Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFB] Jaka jest róznica w paliwach?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam smigalem 3 miesiace na zwyklym ON a teraz tankowalem przez 2 miesiace verve i roznicy w mocy nie widze tylko na 100km wiecej mi pali na verwie okolo 0.5 litra a tak zadnych roznic wiec moim skromnym zdaniem nie ma sesu przeplacac tylko lac dobry zwykly gnuj pozdrawia

Opublikowano

>Murzyn A wiesz może gdzie w Krakowie można natankować bioester? Tydzień temu przypadkiem zobaczyłem w czasie przejazdu przez Gliwice na stacji Bliska i z ciekawości natankowałem ok 15 litrów (w baku już było tylko ok 3-4 litry "normalnego") no i jeździło się normalnie, a jednak różnica cenowa jest spora. Na ulotce piszą że robi to rafineria Trzebinia, pisałem do nich o listę stacji z tym paliwem ale zero odzewu.

Opublikowano

ostatni zrobilem sobe tescik spalania [ile przejade na jednym tankowaniu] ze wzgledu na rodzaj tankowanego gnoju ;)

tankowalem po kolei [Verva,BP Ultimate ,VPower,Ecodiesel,BP Diesel] i wyszlo ze najwiecej km przejechałem na Ecodiesel ... rożnica wyniosła prawie 50 km !!! ...

[p.s kazde tankowanie spalalem na tej samej trasie ...]

Opublikowano

>Murzyn A wiesz może gdzie w Krakowie można natankować bioester? Tydzień temu przypadkiem zobaczyłem w czasie przejazdu przez Gliwice na stacji Bliska i z ciekawości natankowałem ok 15 litrów (w baku już było tylko ok 3-4 litry "normalnego") no i jeździło się normalnie, a jednak różnica cenowa jest spora. Na ulotce piszą że robi to rafineria Trzebinia, pisałem do nich o listę stacji z tym paliwem ale zero odzewu.

Ja tankuje wlasnie na rafinerii, nie widzialem nigdzie indziej BIO :(

20gr taniej za bio, 25gr taniej bo na rafinerii i mam ropke na pelnym legalu z FV za 3,60 :thumbup:

Na baku to spora róznica (27pln), a i jakosciowo to niebo a ziemia.

Opublikowano

SUPER paliwa zaliczane sa do paliw bezsiarkowych (Suprema, Ultimate (Diesel), V-Power itp) co to oznacza dla silnika. Zostawiam to dla wniklliwych.

Opublikowano

Jak miałem benzyniaka (laguna 1.8 16V) to po zatankowaniu np na Shellu w porównaniu do tankowana np w Auchan :) czułem lepszą kulture pracy silnika, może i faktycznie auto nie było mocniejsze ani szybsze ale różnica w kulturze pracy silnika była odczuwalna.

Teraz w dieselku, raczej tego nie sprawdzałem, leję na sprawdzonych stacjach (tak przynajmniej o nich myslę :) )

Opublikowano

ostatni zrobilem sobe tescik spalania [ile przejade na jednym tankowaniu] ze wzgledu na rodzaj tankowanego gnoju ;)

tankowalem po kolei [Verva,BP Ultimate ,VPower,Ecodiesel,BP Diesel] i wyszlo ze najwiecej km przejechałem na Ecodiesel ... rożnica wyniosła prawie 50 km !!! ...

przyznaje sie do błędu ... :embarrassed:

rożnica w spalaniu wynikła ze zmainy opon z letnich na zimowe ... [z wiekszych na mniejsze] [kompletnie o tym zapomnialem] ... zwracam honor reszcie paliw ... :naughty:

Opublikowano
  • Autor

przyznaje sie do błędu ... :embarrassed:

rożnica w spalaniu wynikła ze zmainy opon z letnich na zimowe ... [z wiekszych na mniejsze] [kompletnie o tym zapomnialem] ... zwracam honor reszcie paliw ... :naughty:

A jaki wpływ ma zmiana opon z letnich na zimówki jesli chodzi o spalanie??

Opublikowano

przeciez napisałem , czytaj dokladnie .... ;)

[z wiekszych na mniejsze]

Opublikowano
  • Autor

przeczytalem to dokładnie... :> ale nie bardzo jarze jakie to ma znaczenie na spalanie :mysli:

Opublikowano

na wezszych oponach mniej pali, ale z 2 strony jezeli zmienialbys na zimowki w tym samym rozmiarze, to bedzie palil wiecej (wieksze opory toczenia zimowek) a po 2 zima z zasady pali wiecej. Waga kola (stal/ alu tez ma jakies znaczenie)

Opublikowano

przeczytalem to dokładnie... :> ale nie bardzo jarze jakie to ma znaczenie na spalanie :mysli:

np.

wieksze opony [szersze] -> wieksze opory toczenia

mniejsze opony [wezsze] -> mniejsze opory toczenia [czyt.mniejsze spalanie]

ciezar felg tez ma znaczenie .... ;)

Opublikowano

Koledzy, będąc na czipowaniu mojej niuni u niejakiego Rogala od niego usłyszałem następującą informację.

Chciałem zaznaczyć, że nasz klubowy kolega Rogalotti jest fachowcem w tej dziedzinie, oraz to, iż lałem na BP to lepsze droższe :disgust: paliwko.

"Nie lej tego lepszego paliwa, bo dolewają do niego jakiegoś świństwa, które zżera uszczelki i ogólnie ma niekorzystny wpływ na silniczek".

Od tamtej pory leje zwykły eko diesel na Orlenie i nie dość, że jest taniej (w porównaniu do innego paliwa) to więcej km na nim przejadę, silnik pracuje cicho, no i oczywiście kopa mu też nie brakuje. :>

Opublikowano

Dzięki bardzo. Od dzisiaj będę tankował zwykły ON na BP, Orlenie lub Shellu.

Opublikowano

Koledzy, będąc na czipowaniu mojej niuni u niejakiego Rogala od niego usłyszałem następującą informację.

Chciałem zaznaczyć, że nasz klubowy kolega Rogalotti jest fachowcem w tej dziedzinie, oraz to, iż lałem na BP to lepsze droższe :disgust: paliwko.

"Nie lej tego lepszego paliwa, bo dolewają do niego jakiegoś świństwa, które zżera uszczelki i ogólnie ma niekorzystny wpływ na silniczek".

Od tamtej pory leje zwykły eko diesel na Orlenie i nie dość, że jest taniej (w porównaniu do innego paliwa) to więcej km na nim przejadę, silnik pracuje cicho, no i oczywiście kopa mu też nie brakuje. :>

pisałem juz o tym ...

a co powiecie na to : podobno paliwka z dodatkami [na przykladzie ON] podnosza temperature spalin ... co juz nie jest takie dobre dla silnika .... :rolleyes:

informacja juz dosyc długo krazy w szeregach mechanikaów/cziptjunerów/hobbystów TDI ale jeszcze nikt niczego dokladnie nie opisał, co jak i dlaczego .... :rolleyes:

[juz od jakiegos czasu zalewam Eco z Orlenu ....

Opublikowano

1. Uczciwi-inaczej Ajenci :bicz::rant: kombinują jak mogą (odbarwianie opału itp)

2. Uczciwi Ajenci :D kupuja paliwo 2 gatunek (stosunek jakość-cena)

3. Sprawdzona stacja, zwykły dobry gatunkowo ON (barwa, zapach, gęstość) :th:

Sprawdzałem na własnej skórze różne rodzaje paliw (Verva, Ultimate, Suprema, V-Power, Bio), samochody: Skoda Fabia 1,9 TDI; Scania R420; Ford Transit 2,5D; Audi 1,9 TDI brak wymiernych efektów! Obecnie tankuję na S....tacjach (bezsiarkowe-nie niszczy układu wtryskowego) i nie mam problemu.

Pzdr.

MatysSilesia

Opublikowano

.... (bezsiarkowe-nie niszczy układu wtryskowego) i nie mam problemu...

hmmm, ja znowu gdzieś zaczytałem ze paliwko bezsiarkowe jest bardziej suche i nie za dobrze służy na dłuższą metę silnikowi. Wiecie koledzy jak to jest faktycznie przy zwykłych wtryskach (AFN itp) ?

Opublikowano
  • Autor

Zauwazyłem że spora częśc Was tankuje i chwali Eco Diesel z Orlenu, ja jakos nigdy do Orlenu nie byłem przekonany, preferowalem Shell lub Statoil. Z czystym sumieniem polecacie Panowie to paliwko z Orlenu, mimo, że jest tańsze?

Opublikowano

Zauwazyłem że spora częśc Was tankuje i chwali Eco Diesel z Orlenu, ja jakos nigdy do Orlenu nie byłem przekonany, preferowalem Shell lub Statoil. Z czystym sumieniem polecacie Panowie to paliwko z Orlenu, mimo, że jest tańsze?

Ja odkąd kupiłem auto zrobiłem (2 miesiące) na tym paliwku 8 tyś i jest ok.

Opublikowano

Lepsze ON mają wyższą liczbę cetanową,mniej siary i lepszą destylacje.

Jeżeli ON robi się mętny tzn. dolano do niego wody.

Osobiście tankuję raz zwykły,raz ulepszony i nie odczuwam żadnych różnic.