Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Xenony - problem nagłaśniany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no to dziwna sprawa, bo mam ori xenon i nie mam automatycznego poziomowania, mam ręczne. skoro muszę mieć samopoziomowanie to w takim razie za mój xenon poleci dowód, ale jak mogą mi go zabrać skoro takie auto wyjechało z fabryki?

Hmmm :mysli: też mam 99 i posiadam samopoziom oraz spryski. Oczywiście fabrycznie był xenon.

Opublikowano

jarko ale kolega pet3r ma s8 z 1997r.

Opublikowano

No tak, niby to dwa lata różnicy, ale to S8, więc tym bardziej... Dziwne że nie ma samopoziomu :mysli:

Opublikowano

No tak. Ale s8 produkowali od 1996 roku więc wtedy było to auto "świerze" a xenony to był "rarytas" więc może audi nie chciało zmieniać po roku całego układu tylko czekało na jakiś facelifting tym bardziej że jak projektowali s8 z xenonami to nikt pewnie nie myślał jeszcze o samopoziomowaniu.

Opublikowano

polift to polift, w A8 po lifcie też pojawił się samopoziom :) ciekaw jestem jak to jest w S4 98 z dzielonymi soczewkami :mysli:

Opublikowano

ciekaw jestem jak to jest w S4 98 z dzielonymi soczewkami

z tego co mi sie wydaje to S4 98 rok mialo samopoziom :gwizdanie:

Opublikowano

BMW E38 750i 1995rok na samopoziom

Opublikowano

Ja to się przy tym zastanawiam, skoro samopoziom obowiązywał od 2000r, to jak mając np. A4 z 96, zakładając do niego lampy poliftowe valeo z homologacją D2S, do tego HID i spryski na zderzak. Przetwornice chowamy pod lampę jak jest w ori i tak naprawdę nie widać co mamy.

Mogę wówczas mówić że mam fabryczny xenon :)

Opublikowano

Gdyby oczywiscie spryski byly wymagane :)

Opublikowano

Gdyby oczywiscie spryski byly wymagane :)

Jeżeli w UE są wymagane to jaka fabryka zrobi ori xenon bez sprysków :tongue4:

Nie chodzi mi o auta robione na Polski rynek :)

Ze spryskiem wygląda bardziej na ori :naughty:

Opublikowano

Anglia jest w UE a wymagane nie sa.. :decayed:

Wiec ta fajna dyrektywa chyba tam nie dziala.. a dlaczego..? Bo jej nie ratyfikowali..

A dlaczego u nas jest tak samo..? Bo tez jej nie ratyfikowali aktem normatywnym rangi ustawowej.. :decayed:

Innego sposobu nie ma aby obowiazywala.. (no chyba ze ktos zna jakies czary-mary) :cool1:

Opublikowano

Anglia jest w UE a wymagane nie sa.. :decayed:

W ten sposób możemy dyskutować do usranej śmierci i nigdy nie osiągniemy porozumienia...

Wiec ta fajna dyrektywa chyba tam nie dziala.. a dlaczego..? Bo jej nie ratyfikowali..

A dlaczego u nas jest tak samo..? Bo tez jej nie ratyfikowali aktem normatywnym rangi

W Anglii tego nie zrobili, bo pewnie nie chcieli. U Nas powód był na pewno zupełnie inny i spokojnie możemy się spodziewać że to zrobią.... Wówczas co, Wszyscy będą sumiennie montować spryski :mysli:

Opublikowano

jarko mozemy. Jedna i druga strona caly czas tymi samymi argumentami sypie :)

Rozmawiamy o terazniejszosci:

możemy się spodziewać że to zrobią

No wlasnie.. :decayed:

Puki ktos nie przytoczy tutaj konkretnego aktu ratyfikujacego, to proponuje, by nie opowiadac bzdur (rodem z AS) ze spryski obecnie sa wymagane.

Juz wiele razy wspominalem: to jest oczekiwany stan rzeczy (moze i by bylo lepiej - nie wiem). Do tej pory nasz ustawodawca o to nie zadbal, a wiec takiego przepisu nie ma. Cala dyskusja, ze cos jest wymagane nie ma sensu, bo nic tych wymogow u nas w PL nie okresla (nawet rozporzadzenie

ministra infrastruktury w sprawie warunkow technicznych pojazdow oraz zakresu ich niezbednego wyposazenia):

http://www.nzzk.nw.pl/pdf/D20030262.pdf

Druga sprawa jak juz to wprowadza ze prawo nie dziala wstecz :wink4:

Dziekuje za uwage :hi:

Opublikowano

jarko mozemy. Jedna i druga strona caly czas tymi samymi argumentami sypie :)

Rozmawiamy o terazniejszosci:

możemy się spodziewać że to zrobią

No wlasnie.. :decayed:

Puki ktos nie przytoczy tutaj konkretnego aktu ratyfikujacego, to proponuje, by nie opowiadac bzdur (rodem z AS) ze spryski obecnie sa wymagane.

Juz wiele razy wspominalem: to jest oczekiwany stan rzeczy (moze i by bylo lepiej - nie wiem). Do tej pory nasz ustawodawca o to nie zadbal, a wiec takiego przepisu nie ma. Cala dyskusja, ze cos jest wymagane nie ma sensu, bo nic tych wymogow u nas w PL nie okresla (nawet rozporzadzenie

ministra infrastruktury w sprawie warunkow technicznych pojazdow oraz zakresu ich niezbednego wyposazenia):

http://www.nzzk.nw.pl/pdf/D20030262.pdf

Druga sprawa jak juz to wprowadza ze prawo nie dziala wstecz :wink4:

Dziekuje za uwage :hi:

Tak nie kozacz bo ci zaraz Siemian wytłumaczy. Ja to półtorej dnia tłumaczyłem i jak grochem o ściane

Opublikowano

Panowie, ale mnie tu bardziej o coś innego chodzi :gwizdanie:

Bo rozumiem że HID jest nielegalny, czy legalny :?:

Opublikowano

no nie no znowu się zacznie...

Jarko rozumiem że fajnie Ci się 2 dni temu to czytało i napieprzało, ale nie dolewaj oliwy do ognia... :> :> :>

Opublikowano
  • Autor
Panowie, ale mnie tu bardziej o coś innego chodzi

Bo rozumiem że HID jest nielegalny, czy legalny

HID jest nielegalny z prostego powodu. To, ze na kazdej aukcji jest zapis "mój HID posiada homologacje- kupuj ode mnie" oznacza tylko tyle, iz homologacje posiada przetwornica. reszta homologacji nie posiada.

reasumując - załóż tylko przetwornice z HIDow - masz legalny xenon :naughty:

Opublikowano

no nie no znowu się zacznie...

Jarko rozumiem że fajnie Ci się 2 dni temu to czytało i napieprzało, ale nie dolewaj oliwy do ognia... :> :> :>

:naughty:

Panowie, ale mnie tu bardziej o coś innego chodzi

Bo rozumiem że HID jest nielegalny, czy legalny

HID jest nielegalny z prostego powodu. To, ze na kazdej aukcji jest zapis "mój HID posiada homologacje- kupuj ode mnie" oznacza tylko tyle, iz homologacje posiada przetwornica. reszta homologacji nie posiada.

reasumując - załóż tylko przetwornice z HIDow - masz legalny xenon :naughty:

Dziękuję, o coś takiego mi właśnie chodziło :good:

Opublikowano

Ja tam mam 6000K i lepiej mi nie potrzeba a czy to jest orii czy nie to mi to lata ważne że dobrze rozświetla droge :) pozdro :gwizdanie:

Opublikowano

sorry że napisze troszkę nie na temat przed chwilą wymieniałem u kumpla w Bravie bębny i szczęki hamulcowe szkoda że nie zrobiłem fotki, tak każdy pisze o homologacji a na tych bębnach nie było nić żadnego napisu żadnej literki a na starych było coś tam napisane nie pamiętam co, czyli tak sobie myślę że powinni mu zabrać dowód że nie ma homologowanych bębnów :rolleyes: