pierwsza odpina się masę dlatego że, podczas zdejmowania klemy plus jako pierwszej przeskakuje iskra co może spowodować awarie kompa i wtedy może być smutno. jeżeli się mylę to poprawiajcie. pozdrawiam
PiterA4 Opublikowano 3 Października 2010 Opublikowano 3 Października 2010 racja jak sie np sciaga poduche to do bezpieczenstwa sciaga sie kleme minusowa nigdy plusowa
karbonek Opublikowano 4 Października 2010 Opublikowano 4 Października 2010 eee jak ściągnę klemę minus i założę, to iskra nie przeskoczy, a jak zdejmę plusową to przeskoczy? co za bzdury wygadujecie, wszystkie przekaźniki w aucie też załączają urządzenia do plusa zamiast do masy?
franc8 Opublikowano 4 Października 2010 Opublikowano 4 Października 2010 przecież iskra przeskakuje w skutek przepływu prądu więc czy zakładasz pierwszego plusa czy minusa i tak przeskoczy .
karbonek Opublikowano 4 Października 2010 Opublikowano 4 Października 2010 po prostu fizyka urządzenia podłączane do aku (np. przetwornica napięcia, czy kable rozruchowe) też trzeba podpinać najpierw do masy a później do plusa, bo jak złapie masę z obudowy czy z czegoś innego, to prąd przejdzie (jak pierw plus podłączymy) i coś może się zjarać
zgredek27 Opublikowano 4 Października 2010 Opublikowano 4 Października 2010 Przeiciez prąd płynie "od minusa do plusa" wiec odlaczajac najpierw minus zyskujesz komfort ze nie zrobisz sobie zwarcia odlaczajac plus (i np dotykajac karoserii). To ze prad plynie z + do - jest tylko umownym twierdzeniem, poczytajcie co poniektorzy chociaz wikipedie... karbonek a to ze przy sciaganiu plusa przeskakuje CI iskra jest najlepszym przykladem ze prad plynie od minusa (dociera do Twojej strony dodatniej i przeskakuje wskutek rozłączania/niedokładnego przepływu). Co miałes z fizyki :gwizdanie:
WinterOOOO Opublikowano 4 Października 2010 Opublikowano 4 Października 2010 Przeiciez prąd płynie "od minusa do plusa" wiec odlaczajac najpierw minus zyskujesz komfort ze nie zrobisz sobie zwarcia odlaczajac plus (i np dotykajac karoserii). To ze prad plynie z + do - jest tylko umownym twierdzeniem, poczytajcie co poniektorzy chociaz wikipedie... karbonek a to ze przy sciaganiu plusa przeskakuje CI iskra jest najlepszym przykladem ze prad plynie od minusa (dociera do Twojej strony dodatniej i przeskakuje wskutek rozłączania/niedokładnego przepływu). Co miałes z fizyki :gwizdanie: Si Osobiście zawsze masę odłączam jako pierwszą, po to żeby mi nic nie iskrzyło niepotrzebnie
PiterA4 Opublikowano 4 Października 2010 Opublikowano 4 Października 2010 chyba pale ale robcie jak chcecie jeden plus bedzie dlanas bo dasz nowy watek jak wymienic ecu lub immo
Rekomendowane odpowiedzi