Opublikowano 10 Lutego 201115 l Siemanko Panowie - potrzebuje Waszych opinii odnośnie silnika BPW ( 2,0 TDI ). Czy ma jakieś typowe bolaczki jak np. BLB ... Dajcie szybko znać bo w sobote będzie może zakup z góry dzięki
Opublikowano 10 Lutego 201115 l Ja mam BPW 8V 02.2006 co prawda od 4kkm ale jak narazie sobie chwalę z bolączek które mogą wystąpić to "felerny imbusik" - odpukać w nie malowane
Opublikowano 10 Lutego 201115 l BPW: - wyrabiajace sie ze wzgledu na jednopunktowe mocowanie gniazda PD, - konstrukcyjnie nie trafiony DPF - problemy z paliwem dostajacym sie do oleju przez nieprawidlowa regeneracje DPF. - problemy z zaworem EGR - problemy z hydropopychaczami i walkiem rozrzadu - mozliwosc wystapienia problemu z napedem pompy olejowej BLB: + PD mocowane 2 punktowo + brak DPF - problemy z zaworem EGR - mozliwosc wystapienia problemu z napedem pompy olejowej
Opublikowano 10 Lutego 201115 l BPW: - konstrukcyjnie nie trafiony DPF - problemy z paliwem dostajacym sie do oleju przez nieprawidlowa regeneracje DPF. przybliż coś bardziej, jest coś na forum o takich problemach?? może napotkałeś jakiś wątek... chętnie poczytam
Opublikowano 10 Lutego 201115 l BPW: - wyrabiajace sie ze wzgledu na jednopunktowe mocowanie gniazda PD, - konstrukcyjnie nie trafiony DPF - problemy z paliwem dostajacym sie do oleju przez nieprawidlowa regeneracje DPF. - problemy z zaworem EGR - problemy z hydropopychaczami i walkiem rozrzadu - mozliwosc wystapienia problemu z napedem pompy olejowej Potwerdzam w 100% Ten silnik nauczył mnie że Dizel wcale nie muśi być ekonomiczy i nie chodzi o to ile on pali :>
Opublikowano 10 Lutego 201115 l BPW: - wyrabiajace sie ze wzgledu na jednopunktowe mocowanie gniazda PD, - konstrukcyjnie nie trafiony DPF - problemy z paliwem dostajacym sie do oleju przez nieprawidlowa regeneracje DPF. - problemy z zaworem EGR - problemy z hydropopychaczami i walkiem rozrzadu - mozliwosc wystapienia problemu z napedem pompy olejowej Potwerdzam w 100% Ten silnik nauczył mnie że Dizel wcale nie muśi być ekonomiczy i nie chodzi o to ile on pali :> jeżeli chodzi o spalanie to żaden diesel na PD nie jest ekonomiczny a odnośnie wad to opisz po krótce twoje usterki
Opublikowano 10 Lutego 201115 l Dodam ze swojego podwórka wymianę uszczeleczki pod czapeczką przy 112 kkm. Fakt że moje jest polizane na 165 KM i 370 Nm przy przebiegu 53 kkm, od 20 kkm podślizguje się sprzęgło ale nowe już czeka :gwizdanie: Spalanie średnie w lecie 9,3 zimą 9,8 (ciężki bucior )
Opublikowano 10 Lutego 201115 l Ciekawa sprawa, że jak podałem nr VIN w ASO to mi powiedzieli, że nie mam już owego "inbusika" a mam samochód z lipca 2006 - czy jest to możliwe? pz, Okon
Opublikowano 10 Lutego 201115 l a odnośnie wad to opisz po krótce twoje usterki żarówka mi się przepaliła od swiateł dziennych, najpierw z prawej później z lewej strony [br]Dopisany: 10 Luty 2011, 15:26_________________________________________________ Ciekawa sprawa, że jak podałem nr VIN w ASO to mi powiedzieli, że nie mam już owego "inbusika" a mam samochód z lipca 2006 - czy jest to możliwe? pz, Okon zmień ASO
Opublikowano 10 Lutego 201115 l Ciekawa sprawa, że jak podałem nr VIN w ASO to mi powiedzieli, że nie mam już owego "inbusika" a mam samochód z lipca 2006 - czy jest to możliwe? pz, Okon Z tego co wiem imbusiki w 2,0tdi są nawet w silnikach z bieżącej produkcji, co prawda poprawione
Opublikowano 10 Lutego 201115 l Właśnie dzwoniłem do kolejnego ASO i to samo mi powiedzieli... można to jakoś samemu sprawdzić? pz, Okon
Opublikowano 10 Lutego 201115 l Imbusik masz na bank, napęd wałków możesz mieć już poprawiony na kołach zębatych.
Opublikowano 10 Lutego 201115 l Ja na BPW nie narzekam przebieg 147tys nie kręcony ostatnio sprawdzałem ten imbusik i gniazdo i są w stanie idealnym z dpf-em żadnych problemów więc polecam Różnica w napędzie jest taka że BLB ma napę z łańcucha a BPW z kół zębatych oby dwa napędy maja imbusik.
Opublikowano 10 Lutego 201115 l Pablo - przy jakiej okazji (wymiany oleju?) najlepiej to sprawdzić i jak zdiagnozować, że wszystko jest OK lub czas na wymianę? pz, Okon
Opublikowano 10 Lutego 201115 l Ja mam w swoim przejechane 210k z czego ja zrobiłem co prawda dopiero 3k. Z tego co wspomniano wyżej z przymusu pozbyłem się już DPF'a. Mam nadzieję że jeszcze trochę nim pojeżdżę. Niemniej chyba jednak następna będzie znowu benzyna (mój pierwszy diesel w życiu). Pozdrawiam
Opublikowano 10 Lutego 201115 l Ja na BPW nie narzekam przebieg 147tys nie kręcony ostatnio sprawdzałem ten imbusik i gniazdo i są w stanie idealnym z dpf-em żadnych problemów więc polecam Różnica w napędzie jest taka że BLB ma napę z łańcucha a BPW z kół zębatych oby dwa napędy maja imbusik. przeciez wielokrotnie pisano juz ze BLB do 10.2005 mialy lancuch tak samo jak i BPW. od 11.2005 wszystkie silniki wychodzily z napedem kolami zebatymi
Opublikowano 10 Lutego 201115 l Ja mam 185tys z tego ja zrobilem 30tys i narazie jest ok z DPF-em tez ok ani razu mi sie nie zaswicil spalanie jeszcze nie przekroczylo 8,5 przy konkret bucie a normalnie 7-7,5 raz tylko mi sie udalo 6,5zrobic wiec ogolnie nie narzekam wczesniej mialem 1,9 116PS dlubniete na 145PS tez w B7 i spalanie wygladalo identycznie ja jestem bardzo zadowolony
Opublikowano 11 Lutego 201115 l Pablo - przy jakiej okazji (wymiany oleju?) najlepiej to sprawdzić i jak zdiagnozować, że wszystko jest OK lub czas na wymianę? pz, Okon Bez okazji sprawdziłem bo chciałem mieć pewność że jest wszystko ok od razu wymieniłem olej. a sprawdzenie to nie takie hop siup trzeba miske olejową ściągać i sprawdzić imbusik i gniazdo w wałku. Teraz wiem ze wszystko jest w jak najlepszym porządku więc pozostaje tylko cieszyć się z jazdy