Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AJM] Zmiana turbo a program? dyskusja ;) + LOGI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:hi:

Panowie, kolega ma AJMa, miał program na 140koni i 345Nm (mniej więcej) program był napisany pod sprężarkę ORYGINALNĄ siedzącą w AJMie.

Niedawno zmieniłem mu turbinę na AWXa, i teraz mam kilka pytań.

1. Czy można obejść się bez nowego programu?

2. Czy auto może mieć większą moc niż na poprzedniej? (właściciel twierdzi że odpycha się zdecydowanie lepiej)

3. Kolega nie jest "rajdowcem" jeśli potrzebna jest korekta to w jaką moc ma celować żeby turbina nie była obciążona za bardzo?

Opublikowano

wg.mnie moc okolo 150koni po zmianie,dziwne ze jest duzo mocniejszy,bo program jest nie zmieniony i turbo dmucha tyle samo,chyba ze zabojczy soft i tamte turbo nie wyrabialo a teraz jest OK.Zeby podjac decyzje o korekcie potrzeba logow

Opublikowano

Myślę,że na jakąś korektę czy adaptcję musi podjechać

temat będę śledził bo będę wkrótce robił podobnie

Opublikowano

zrob logi zeby bylo wiadomo jak sie sprezarka zachowuje.

jezeli bedzie OK to moze jezdzic bez korekty.

Opublikowano

spanky dopiero za tydzień, ale porobię i wkleję :good:

[br]Dopisany: 12 Luty 2011, 16:21_________________________________________________które grupy zlogować? bo chyba wszystkich nie muszę?

Opublikowano

011

Opublikowano

dzięki :)

Opublikowano

Miałem podobny etap w modzeniu, też zmieniałem turbo mając juz soft na 140km, auto jeździ nieco lepiej, poprawia sie góra obrotów w odczuciach, a po korekcie pewnie i tak nie wskoczy wiecej jak 150-160km.

Opublikowano

lepiej podjechać na korekte bedzie się lepiej jezdziło :decayed:

ale czy mocy jest wiecej to ja wątpie przecież program się nie zmienił :gwizdanie:

Opublikowano

ale czy mocy jest wiecej to ja wątpie przecież program się nie zmienił :gwizdanie:

ale turbina jest wydajniejsza,co wpływa korzystnie na osiągi auta-to co dla sprężarki z AJMa było szczytem-dla AWXa jest normą-żądane wartości osiągnie szybciej i w górnym zakresie obrotów utrzyma wyższe ciśnienie :wink4: nie zapominajmy też o tolerancji z tym,co pokazuje mapa,a tym,kiedy włącza się tryb awaryjny z przeładowania :wink4:
Opublikowano

czyli, być może auto faktycznie jedzie lepiej a nie jest to tylko auto sugestia...?

w weekend zrobię logi to powiecie czy wygonić go na korektę czy może tak latać :hi:

Opublikowano

czyli, być może auto faktycznie jedzie lepiej a nie jest to tylko auto sugestia...?

no pewnie- ale korekta na większą dmuchawę-wskazana :wink4:
Opublikowano

zobaczymy logi, wypowiecie się.... póki co kolega się spłukał z kasy więc miesiąc bez korekty musiał by przelatać

Opublikowano

zobaczymy logi, wypowiecie się.... póki co kolega się spłukał z kasy więc miesiąc bez korekty musiał by przelatać

nic sie nie stanie,ja jezdzilem 10miesiecy bez korekty po zmianie turbo
Opublikowano

jak by zaingerował w układ paliwowy, bez korekty, to turbo po 2 miechach musiał by czyścić, a tak to mozna jezdzić :cool1:

Opublikowano

u mnie po sofcie tez wymienialem wtryski (216) i turbo (awx), z racji kiepskich warunkow pogodowych itd nie mialem jak zrobic softa ponownie. teraz lepiej sie zbiera, ale przy ok 160 - 170 km/h tryb awaryjny.

pzdr

Opublikowano

u mnie po sofcie tez wymienialem wtryski (216) i turbo (awx), z racji kiepskich warunkow pogodowych itd nie mialem jak zrobic softa ponownie. teraz lepiej sie zbiera, ale przy ok 160 - 170 km/h tryb awaryjny.

pzdr

szykuj sie na czyszczenie turbo :wink4: jak będziesz tak dłuzej jezdził

ja po ponad miechu zrobiłem korekte, obyło sie bez trybów awaryjnych jeszcze

Opublikowano

pzdr

Kwestia miesiąca, dwóch a będziesz miał tryb awaryjny przy 120 a później nawet przy 100km/h. Odkładaj $ na program i czyszczenie turbiny. Przerabiałem to u siebie :gwizdanie:

Opublikowano
które grupy zlogować? bo chyba wszystkich nie muszę?

Aju i ty masz 212 KM? modzisz auto na gruby kox a nie wiesz ktore ? :hi:

Opublikowano

nie muszę, sam tego nie robię :kox:[br]Dopisany: 17 Luty 2011, 21:34_________________________________________________

212 KM[/quote

wypraszam... 216 :wink4: