Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż i działanie Webasto w silnikach 1.9 TDI i 2.0 TDI A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W Q dostęp do pompy jest pod kanapą tylna.

W FWD trzeba demontować boczki i podłogę bagażnika i po prawej stronie będzie pompa

Opublikowano

O to pytalem :) ale zawsze mnie wyprzedzisz :)

Opublikowano

;)

Opublikowano

Dzięki, niestety jest to FWD więc nie będzie tak łatwo i szybko.

Opublikowano

czy ktos bedzie tak uprzejmy i sprawdzi mi po VINie, czy w aucie jest sterowanie webasto pilotem? webasto fabryczne, przycisk menu- wszystko hula, ale zanim kupie pilot chce miec pewnosc, ze wystarczy sam pilot (bez modulu/wzmacniacza) a nie mam chwili zeby rozebrac podloge i boczek w bagazniku zeby tam zajrzec... z gory dziekuje!

Opublikowano

Wystarczy że uchylisz boczek, 10min roboty

Edytowane przez biggman

Opublikowano

a nie trzeba do tego odkrecac podlogi bagaznika?

Opublikowano

nie, podłoga zejdzie dopiero po demontażu obu boczków. Wyjmujesz tą dużą klapę ciągnąc do siebie. Odkrecasz dolna listwe chromowana, jest na 4 srubki. Odkreacasz 1 srubkę przy zaczepie rolety. Odrywasz kawałek boczka z zaczepów i będzie widać wzmacniacz i ewentualny moduł pilota.

Opublikowano

ok. dzieki

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

witam czy mogl by jakis kolega zobaczyc . webasto stanelo . pare osob zagladalo i nikt nie wie co jest zero bledu niby wszystko ok a webasto ani rusz .

. to jest passat ale zasada taka sama .
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Będę na dniach zakładał Webasto analogowe TTE+D z pilotem Telestar T70 i mam pare pytań co do montażu:

1. Wzbudzenie klimatronika odbywa sie po podaniu 12V na pin 10 we wtyczce D klimatronika?

2. Jak ktoś montował ujęcie paliwa na powrocie z filtra paliwa lub na zasilaniu przed filtrem paliwa, to miał jakieś problemy typu brak paliwa w webasto?

Edytowane przez daros

Opublikowano

1. Wzbudzenie klimatronika odbywa sie po podaniu 12V na pin 10 we wtyczce D klimatronika?

Duża czarna 16 pinowa kostka. Pin nr 10. Na tym przewodzie po zagrzaniu pieca pojawia się +12 i odpala się klimatronik

2. Jak ktoś montował ujęcie paliwa na powrocie z filtra paliwa lub na zasilaniu przed filtrem paliwa, to miał jakieś problemy typu brak paliwa w webasto?

Podejrzewam, że nikt Ci na to pytanie nie odpowie z prostego względu - nie powinno sie tak montować zasilania pieca, czerpak musi mieć swoje osobne wejście do baku paliwa

Opublikowano

Duża czarna 16 pinowa kostka. Pin nr 10. Na tym przewodzie po zagrzaniu pieca pojawia się +12 i odpala się klimatronik

To dotyczy tylko nieoryginalnej instalacji?

I jeszcze jedna uwaga. W B7 może trafić się pompa paliwa bez wyjścia na pompkę dozującą. Wczoraj przekonałem się o tym, mam pompkę o końcówce 050AC i prawdopodobnie siedzi tam od nowości wnioskując po roku 2007.

Edytowane przez mareksz82

Opublikowano

To dotyczy tylko nieoryginalnej instalacji?

Tak. W oryginale sterowanie idzie po CANie

Edytowane przez _quattro_

Opublikowano

Koledzy, jestem na etapie montowania webasto analogowego do b7 3.0 TDI i mam kilka pytań. Czy piec jest montowany za lewym intercoolerem wzdłuż czy w poprzek podłużnicy.

Prawdopodobnie muszę wymienić zbiorniczek spryskiwaczy, mógłby ktoś sprawdzić jaki ma nr bo pewnie zostanie aso.

I jeszcze nie wiem dokładnie jak ma być wpięty piecyk do węży. Mam ogrzewany egr a jest schematy są bez ogrzewanego lub z ogrzewanym ale bez webasta. Wydaje mi sie że albo między chłodnice a egr lub między egr a nagrzewnicę

Dobra, ogarnąłem temat zbiorniczka spryskiwaczy, jak przyjdzie bedę kombinował jak zmieścić piec i intercooler, ale mam problem gdzie się wpiąć bo schematy średnio mi się zgadzają z tym co widze pod maską. Czy mogę wpiąć się szeregowo w rurkę między egr a nagrzewnicę ( na jedno by wyszło gdybym wpiął się przy samej nagrzewnicy)

Pomóżcie bo robota stoi a mrozy idą :D

Opublikowano

Nie wiem jak jest montowane w 3.0tdi, ale w 1.9 jest wpinane pomiędzy wyjściem z głowicy, a zasilaniem nagrzewnicy

Opublikowano

Wszystko siedzi w samochodzie, po kodowaniach i adaptacjach w sterowniku webasta są następujące błędy

Adres 18: Ogrzew.pomocn. Plik etykiet: 8E0-265-105.lbl
Oznaczenie elementu: 8E0 265 105 K
Komponent i/lub wersja: Standheizung Diesel 0416
Kodowanie: 00011
Kod serwisu: WSC 06335
VCID: 2B55BFF7D986B479EBD-5140
5 - ilość znalezionych błędów. Oto one:

01330 - Centralny sterownik układu komfortu (J393)
49-00 - Brak komunikacji
00466 - Sterownik elektroniki kolumny kierownicy (J527)
49-00 - Brak komunikacji
01320 - Sterownik Climatronic (J255)
49-00 - Brak komunikacji
01317 - Sterownik w zestawie wskaźników (J285)
49-00 - Brak komunikacji
01336 - Grupowa magistrala danych układu komfortu
37-00 - uszkodzony

Może to być spowodowane brakiem styku dołożonych CANów (zastanawiałem się jak sprawdzić i dopiero teraz wpadłem, że wystarczy je przedzwonić aby stwierdzić czy jest styk) i druga opcja warkocz: zrobiłem rzadki warkocz a gdy dobrałem się do wiązki do licznika zauważyłem, że warkocz jest dość gęsty - czy to też może wpływać na brak komunikacji?

Edytowane przez mareksz82

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam dzis po zagrzaniu auta przed podróżną webastem zbaraniałem i ugięły mi się nogi, po ok 15 minutach pod autem była plama ropy, wyjazdu nie dało sie odwołać więc jakos pojechałem i wróciłem. Okazało sie ze przerwał się wężyk paliwowy przy samym piecu, jest jeszcze spory zapas więc ściągnąłem to co było na króćcu ale za nic w świecie nie moge założyć spowrotem na króciec, jest tam poprostu za mało miejsca a węzyk jest za twardy.

Niech ktoś podpowie jak odkręcić cały piec żebym mógł odsunąć go ok 10-15 cm w strone pasa przedniego, na czym on sie trzyma ????

Druga sprawa jak jest zrobione ori zasilanie, u mnie była jakaś dziwna kombinacja (wątpie aby było to ori) na króciec był założony węzyk w którym w środku był zarobiony cienki plastikowy przewód który wchodził w przewód paliwowy jakies 30cm i na tym łączeniu sie przerwał, czy tak jest ori ??????

Opublikowano

Tak jest ori. Przewod plastikowy nie pozwala wezowi na zalamania.

Piec przykrecany jest na 4 sruby dwie od gory i dwie od dolu plus jedna nakretka opaski wydechu. Najlepiej to zrobic z podnosnika/ kanalu...

Opublikowano

Powiedz jeszcze jesli chciał bym wymieniać cały przewód paliwowy to którędy on idzie ????