Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czy warto wyciąć katalizator w A4 B5 1.8?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam takie pytanie zanim wytne kata.

czy jego usunięcie nie ma wpływu na pozniejsze robienie logów w celu oceny poprawy sytuacji ? WIADOMO ŻE CHECK będzie się palił.. to mi nie przeszkadza, ale czy pozniej nie przeszkodzi to w dokladnej weryfikacji czy problem został rozwiązany

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano
Dnia 18.05.2016 o 07:05, TomOskroba napisał:

odświeżam temat !

problem ubogiej mieszanki spalinowo-powietrznej doprowadził mnie do katalizatora

(sprawdzone juz inne podzespoły)

Panowie jaki jest koszt wycięcia kata i wstawienie do niego zwykłej rurki, zadne strumienice zadne inne kombinacje, zwykła rurka czy co przez to rozumiem (downpipe).

słyszałem że ludzie tutaj dawali zxa takie zabegi po 400 zł a niektórym nie dobijało do 200 zł...

w 2.0 ALT nie jest to jakas chyba trudna robota.. ; )

proszę o podpowiedzi

problem ubogiej mieszanki rozwiązało wycięcie kata?

Opublikowano

nie wiem bo sonda była uszkodzona a potem sprzedałem auto

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Rozsypał mi się katalizator. Wymieniać na nowy nie chcę, bo za drogo, a wycinać zupełnie też nie, żeby nie było problemów z przeglądami. Na allegro sprzedawane są takie zamienniki:

http://allegro.pl/audi-a4-vw-passat-b5-1-8-20v-tlumik-katalizator-i6086679751.html

Nie wiem czy to jest to tylko pusta w środku atrapa, czy jest tam jakaś siatka.. Ktoś korzystał może i wie czy warto spróbować?

Opublikowano

Lepiej wstawić katalizator uniwersalny bosala czy walkera za 200-300 zł bez cudowania z jakimiś atrapami, nie jest to może jakość oryginału, ale działa i nie kosztuje majątku. Dla mnie żeby wyciąć katalizator to trzeba być samolubnym kretynem, jeżdżą później takie śmietniki w mieście i wszyscy wdychamy te nieoczyszczone spaliny, w korkach czasem dosłownie nie da się oddychać.

Opublikowano

Przeczytałem cały temat i nadal nie wiem czy b6  1.8t bex  jak wybije kata to wspawadz  rurkę czy zostawić pustą puche ? 

Opublikowano

A co ma ta rurka niby robić?

Ja mam już kilka lat pusty kat i jest ok

Opublikowano

zgadza się, downpipe daje nawet lepszy efekt brzmienia auta. ciut na sportowo./

ja poprzednio wstawiłem strumienicę dedykowaną. co prawda wyciszała ale na zimnym i tak dźwięk walenia młotem o blachę był :o

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam. Przeczytałem cały temat. Ale dalej nie wiem co zrobić przy benzynie.  Mam B6 benzynę 2.0. Dość długo pali mi się kontrolka  (z jakies 3 miechy) i sprawdzałem jest błąd katalizatora. Czy najlepszym wyjściem dla benzyniaka jest wyprucie środka , wspawanie rury przelotowej i emulator?? Czy cos innego proponujecie? Dodam że auto dosc dużo oleju bierze i gdy jezdze kopci na biało. Czy po usunięciu katalizatoranie będzie jeszcze gorzej kopcil?

• 2 lata później...
Opublikowano

Szukam info na temat jakiej średnicy wspawać rurkę w AVFie, i nie znalazłem żadnych pewnych informacji. Coś tylko o 55mm oraz o 60mm. 

Ma ktoś dokładne wymiary rury jaką należy wspawać ? 

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam. Założyłem zamiast katalizatora w BEX quattro downpipe. Wszystko super, szybciej turbina sie załącza, wiecej mocy. Problem w tym ze wydech teraz rezonuje, słychac od 2tys obrotów na zewnątrz dźwięk metaliczny ala polonez a w środku lekkie takie brzęczenie z okolicy przed fotelem pasażera. Coś idzie z tym zrobić? Czy jezeli jest DP to tak już bedzie? Zmienic downpipe np na "tłumik ala katalizator" lub sportowy kat z metalowym wkładem?

Edytowane przez Wicia1988