Italiano Opublikowano 23 Października 2007 Opublikowano 23 Października 2007 Witam wszystkich, Otóż po wymianie klocków i tarcz odczuwam dość znaczącą różnice w twardości pedale, po przejechaniu około 1000km. pojechałem na hamownie i wyszło coś takiego: Oś PRZEDNIA Oś TYLNA HAMULEC ROBOCZY LEWA PRAWA LEWA PRAWA Opory toczenia 140 N 130 N 100 N 400 N Siła hamowania 3400 N 3160 N 2400 N 1970 N Różnica sił hamowania 7% 17% Całkow. wsk skut. hamowania 93% HAMULEC POSTOJOWY Opory toczenia 90 N 100 N Siła hamowania 1780 N 1480 N Wskażnik skuteczności hamowania 27% czy ktoś może podzielić się jakie są normy fabryczne i powiedzieć co dalej z tym fantem? Jadę jutro na odpowietrzenie hamulców i następny tescik zrobie, zobaczymy jak wyjdzie.
Yelo Opublikowano 23 Października 2007 Opublikowano 23 Października 2007 Uczucie miękkości hamulca świadczy o zapowietrzeniu układu hamulcowego. Odpowietrz i powinno być ok.
Gość spedyt Opublikowano 23 Października 2007 Opublikowano 23 Października 2007 Przygądnął bym się prawemu tylnemu zaciskowi, duża różnica w oporach toczenia. Może są zapieczone trzpienie od jarzma albo tłoczek.
schiller Opublikowano 23 Października 2007 Opublikowano 23 Października 2007 w ogole to albo za sloba ci hamuje przod albo za mocno tyl, poniewaz powinien byc stosunek 3/1
deufso Opublikowano 25 Października 2007 Opublikowano 25 Października 2007 kolego mam takie samo autko i tez wymienialem tarcze, klocki, przewody elastyczne ale bardzo wazne jest to ZEBY WYMIENIC PLYN HAMULCOWY!!!!!!!!!!!!!!!! KUP SOBIE 3 ALBO 4 BUTELKI PLYNU DOT-4 I DEPTAJ !!!! ZACZYNASZ OD prawe tylne kolo cala butelka, potem lewe tylne kolo cala butelka, potem prawy przod cala butelka i na koncu lewy przod cala butla fakt ze wydasz na te cztery butle kolo 60 pln ale to jest warte pracy i jakosci, mozesz oczywiscie wedlug instrukcji oszczedzajac na plynie ale czy warto sprzedac sie za 20 pln???????? diablowi pozdrawiam
Italiano Opublikowano 7 Grudnia 2007 Autor Opublikowano 7 Grudnia 2007 kolego mam takie samo autko i tez wymienialem tarcze, klocki, przewody elastyczne ale bardzo wazne jest to ZEBY WYMIENIC PLYN HAMULCOWY!!!!!!!!!!!!!!!! KUP SOBIE 3 ALBO 4 BUTELKI PLYNU DOT-4 I DEPTAJ !!!! ZACZYNASZ OD prawe tylne kolo cala butelka, potem lewe tylne kolo cala butelka, potem prawy przod cala butelka i na koncu lewy przod cala butla fakt ze wydasz na te cztery butle kolo 60 pln ale to jest warte pracy i jakosci, mozesz oczywiscie wedlug instrukcji oszczedzajac na plynie ale czy warto sprzedac sie za 20 pln???????? diablowi pozdrawiam Dzięki za radę, właśnie zrobiłem to pare dni temu i naprawdę pomogło. Pojechałem do mechanika i za pomocą specjalnej pompki wymienili mi płyn. Poszło tylko 1 litr za to oleju, a wymiana około 75 zeta. teraz staje dęba i się nie grzeje.
Rekomendowane odpowiedzi