Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ADP] Czy jest sens zakładać 18" ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czytałem już trochę forum odnośnie tego tematu i zacząłem się zastanawiać czy jest sens zakładać 18" felgi do ADP? Nie zależy mi na osiągach czy spadną czy nie bo to auto i tak z natury nie jeździ :D Chodzi mi tylko o kwestię spalania i ewentualnego zużycia zawieszenia. Czy jest jakaś różnica między 17 a 18? I czy przy np. wsadzeniu 18 calowych felg obniżenie zawieszenia o 40 mm wystarczy? Bo zastanawiam się czy -60 mm może będzie za nisko..

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :hi:

Opublikowano

odpowiedz sobie sam, jeżeli nie zależy Ci na jako takich osiągach to śmiało zakładaj 18"

a jeśli chodzi o zużycie zawieszenia, pewnie i szybciej się zużyje, ale rok jeżdżę na 18'' + sprężyny 40mm H&R i jakoś nic nie padło

18" i obniżenie o 4cm to takie minimum, dobrze wygląda i dobrze się jeździ :)

Opublikowano

do ADP 17'' jest juz przesadą

Opublikowano

wszystko zależy też od szerokości opony bo wysokość zniwelujesz profilem

Opublikowano

odpowiedz sobie sam, jeżeli nie zależy Ci na jako takich osiągach to śmiało zakładaj 18"

No myślę że już nie zmieni się raczej nic znacząco :)

Przesadą ze względu na to że tak drastycznie spadną osiągi?

Czyli może być optymalnie 235 dla felgi 8J ?

Opublikowano

No myślę że już nie zmieni się raczej nic znacząco :)

Przesadą ze względu na to że tak drastycznie spadną osiągi?

Czyli może być optymalnie 235 dla felgi 8J ?

235 szeroko 225 :)

Opublikowano
No myślę że już nie zmieni się raczej nic znacząco

no to sie zdziwisz jaka jest roznica :cool1:

Opublikowano

no to sie zdziwisz jaka jest roznica :cool1:

Czyli jednak lepiej 17 rozważyć ewentualnie 16? Chciałbym coś zmienić w samochodzie z wyglądu chociaż żeby schludnie było skoro mocy już nie podniosę ;)

Opublikowano

225 i w mniej niż 18 nawet się nie baw, jak lans to lans :cool1:

Opublikowano

to nie lans tylko kompletna glupota, max to 205/55-16, szukaj ori, pelno jest tego wszedzie

Opublikowano

to nie lans tylko kompletna glupota, max to 205/55-16, szukaj ori, pelno jest tego wszedzie

kwestia jaj :tongue4: zamiast szesnastek załóż ładne kołpaki będzie taniej a może nawet ładniej :gwizdanie:

Opublikowano
:polew:? Rozum masz w jajach?
Opublikowano

nie, w kocie :polew: :polew: :polew:

Opublikowano
:mysli:: OT
Opublikowano

:mysli:: OT

Chciałbym żeby wypowiedział się ktoś kto się przesiadł z 15/16 na 18 w kwestii spalania. Duże felgi ładnie wyglądają np.

aju:

002jq.jpg

yello: (chciałbym właśnie takie łopaty RS6 i wydaje mi się że o 1 cal większe byłyby super) kolega też miał 17 w ADP więc zastanawiam się czy ten 1 cal różnicy to będzie aż tak znacząca różnica.

33yhvgx.jpg

medik: (też założył 17)

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=126701.0

Dzięki za wszelkie opinie i prosiłbym o konstruktywną krytykę :)

Opublikowano

:polew:? Rozum masz w jajach?

takimi postami niczego nie wnosisz

miałem 17" przy 125KM, teraz mam prawie 200KM i mam 18''

spalanie? różnicy między 17-18'' nie odczujesz, ale do 1.6 osiemnastek bym nie założył :wink4:

Opublikowano

spalanie? różnicy między 17-18'' nie odczujesz, ale do 1.6 osiemnastek bym nie założył :wink4:

Ok, dzięki, w takim razie na pewno będę się za 17 rozglądać, poczekam jeszcze może ktoś coś doda :)

Opublikowano

co ja powiem o felgach? obecnie cały czas poluje na 20ki w odpowednim ET i szerokosci bo 19ki wydaja mi sie juz przymałe, autem jezdze normalnie a nawet zdarza mi sie zdaza gdzies pocisnac.... kola w niczym mi nie przeszkadzaja poza parkowaniem na kraweznikach ktore calkowcie odpada

// sory za brak pl liter, wy;aczyly mi sie cos w laptopie [br]Dopisany: 08 Listopad 2010, 22:07_________________________________________________no i ja nie przesaidłem sie na 18ki tylko 19ki

Opublikowano

z szesnastek przesiadłem się na 225/35/19

zmiana w spalaniu nieodczuwalna

zwiększona uwaga na dziury i parkowanie "kopertowe"

Opublikowano

225 i w mniej niż 18 nawet się nie baw, jak lans to lans :cool1:

potwierdzam bo roznicy miedzy 17, a 18 w komforcie raczej nie odczujesz to juz lepiej te 18".

rowniez potwierdzam, to max jesli ktos che zostac przy komforcie i normalnej jezdzie po polskich drogach

z szesnastek przesiadłem się na 225/35/19

zmiana w spalaniu nieodczuwalna

no jesli szerokosc opon byla ta sama to nie dziwne