Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie macie średnie spalanie silników 2.0 TDI z DPF i bez

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Silnik BPW z DPF-em skrzynia manual:

miasto 7,8-8,2

trasa 7,4-8,2

min jakie udalo mi sie osiagnac to 6,8 a max to 8,4

FIS pokazuje srednio 0,6l wicej niz w rzeczywistosci...

Tez zastanawialem sie nad usunieciem DPF-a ale wielu mechanikow mi powiedzialo,ze dopoki sie nie odzywa to go nie uraszac :mysli:

czyli praktycznie tak jak u mnie

co do usuwania to wczoraj konsultowałem się też w tej kwestii i to samo mi kolega doradził (mój DPF miał 11% zapełnienia i go wypaliłem VAGiem = teraz mam "0")

czyli wychodzi na to, "że ten typ tak ma :polew:" swoje musi wciągnąć :polew:

Opublikowano

2,0TDI BRD z DPF- seria

Wieszosc z was pisze jakie spalanie wam na kompie pokazuje, a ja zawsze zeruje licznik i tankuje pod korek na tej samej stacji. Cykl mam zawsze mieszany (do pracy 9km- pare swiatel- wiekszosc 70km/h, jeden do dwoch wypadow do kumpla-100km autosrada w jedna strone- 120- 180km/h i czasami po miescie w wiekszym ruchu posmigam) przy tankowaniu zawsze mi wychodzi srednia 8,7- czasami sie do 9,2 podniesie jak wieszosc butuje 180km/h po autostradzie.

Minimalne spalanie jakie mialem to bylo w drodze do chorwacji - bez DPF-a i na sofcie 193KM- z predkoscia stala 120km/h przy tankowaniu wyszlo 5,9litra na setke, dodatkowo mialem wrazenie ze silnik bral mniej oleju, ale mimo tego ja nie wywale DPF-a, bo zawsze wychodza jakies kwiatki, lapie notlaufa czesto, albo MIL sie zalancza- pozniej gasnie, a jak mam serie to jest tyle co nic tych problemow.

Moje zdanie- wiem ze naleze do mniejszosci- ale zamiast softowac, to wole mocniejsze auto kupic, albo dopasowac styl jazdy do tego silnika co mam.

Opublikowano

2,0TDI BRD z DPF - mam to i bardzo sie Ciesze ze ktos założył taki topic :D bo juz myslalem ze moje srednie 8.5l/100 to jest duzo :D ale widze ze to normalka :) , a co do tematu , da sie wyzerowac jakos to srednie spalanie ? od jakiego czasu to liczy? z gory dzieki za odp :)

pozdrowionka:)

Opublikowano
  • Autor

da się - musisz przytrzymać wciśnięty ok. 2 sekundy przycisk RESET

Opublikowano

Silnik BPW 2.0TDI 140PS mutitronic+DPF

Latem śr.spalanie 7,6-7,8

Trasa Wałbrzych-Stuttgart ok 760km 7,6

Ostatnio jeżdżę raz w tygodniu do Kłodzka nie za szybko bo dziury 6,3 na fisie :good: Aha DPF od kupna tj.9miesięcy nie zapalił się :>

Opublikowano

BLB bez DPF :cool1:

srednie poza maistem ok 6,5

srednie maisto -trudno ocenic korki

trasa-5.3-6.2

kapcie 16 205/55

(jak dla mnie silnik bardziej oszczedny niz benzyna 1.6 100kucy :decayed)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

dziś rano traską pozamiejską przejechałem 19km lansując tak między 70-100km/h (5 i 6 bieg) bez butowania przy rozpędzaniu auta i wynik po dojechaniu do celu: 6,8 :naughty:

Opublikowano

BRD + DPF + quattro

trasa -raczej spokojnie -7.5

cykl mieszany z przewagą miasta, krótkich odcinków i korków - 9,5 (jazda spokojna, raz na jakiś czas ostro)

Opublikowano

BRD + DPF + quattro

trasa -raczej spokojnie -7.5

cykl mieszany z przewagą miasta, krótkich odcinków i korków - 9,5 (jazda spokojna, raz na jakiś czas ostro)

dokładnie takie same

Opublikowano

BRD + DPF

miasto ok 8,5 (tak do 100 km/h bez korków)

trasa 6,4 (autostrada i droga ekspresowa tempomat i 140 km/h)

Opublikowano

trasa[/b] -raczej spokojnie -7.5

BRD+DPF+Q

mi srednio o 0,5 L mniej i w trasie i w miescie.

Opublikowano

BRD Quattro (170KM) + DPF

Swojemu autku daję trochę popalić, ciągle wyprzedzam więc obroty zawsze w okolicach 2,5-3,5tys(wtedy najlepiej ciągnie)

trasa-8,0-9,5

miasto-jak oszczędnie to 9-10

miasto ostrzej-10,5-11,5

Wiecie może o ile mniej będzie mi paliło autko bez DPF?

Opublikowano

No to teraz mam dla was ciekawostke:

Od jakis 10 tankowan stosuje dodatek do czyszczenia wtryskow Liqui Moly. Kosztowal jakies 13 euro za pojemnik i dolewam przed kazdym tankowaniem nakretke na 10L czyli jakies 6 nakretek. Tankuje zwykle ON.

Po tym mam wrazenie jakby spalanie sie unormowalo, ale tez juz nie jezdze tak czesto na autostradzie z predkosciami bliskimi 200km/h z obawy na wtryski. Komputer raczej mi pokazuje to co auto spala ale po cyklu mieszanym to wacha sie cos kolo 7,5l/100km

Ale ostatnio jak jechalem do Polski (auto zaladowane pod sam dach) to postanowilem sie trzymac 120km/h i spalanie wyszlo 6,3L/100km, a w Weekend jak bylem u kumpla w Dortmundzie (100km autostrada) to postanowilem sie do niego przejechac max 100km/h i wyszlo mi 5,6L/100km

Dodam ze te wymniki sa od czasu jak obserwuje regularnie stopien zapelnienia DPF i czyszcze go od czasu do czasu profilaktycznie, no i te wtryski traktuje tym dodatkiem. Caly rok jezdze na kolach 235 szerokich wiec roznic wynikajacych z szerokosci opon nie powinno byc. Predkosc max. zawsze utrzymuje sie na 222km/h (licznikowo), ale i do 230 potrafi sie rozpedzic.

Najlepiej mie sie sprawdza na dluzszych jazdach na autostradzie bo tam mam zawsze zblizone warunki.

Dlaczego pisze? Bo jak mialem wyjety DPF i wgranego softa to wedlug FISa bylo przy max. 120km/h- 6,0L/100km wiec tylko 0,3L mniej, co pokazuje ze w zblizonych warunkach roznica w spalaniu miedzy silnikiem z DPF i bez jest bardzo mala. A o to chyba chodzilo koledze ktory zakladal watek?

Pozdrawiam! :decayed:

Opublikowano

ja mam średnie spalanie od 2 lat jazdy 7.2 l / 100km :)

Opublikowano

z DPF

trasa hmm no ciężkośc buta była 90 % autosrady w tym predkość nie spadała poniżej 160 8,1 L

trasa umiarkowana z zakopanego, tak do 120 km/h średnio 4.7 L

miasto ciezko mi zbadać ale tak będzie z 7 l

a srednie od 30 tys km jakie mam spalanie to 6.6 L

Jeszcze was zaskocze :evil: :evil:

średnie spalanie seryjnie z audi a6 233 PS to 8,2 L a po chipie na 280 PS 7,4 :hi: :hi: :hi: a tym autem nie jezdzi sie oszczędnie :wallbash: :wallbash: :wallbash:

Opublikowano
  • Autor

ja obecnie średnie od 1kkm 8,4

Opublikowano

kurde sporo ci powiem, ja zazwyczaj nie zapierniczam gaz do dechy i tyle tylko raczej tak spokojnie, :) np dojeżam do skrzyżowania i widze czerwone swiatło to noga z gazu i dojeżdzam a nie hamuje w ostatnim momencie

Opublikowano

Rozumiem, że ingerencja w DPF tylko w celu obniżenia spalania jest niewarta świeczki, a te 7KM w tą czy w tą przy obecnych 170KM jakiejś diametralnej różnicy mi nie zrobią? Początkowo myślałem, że przynajmniej 1litr mniej będzie paliło autko, a tu kolega mówi, że tylko 0,3 :confused4: Poza tym ciekawi mnie czy takie auto bez DPF robi za sobą dużą zasłonę dymną :mysli: Przydałby się jakiś filmik :rolleyes:

Opublikowano
  • Autor

ja myślę, że auto z/bez DPF będzie dawało tyle samo dymu- czyli NIC - pod warunkiem, że auto jest rzeczywiście sprawne

Opublikowano

jest film gdzies na youtube i na forum tez był bmw 335d i a5 3,0 tdi bez dpf z 300 ps j jak ruszył to zasłona dymna :polew: