Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Światła dzienne z wykorzystaniem modułu SD-2 modele B5 i B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a jak zachowują się tylne lampy podczas działania dziennych? Bo z tego co mi powiedział diagnosta to auta wyprodukowane do 2008 wg. przepisów powinny mieć dzienne przód i tył. Więc wszystkie B5,6,7 dzienne przód i tył. Co panowie na to?

Opublikowano

od 2008 niech się martwią posiadacze B8

Opublikowano

Powiedz diagnoście, niech jeszcze trochę poczyta przepisy. Niestety częsty przypadek nieznajomości przepisów przez diagnostów i problemy podczas przeglądów :wallbash:

Cytat z Wikipedii

"(...) W przypadku włączenia świateł mijania światła dzienne mają zostać samoczynnie wyłączone. Dodatkowo, w samochodach rejestrowanych po raz pierwszy po 31 grudnia 2009 roku, światła pozycyjne tylne, światła obrysowe przednie, boczne i tylne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się razem ze światłami dziennymi. W pojazdach rejestrowanych do 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się zainstalowanie świateł do jazdy dziennej w taki sposób, że włącza się również oświetlenie pozycyjne oraz tablicy rejestracyjnej.(...)"

Opublikowano

oki. Dzięki za info. "dopuszcza się tzn. nie jest to obowiązkiem :decayed:. Widocznie diagnosta ma problemy z czytana ze zrozumieniem :decayed:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A czy probowal ktos moze podpiac sie pod ksenony z tym modulem dziennych?? zmniejszenie napiecia do np 3V przez ten modul ktory by wchodzilo w przetwornice automatycznie dawal by slabsze swiatlo palnika. Czy to raczej w przypadku ksenonow niemozliwe??

Opublikowano

znasz zasade dzialania palnika xenonowego ?

Zeby wytworzyl sie luk elektryczny w bance palnika potrzeba 30 000 Volt.Pozniej dziala podtrzymanie i napiecie spada do 85V.Do zasilania przetwornicy potrzeba najmniej 12V pradu stalego.

Opublikowano

Halogeny świecą w dół i na boki :confused4: więc efekt zgubi się jeszcze bardziej :gwizdanie: ,a poza tym nie wykorzystasz halogenów (w razie konieczności !) we mgle z tymi ledami zamiast zwykłej żarówki -nie będzie to światło, którego będziesz w danym momencie potrzebował

Opublikowano

mam pomysła- zastosować sd i zamiast długich halogeny ale z zarowkami typu http://allegro.pl/zarowki-led-h8-h11-4smd-6w-xenon-do-jazdy-dziennej-i1701666114.html :mysli:

Kolega Kowi87 ma już tak zrobione, z nim możesz pogadać jak to się sprawuje.

W tym temacie masz zdjęcia właśnie jego bolidu z tymi światłami: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=183739.45

Opublikowano

Tyle tylko ze on ma ledy tam wstawione, a co za tym idzie zrezygnowal ze swiatel drogowych, chyba ze ma bixy wyrezane. Mi osobiscie sie podoba wlasnie biala barwa swiatel dziennych, ale nie chce tez rezygnowac ze swiatel drogowych, do bixow z kolei to za duzo roboty. A co do ksenonow, to zapytalem bo nie znam ich zasady dzialania, od tego jest forum by sobie wyjasniac watpliwe kwestie. Tak wiec dalej jestem w punkcie wyjsia. Chyba ze jest inna tylko nie wiem jak to bedzie wygladac ale rewelacji pewnie nie bedzie. Kupic w sklepach budowlanych typu castorama zarowki halogenowe takie wciskane stosowane sa np w oswietleniu szafek w kuchni itd. Ale sa tez takie razowki diodowe z jakby soczewkowym kloszem, i poprostu umiejetnie wpasowac je w kratki w zderzaku. Albo zrobic poprostu dzienne za pomoca modulu do dlugich z tym ze bedzie wtedy ta zolta barwa. A za paskami led w zderzaku jakos nie jestem.

Opublikowano

Tyle tylko ze on ma ledy tam wstawione, a co za tym idzie zrezygnowal ze swiatel drogowych, chyba ze ma bixy wyrezane. Mi osobiscie sie podoba wlasnie biala barwa swiatel dziennych, ale nie chce tez rezygnowac ze swiatel drogowych, do bixow z kolei to za duzo roboty. A co do ksenonow, to zapytalem bo nie znam ich zasady dzialania, od tego jest forum by sobie wyjasniac watpliwe kwestie. Tak wiec dalej jestem w punkcie wyjsia. Chyba ze jest inna tylko nie wiem jak to bedzie wygladac ale rewelacji pewnie nie bedzie. Kupic w sklepach budowlanych typu castorama zarowki halogenowe takie wciskane stosowane sa np w oswietleniu szafek w kuchni itd. Ale sa tez takie razowki diodowe z jakby soczewkowym kloszem, i poprostu umiejetnie wpasowac je w kratki w zderzaku. Albo zrobic poprostu dzienne za pomoca modulu do dlugich z tym ze bedzie wtedy ta zolta barwa. A za paskami led w zderzaku jakos nie jestem.

:rolleyes::blink:

czekam na efekt :kox:

:decayed: :decayed: :decayed:

Opublikowano

:polew: kuchenne lampki w zderzaku

tez chetnie to zobacze

Opublikowano

No już nie róbcie festynu z tą kuchnią :facepalm: są tylko dwa słuszne rozwiazania :naughty:

1.Rezanie bixów, gniazdo po długich zostaje wolne - wkładacie LED i instalacje przerabiacie pod światło dzienne

2. Moduł SD-2 światło długie na mniejszym napieciu :gwizdanie: barwa żółta, można w sumie pokombinować z żarówkami podchodzącymi pod barwe xenonu np phillips diamond vision barwa 4,3k, ale trafic na ori taki produkt to też sztuka rynek zalany podróbami z racji tego ze żarówka nie ma homologacji w naszym pięknym kraju :sick3:

Reszta opcji na światła dzienne to lepszy festyn :wink4:

Co do tefo SD nawet dobrze to wygląda, ostatnio mijałem sie z takim B5 wyposażonym w ten moduł :good: a taśme na metry polecam w budowlance a nie na auto :sick3:

Opublikowano

Kolego sharg z tymi kuchennymi lampkami to mi chodzilo by uzyskac taki sam efekt jak ty masz w awatarze. A one sa takze okragle jak te halogeny ktore masz. Tak wiec nie bedzie widac roznicy zbytnio.

A tak ogolnie to wyjdzie to nie mam pojecia, to tylko czysta teoria a szukamy tutaj w miare racjonalnego pomyslu.

Co do bixow do duzo roboty. Mi sie bawic w to zbytnio nie chce. Jedyny mod jaki chce zrobic z soczewkami to prysnac je w srodku na czarny mat. Co do tasmy na metry to ja akurat taki paseczek skladajacy sie z 3 diod zamontowalem na stale w podswietleniu tablicy rejestracyjnej po jednej w kazdej lampce i swieci rewelacyjnie.

A powiedzcie mi bo nie znam sie na tym czy ksenon a dokladniej palnik wytwarza tyle samo ciepla co zwykla zarowka H7??

Opublikowano

Kolego sharg z tymi kuchennymi lampkami to mi chodzilo by uzyskac taki sam efekt jak ty masz w awatarze. A one sa takze okragle jak te halogeny ktore masz. Tak wiec nie bedzie widac roznicy zbytnio.

A tak ogolnie to wyjdzie to nie mam pojecia, to tylko czysta teoria a szukamy tutaj w miare racjonalnego pomyslu.

Co do bixow do duzo roboty. Mi sie bawic w to zbytnio nie chce. Jedyny mod jaki chce zrobic z soczewkami to prysnac je w srodku na czarny mat. Co do tasmy na metry to ja akurat taki paseczek skladajacy sie z 3 diod zamontowalem na stale w podswietleniu tablicy rejestracyjnej po jednej w kazdej lampce i swieci rewelacyjnie.

A powiedzcie mi bo nie znam sie na tym czy ksenon a dokladniej palnik wytwarza tyle samo ciepla co zwykla zarowka H7??

więcej niz H7

Opublikowano
  • Autor

no to kup swiatla do jazdy dziennej wesema... http://sklep.wesem.pl/7/6664/Swiatla_do_jazdy_dziennej_typu_HM4 tutaj masz jak to wyglada.

na pierwszej stronie masz moje auto z takimi samymi swiatlami tylko ze ja zalozylem przeciwmgielne, blizej srodka co by intercoolera nie zaslaniac.. jak je rozsuniesz na zewnatrz bedziesz mial jak oryginal... mieszcza sie w kratki... takze montaz podlaczenie i po problemie...

Opublikowano

Mniej ciepła, pobór to 35W a światła o 300% więcej.[br]Dopisany: 27 Lipiec 2011, 18:35_________________________________________________

a jak zachowują się tylne lampy podczas działania dziennych? Bo z tego co mi powiedział diagnosta to auta wyprodukowane do 2008 wg. przepisów powinny mieć dzienne przód i tył. Więc wszystkie B5,6,7 dzienne przód i tył. Co panowie na to?

Co powie diagnosta na takie DRL na module ?

Opublikowano

Mniej ciepła, pobór to 35W a światła o 300% więcej.[br]Dopisany: 27 Lipiec 2011, 18:35_________________________________________________

Co powie diagnosta na takie DRL na module ?

pewnie to samo co na xenon HID w soczewce :wink4:

Opublikowano

diagnosta to tam nic co powie "niebieski ludek" :decayed:

Opublikowano

Panowie mam pytanie odnośnie podłączenie mudułu SD-2 z pomarańczowym przewodem

przewody kolorów:

Czerwony -> + po stacyjce

Brązowy -> sygnał świateł mijania

2x Niebieski -> światła drogowe (długie)

Czarny -> masa

do auta podłączyłęm do skrzynki bezpieczników

Bezpiecznik Nr: 20 - światło mijania prawe -> podłączamy kabel Brązowy

Bezpiecznik Nr: 18 - światło drogowe prawe -> podłączamy kabel Niebieski

Bezpiecznik Nr: 19 - światło drogowe lewe -> podłączamy kabel Niebieski

Bezpiecznik Nr: 25,26 - Panowie trzeba sprawdzić bo nie pamiętam do którego się wpiąłem!! do niego podłączyłem + po stacyjce trzeba sprawdzić miernikiem !!!!

został mi pomarańczowy przewód i nie wiem co z nim, gdzie go wpiąć??

od KOGIELA otrzymałem taki schemta :

audi.jpg

i taką odp:

Prosze podłaczyc tak jak w załaczniku i wyjac bezpieczniki od swiateł drogowych

JAk podłączyc/gdzie pomaranczowy przewód z modułu i dlaczego mam wywalić bezpieczniki od długich.

Bezpieczniki siedzą, pomarańcziwy przewód luźno lata i narazie wszystko dobrze działa, proszę o pomoc :cool1: