Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Regeneracja przełącznika świateł drogowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kolej na mnie :naughty:, rozebrałem, poskładałem, nie działają światło mijania, z tego co tutaj czytam to ta pofalowana blaszka na zdjęciu u góry ma się stykać na każdym zagięciu??

Opublikowano

Dokładnie w 4 miejscach

Opublikowano

Widzę,że problem z przełącznikiem świateł ma wielu forumowiczów.Ja rozbierałem swój, zanim odwiedziłem dział:Warsztat - Zrób to sam. Po "regeneracji" światełka działają już półtora roku-oby jak najdłużej.

Wszystkim "rozbierającym" radzę uzbroić się w cierpliwość,bo nie zawsze udaje się naprawić za pierwszy razem.

Opublikowano

Jeżdzę do dziś, i odpukać wszystko jest ok :P światła działają, nie rozbierałem tego właśnie dlatego ze mogę xle poskładac.

Tak więc polecam sposób z wd40...

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dzisiaj się zabrałem za regenerację. Bo światła drogowe działały tylko jak się chciało nimi migać, jak się je włączyło na stałe to gasły światła z przodu. Dwie godzinki roboty dużo cierpliwości i udało się wszystko złożyć. Przyznam że nawet wszystko działa jak powinno. Bardzo dobry opis javascript:void(0);ze zdjęciami. :gwizdanie:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

siema ja ma problem ze swiatłami bo jak dam ze swiatel nnormalnych na długie to całkiem gasna i cos koledzy macie zaradzic pomocy

Opublikowano

może coś z modułem? może jakieś zwarcie? wtyczki wszystkie ok?

Opublikowano

siema ja ma problem ze swiatłami bo jak dam ze swiatel nnormalnych na długie to całkiem gasna i cos koledzy macie zaradzic pomocy

Przecież ten wątek jest o naprawie tej awarii.... W pierwszym poście Spdyta jest wszystko opisane.....Ludzie czytajcie ze zrozumieniem.....

Opublikowano

No właśnie zdziwiło mnie pytanie magik 18 ... dlatego mu odpisałem.

Opublikowano

w pierwszy włąsnie niema nic a dokładnie to dajcie linka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Od tygodnia mam problem ze światłami mijania. Zaczęło się od 45 min. spędzonych na stacji paliw (godz. 23.00, temp. -12st.), gdzie po zakupie nowych żarówek wymiana nie dała efektu. Stare, zmierzone w domu omomierzem były dobre. Bezpieczniki dobre i już na nich nie mam napięcia. Żaden przekaźnik nie cyka, gdy włączam św. mijania, wiec wziąłem się za naprawę jak w tytule. Rozebrałem, wyczyściłem, zapsikałem WD40 i złożyłem (tutaj dzięki wielkie za fotostory). Żadnej poprawy. Przekaźnika nie znalazłem, bo tam, gdzie powinien być mam puste miejsce. Tyle opisu, a teraz pytania:

1: Czy ktoś na forum wie i potrafi określić choćby kolorem przewodu, które piny gniazdka przełącznika zespolonego odpowiedzialne są za światła mijania ? Mógłbym wtedy na wymontowanym przełączniku stwierdzić, czy przewodzi prąd prawidłowo - oszczędza czas potrzebny na zdemontowanie kierownicy i ponowne stwierdzenie, że nie ma poprawy.

2: Czy po przełączeniu z postojowych na mijania, postojowe powinny zgasnąć ? U mnie świecą w obu położeniach manetki (jaką rolę spełnia tutaj przekaźnik? - może zwarł się na postojowych i nie cyknie na mijania) ?

3: Czy opisane przeze mnie objawy jednoznacznie eliminują awarię przekaźnika, zakładając że w manetce jest wszystko ok ?

Z góry dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź na którekolwiek z pytań, jednocześnie przepraszam za moje elektrotechniczne lamerstwo i zapewniam, że się poprawię :)

PS: Te dwie blaszki od świateł drogowych - lewa (ta od strony manetki) dolną częścią (samym stykiem) wchodzi pod spód styku w korpusie manetki - może stąd problemy z prawidłowym złożeniem i późniejszym działaniem św. drogowych. Dodam też że mam troszkę inną konstrukcję styków manetki św. mijania i postojowych (A4 Avant 2000r B5 2L), mianowicie nie mam tej falistej blaszki o której tyle pisano, lecz podobny "wózek", co ten biały u dołu manetki.

Opublikowano

Witam. Mam taki sam problem z światłami mijania, załączyć je idzie tylko trzeba mocniej nacisnąć , ale mrugać nie idzie wcale.

Opublikowano

sprawdźcie dokładnie przełączniki w środku bo idzie na siłę założyć odwrotnie, jedna blaszka od długich można dać pod styk lub pod styk .... i potem ciężko wajcha chodzi i można ułamać miedzianą blaszkę przez to.... po drugie blaszka od mijania i postojowych .... trzeba z nią delikatnie bo potem trzeba będzie dogiąć .... a jak się za mocno dognie to ciężko będzie to działać i migać przy przełączaniu....

Opublikowano

Witam. Mam taki sam problem z światłami mijania, załączyć je idzie tylko trzeba mocniej nacisnąć , ale mrugać nie idzie wcale.

To mówisz o światłach drogowych. Może przewody od blaszek, albo zawiasy kiwaka manetki, albo sprężynki pod blaszkami ... rozkrecisz, to sie dowiesz - powodzenia.

Opublikowano

proponuje sposób z wd40. bez demontażu bez problemów i działa już 2 miesiąc rureczką wcisnąć między wyłącznik kierunków i świateł psiknąć mała co nieco i gitara. :polew:

Opublikowano

popieram kolegę wyżej , użyłem wd 40 i po problemie juz jakieś 3 miesiące :kox:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mała uwaga: u mnie (rocznik 2000) kierownica przykręcona jest nie zwykłą nakrętką sześciokątną (jak w fotostory) a nakrętką z łbem XZN. Ja zatrzymałem się własnie na tym etapie przy demontażu. Polecam zaopatrzyć się w odpowiedni klucz...

Dzisiaj spróbowałem sposobu z WD40 - pomogło od razu!!!

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wczoraj pojawił mi się problem, mianowicie jadąc jakiś czas na "długich" światłach, poczuliśmy smród spalenizny i zaczął unosić się dym z okolicy manetki, wyłączyłem światła i przestało, jadąc dalej na wyłączonych światłach drogowych same się włączyły, kiedy ustawiłem manetkę w położenie "włączone" światła drogowe zgasły :), efekt jest teraz taki że mając włączone nie działają a wyłączając je świecą. Czy regeneracja tej manetki tu coś jeszcze pomoże czy od razu zmienić na inną? I czy manetka z B5 do 99, różni się czymś od manetki do lifta?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziś również zastosowałem wd40... pomogło :naughty: czasami nie włączały mi się światła drogowe a miganie działało. Już po problemie :>