Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] jak to jest z tą mocą seryjną ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich klubowiczy , od pewnego czasu zastanawia mnie dlaczego moc auta podawana przez producenta nie jest "faktyczną" mocą samochodu .... i tu dla przykładu ford focus st ma mieć w serii 225 koników a na hamowni wypluł 200 (auto 2 m-ce stare) lub rs zamiast 305 ma 247

jak to jest z audikami czy w naszych dupowozach jest tak samo ? czy zawsze moc podawana jest mocą silnika a nie tą faktycznie przenoszną na asfalt przez koła...

Opublikowano

hamownia hamowni nie równa, po za tym kilku naszych kolegów miło się rozczarowała przy hamowaniu swoich wysłużonych wozidełek :cool1:

a z tymi fordami to raczej bujda :mysli:

Opublikowano

sa silniki ktore trzymaja seryjna moc, sa takie ktore nie trzymaja danych obiecanych przez producenta a sa i takie ktore maja spory bonus jesli chodzi o km i nm.

a druga sprawa to tak jak kolega napisal

hamownia hamowni nie rowna

Opublikowano

Tutaj jest zazwyczaj na + przynajmniej u mnie było 11PS więcej :wink4:

Opublikowano

Witam wszystkich klubowiczy , od pewnego czasu zastanawia mnie dlaczego moc auta podawana przez producenta nie jest "faktyczną" mocą samochodu .... i tu dla przykładu ford focus st ma mieć w serii 225 koników a na hamowni wypluł 200 (auto 2 m-ce stare) lub rs zamiast 305 ma 247

jak to jest z audikami czy w naszych dupowozach jest tak samo ? czy zawsze moc podawana jest mocą silnika a nie tą faktycznie przenoszną na asfalt przez koła...

jeżeli autko jest na gwarancji, robisz pomiar mocy na rolkach

i idziesz z tym do salonu, niech sie martwią

w końcu ktos wywalił kase za to zeby było to za co zapłacił

nie tak dawno był program na TVN Turbo na ten temat

bohaterem był dostawczy hundai

Opublikowano
  • Autor

ok wiec jezeli kupuje np takiego focusa rs to jego moc czyli te 305 KM i 410 Nm powinno miec na kołach a nie w silniku czy tak?

ostatnio z ciekawosci oglądałem wykresy różnych marek samochodów i w sumie to w wiekrzosci sie pomiary niepokrywaly z danymi producentów co wy na to???[br]Dopisany: 06 Grudzień 2010, 19:36_________________________________________________i tu na str 14 np. dla przykładu ford focus mkII po modach moc silnika 346 KM a na kołach 276?a producent podaje 305

http://www.racingforum.pl/index.php?s=11696d89d80459d74c58bfae8c3804a1&showtopic=70300&st=260

dlatego pytam czy to normalne, bo jak ktoś mówi ze jego bryka ma 200 KM to jak mam to rozumieć hehe :gwizdanie:

Opublikowano

zawsze obowiązuje moc: w/g normy

Opublikowano

Ale producenci podają moc silnika a nie moc na kołach, zhamuj Quattro to sie przerazisz jeśli patrzysz na moc na kołach

Opublikowano
  • Autor

a co znaczy wg normy? :mysli:

podsumowując... zawsze podaje sie moc silnika :zyzol:

spotkałem się niedawno z wieloma rozczarowanymi miłośnikami po schamowaniu swoich autek , może niepotrzebnie się martwią...

szkoda że nie mam mojego wydruku z chamowni bo sprawdziłbym se gdzie się chowią te 162 KM[br]Dopisany: 06 Grudzień 2010, 20:18_________________________________________________ps zgadzam się w kwestii że chamownia chamowni nie równa :kox:

Opublikowano

szkoda że nie mam mojego wydruku z chamowni bo sprawdziłbym se gdzie się chowią te 162 KM[br]Dopisany: 06 Grudzień 2010, 20:18_________________________________________________ps zgadzam się w kwestii że chamownia chamowni nie równa :kox:

piszemy samo h . HAMOWNIA
Opublikowano

A mi sie wydaje że silnik silnikowi nierówny, byłem na hamowni dwoma takimi samymi A4 2.0 tdi i ta z mniejszym przebiegiem wypluła 144KM a ta z wiekszym przebiegiem 155KM a seria niby 140KM

Opublikowano
  • Autor

hmm to może mój po 300 000 km wypluje 200 KM hehe :naughty:

[br]Dopisany: 07 Grudzień 2010, 19:54_________________________________________________swoją drogą w BMW tez obserwuje się wzrost mocy z czasem urzytkowania samochodów...

Opublikowano

hmm to może mój po 300 000 km wypluje 200 KM hehe :naughty:

..a może 40.. :naughty:

Opublikowano

A mi sie wydaje że silnik silnikowi nierówny

Jak na moje to też jak kolega napisał - silnik silnikowi nierówny. Poza tym producenci zawsze podają moc silnika, zanim moc dojdzie na asfalt, to trzeba się liczyć z oporami, jakie stawia cały układ napędowy, tam zawsze poucieka trochę ps-ów i Nm. Tak przynajmniej ja myślę, bo ja inaczej wytłumaczysz te ubytki.

zhamuj Quattro to sie przerazisz

żebyś wiedział, jeśli wypluje połowę tego co podaje fabryka, to będzie git.

Opublikowano

A mi sie wydaje że silnik silnikowi nierówny

Jak na moje to też jak kolega napisał - silnik silnikowi nierówny. Poza tym producenci zawsze podają moc silnika, zanim moc dojdzie na asfalt, to trzeba się liczyć z oporami, jakie stawia cały układ napędowy, tam zawsze poucieka trochę ps-ów i Nm. Tak przynajmniej ja myślę, bo ja inaczej wytłumaczysz te ubytki.

zhamuj Quattro to sie przerazisz

żebyś wiedział, jeśli wypluje połowę tego co podaje fabryka, to będzie git.

Wiem bardzo dobrze :naughty: mam straty blisko 45km względem mocy silnika

Opublikowano
  • Autor

no w sumie macie racje , zresztą jak przyśpiesznie jest takie jak podaje producent (a zazwyczaj jest nawet lepsze) to po co się przejmować mocą na asfalcie... :naughty:

jeszcze jedno... miał ktoś robiony pomiar w dynosofcie we wrocku? mi tam zhamowali mojego audiczka i wyszsło 162 KM 351Nm ale nie mam wykresu i nie wiem teraz czy to moc już przeniesiona czy silnika...pozdro :hi:

Opublikowano

Moj afn (seria) oska wypluła w listopadzie ~120km i 255Nm

1z (seria) rok temu wyplul ~92km i 202Nm na przeplywce Boscha.

Opublikowano

no w sumie macie racje , zresztą jak przyśpiesznie jest takie jak podaje producent (a zazwyczaj jest nawet lepsze) to po co się przejmować mocą na asfalcie... :naughty:

jeszcze jedno... miał ktoś robiony pomiar w dynosofcie we wrocku? mi tam zhamowali mojego audiczka i wyszsło 162 KM 351Nm ale nie mam wykresu i nie wiem teraz czy to moc już przeniesiona czy silnika...pozdro :hi:

jest to moc silnika, przynajmniej tą moc zawsze odznacza sie na tle innych

Opublikowano

Ja jak miałem A3 z 1.9TDI ASZ, to seryjnie powinno być 131KM i 330Nm, a na hamowni wyszło: 141KM i 346Nm. Od obsługi dowiedziałem się, że Audi seryjnie daje pare koników więcej na wypadek jakiejś gorszej partii, aby nadal było to co w katalogu.

Hamownia Maha, ponoć całkiem dobra, ale z A4 w BLB to nie zaryzykuję sprawdzenia mocy hehe.

Opublikowano

Na dole jest mój z Dyno