Gość bibon Opublikowano 9 Października 2007 Opublikowano 9 Października 2007 Spadek temperatury na zewnątrz może powodować wzrost spalania.W firmach transportowych są normy letnie i zimowe(większe spalanie).Nie dowierzaj dystrybutorom.Olej napędowy zmienia swoją objętość w zależności od temp.,najpewniejszą metodą bylo by ważenie.Switla,klima,radio też mają wplyw na spalanie.
xavier Opublikowano 11 Października 2007 Opublikowano 11 Października 2007 a ja mam takie pytanko do specman'ow czy zapchany kat może spowodować wzrost spalania ? i czy zasyfiony przez egr dolot może się do tego dokładać ?
adadur Opublikowano 12 Października 2007 Opublikowano 12 Października 2007 a ja mam takie pytanko do specman'ow czy zapchany kat może spowodować wzrost spalania ? i czy zasyfiony przez egr dolot może się do tego dokładać ? Ad.1 Tak i nie tylko to ... proponuję w miarę pilnie zająć się tematem i sprawdzić ten katalizator. Cofające sie spaliny mogą sporo narozrabiać w turbinie. Ad.2 EGR jest bardziej dla ochrony środowiska bo ma za zadanie "oczyszczania" spalin, poprostu pewna częśc salin jest kierowana do komory spalania a to powoduje: przyspieszenie odparowania paliwa (poprzez jego podgrzanie) obniżenie temperatury spalania ubogiej mieszanki paliwowo-powietrznej utlenienie pozostałych w spalinach niespalonych węglowodorów (HC) Zatem też ma wpływ na zurzycie paliwka. Dodam że uszkodzenie EGR jest bardzo sporadyczne.
pre_pl Opublikowano 12 Października 2007 Opublikowano 12 Października 2007 EGR jest bardziej dla ochrony środowiska bo ma za zadanie "oczyszczania" spalin, poprostu pewna częśc salin jest kierowana do komory spalania a to powoduje dzięki czemu też służą do chłodzenia
xavier Opublikowano 12 Października 2007 Opublikowano 12 Października 2007 Jak sprawdzić katalizator ? Czy po prostu go wywalić ? a jeśli wywalić to gdzie i za ile u tłumikowych magików ? Co do drugiego pytania to może opisze sytuacje. Rozleciała mi się rura dolotowa, w związku z tym turbo pompowało przez jakiś czas w powietrze (jakieś 50km), a za mną był snop czarnego dymu. A więc skoro w moim silniku jest egr, nie wiem czy sprawny czy nie, na pewno nie zatkany, mogły te kłęby sadzy osadzić się w kolektorze dolotowym, oraz czy mogą powodować wzrost spalania ? Autko pali mi 9,5l na mieście :/
etronic Opublikowano 12 Października 2007 Opublikowano 12 Października 2007 Sprawdz kolego dokladnie stan wezy gumowych i opasek na dolocie( od turbiny do kolektora) prawdopodobnie masz nieszczelnosc... Pewnie teraz juz bedzie dobrze (po wymianie rury).
danisz_ Opublikowano 12 Października 2007 Autor Opublikowano 12 Października 2007 a ja mam takie pytanko do specman'ow czy zapchany kat może spowodować wzrost spalania ? i czy zasyfiony przez egr dolot może się do tego dokładać ? Oświeciło mnie. Wywalam kata i zobaczymy
danisz_ Opublikowano 18 Października 2007 Autor Opublikowano 18 Października 2007 Udalo mi sie zejsc na 6.9l/100km. Ostatnio tankujac czytam sobie ta wklejke na klapce wlewu a tam napisane ze dla opon 205/60R15 ma byc 2,0 bara. Pedem do kompresorka patrze a tu 2,5. Jak wymienialem opony to tamci chlopcy nadymali mi po 2,5. Psik psik na 2.0 i po przejechaniu zbiornika wyszlo 6,9. Walka trwa...
ADR Opublikowano 19 Października 2007 Opublikowano 19 Października 2007 o pompę niepowinieneś się martwić do 500tyś nic jej się nie stanie, zależ co lejesz do zbiornika. A zapłon się sam nieprzestawi chyba ze podczas wymiany paska rozrządu. Ja bym stawiał tutaj na te opony.
danisz_ Opublikowano 26 Października 2007 Autor Opublikowano 26 Października 2007 Dzis zatankowalem kolejny zbiornik - 58.5 litra na 882km co daje 6,63l/100km i nic z tego nie rozumiem..., w kazdym razie okazuje sie, ze opony a wlasciwie w moim przypadku cisnienie w nich ma kluczowe znaczenie przy spalaniu. Od dzis jezdze na zimowkach - 195/65 R15, zrobilem 500km i z tego co widze ze spalaniem ide na rekord. heh opony... Temat wydaje sie juz wyczerpany. Wywalanie kata narazie zawieszam, wymienie tylko termostat. I jeszcze uwaga: warto pilnowac cisnienia w oponach bo to jest odpowiedz na pytanie zadane w temacie.
alvaro Opublikowano 26 Października 2007 Opublikowano 26 Października 2007 danisz_ emat wydaje sie juz wyczerpany. więc temat zamykam.
Rekomendowane odpowiedzi