Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie macie średnie spalanie silników 2.0 TDI z DPF i bez

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, nie lubie jak mam za dużo nie potrzebnych rzeczy w aucie i chcę "poprawić fabrykę :decayed: "zastanawiam się dosyć poważnie się nad wyrzuceniem DPF i wgraniem softu od motorowni bez niego. Póki co DPF w moim BPW nie dał o sobie znać (sprawdzałem na VAGu ostatnio % jego zapełnienia) i jest OK.

Proszę użytkowników silników tylko 2.0 TDI z DPF i bez o wpisywanie tutaj średniego spalania waszych aut w warunkach miejskich, pozamiejskich i trasie. No i jeszcze jaki macie styl jazdy (zawsze but, czy w miarę zrównoważony etc) i status DPF (czy go posiadacie czy nie).

Nie wklejacie mi tutaj linków do tematów np. [ALL A4] Spalanie, osiągi, ile km na baku ? bo to nie o to chodzi

----------------------------------------------------------------------------------------

a więc tak:

cykl pozamiejski - (dojazd do pracy itd) ze średnim spalaniem ciężko zejść poniżej 7,5 l , przeważnie jest to coś w granicach 8 l/100km / jazda można powiedzieć normalna - dosyć dynamiczne przyspieszenia i prędkość w granicach 80-120 km/h /

miasto - od czasu zakupu auta jeszcze konkretnie nie pojeździłem po Gdańskich korkach bo naszczęście prawie wszystko mogę kupić w mniejszym mieście do którego mam 6km i nie jest zakorkowane :)

trasa - nie zbadane spalanie gdyż jeszcze dłuższa trasa się nie trafiła

czekam na wasze wypowiedzi :hi:

Opublikowano

2.0 tdi 16 V BLB bez DPF

miasto 7 L/100 km spokojnie, Poznań bez korkow

miasto 7,5 L/100 km ostro, Poznań bez korkow

trasa 5,7 L? 100 km spokojnie

trasa 6,5 L/ 100 km ostro

srednie od zakupu 6,5 km/100km

Opublikowano
  • Autor

2.0 tdi 16 V BLB bez DPF

miasto 7 L/100 km spokojnie, Poznań bez korkow

miasto 7,5 L/100 km ostro, Poznań bez korkow

trasa 5,7 L? 100 km spokojnie

trasa 6,5 L/ 100 km ostro

srednie od zakupu 6,5 km/100km

wyniki ładne

no widzisz u mnie na fisie w długiej pamięci zazwyczaj jest średnia od 7,9 do 8,3 :wallbash: i po mieście praktycznie nie jeżdżę

jak wywale DPF powinno się chyba polepszyć :mysli:

Opublikowano

2.0 TDI BRD DPF

cykl poza miejski 8,0 km/100km

miasto 8,5 L/100 km srednioo czasami depnę :tongue4:,Bydgoszcz z KORKAMI ! :confused4:

miasto 8,2 - 8,3 L/100 km spokojnie, Bydgoszcz bez korków

trasa 7,5 L/100 km spokojnie drogi lokalne

trasa 8L/ 100 km ostro >150km/h (boks na dachu, autostrada 50%trasy,

górskie drogi 30% drogi lokalne 20%)

Z tym miastem to jest wiele czynników które składają się na spalanie np humor kierowcy :)

Opublikowano

2.0 tdi, 16V, silnik BLB (ten najlepszy :cool1:) bez DPF, troche więcej mocy :naughty:

miasto ok 8,5L/100km Wrocław - lato

miasto ok 9,0-9,5L/100km Wrocław - zima

trasa 5,8L/100km - drogi krajowe, trasa po Polsce ok 500km

trasa 6,3L/100km - autostrada z tempomatem 130km/h

Gdy jest możliwość to zawsze but w podłogę ;).

Spalanie brane z natury, bo na FISie zawsze pokazuje ok 0,5L/100km mniej.

Opublikowano

wyniki ładne

no widzisz u mnie na fisie w długiej pamięci zazwyczaj jest średnia od 7,9 do 8,3 :wallbash: i po mieście praktycznie nie jeżdżę

jak wywale DPF powinno się chyba polepszyć :mysli:

byc moze.

2.0 tdi, 16V, silnik BLB (ten najlepszy :cool1:) bez DPF, troche więcej mocy :naughty:

:naughty:

Opublikowano
  • Autor

no poczekam jeszcze trochę i przeanalizuję wypowiedzi użytkowników BLB, BPW, BRE i innych

jeżeli wyjdzie na to, że po wywaleniu DPF można oszczędzić trochę cennego paliwka to bez zastanowienia to zrobię

Opublikowano

no poczekam jeszcze trochę i przeanalizuję wypowiedzi użytkowników BLB, BPW, BRE i innych

jeżeli wyjdzie na to, że po wywaleniu DPF można oszczędzić trochę cennego paliwka to bez zastanowienia to zrobię

napewno zabezpieczysz silnik przed uruchamianiem procesu dopalania DPF w nieodpowiednich momentach.

Opublikowano

2.0 TDI BLB :gwizdanie: bez DPFa, po programie. :evil:

Średnie spalanie z ok. 50 tankowań ok. 6,5l/100km. Raczej jazda normalna bez nadmiernego katowania jak również bez emeryckiej jazdy. :cool1:

Trasa delikatnie poniżej 6 litrów. Przykład: Polska-Chorwacja prędkość 140-180km/h.

INFO z natury, FIS przekłamuje o ok.0,6l ale nie chce mi się tego kalibrować. :wink4:

Na kołach zimowych '16 spalanie mniejsze o ok. 0,7l w porównaniu do 18ek.

Patrząc na Twoje spalanie antonio to rzeczywiście trochę więcej pali. Na jakich kołach jeździsz? :mysli:

BTW Poczekajmy na spalanie siemiana - wtedy się uspokoisz. :wink4::decayed:

:hi:

Opublikowano
  • Autor

no dużo dużo, tak mnie się przynajmniej wydaje - AWX po sofcie palił mniej i był but

zima 205/55R16

Opublikowano

a właśnie u mnie kapcie 235/45/17 :cool1:

Opublikowano

no dużo dużo, tak mnie się przynajmniej wydaje - AWX po sofcie palił mniej i był but

zima 205/55R16

U mnie rozmiar ten sam na zimę a widzisz spalanie mniejsze. Natomiast na lato mam 18ki i spalanie tak jak mówiłem ok. 0,5-0,7 litra więcej. Ale to średnie spalanie, o którym mówię dotyczy i lata i zimy. :cool1:
Opublikowano

BPW z DPF - średnia z 10 tys. 6,5 litra. W tygodniu dojeżdżam we Wroclawiu do pracy 6-7 km (spalanie 7-9), a w weekendy trasa ok 200 km.

Kilka dni temu jechałem do Krakowa, wolno bo ok. 120 km/h na A4 i średnie spalanie wyniosło 5,6 litra.

Rekord na trasie to 4,4 (zwykłe drogi - nie autostrada).

Opublikowano

BPW z DPF-em +mały wirusik i dynamiczna jazda wolno jeździć nie lubię :cool1:

miasto 7.0 przy spokojnej jeździe pokazał 6,2 na fisie

trasa prędkość 160km/h +- 20km/h spalanie 8,5 , jak raz wlokłem się za kumplem i jechałem w granicy 120 to spalanie spadło poniżej 6 :tongue4:

Opublikowano

moje B7 avant BPW z DPF i quattro średnia 7,8 litra na felgach 18 225/45

Opublikowano

2.0 tdi 8 V(chyba) BPW z DPF

miasto 7,1 l/100 km............spokojnie

miasto 7,8 - 8,3 l/100 km...ostrzej

trasa 6,7 l/100 km ..........spokojnie

trasa 7,4 l/100 km ..........ostrzej

średnie od zakupu 7,1 km/100km

codziennie do pracy 10km średnia 7,4.... latem 6,7.. nie przekraczam setki i nie wbijam 6 biegu, zazwyczaj na trasie jeżdżę do 140 km/h

najlepszy mój wynik to 6,3 na odcinku 120 kilometrów, na 20 tkm nigdy nie zapalił się DPF

Opublikowano

Jakieś lekkie nogi macie :decayed: , moje średnie spalanie w lato to 9,3 ; zimą 9,8 .

W przedostatnie lato trasa Ełk - Mszczonów rekord 10,3 l/100 km, tylko wtedy się tarcze hamulcwe pogieły :gwizdanie:

Żeby nie było że mam popsute auto to zrobiłem kiedyś testowy odcinek z prędkością 90-120 km tylko spokojne i fis pokazał 6,0 :)

Autko lekko polizane, 165 KM i 370 Nm :cool1:

Aha, DPF jest i jak narazie nie ma z nim problemów :wink4:

A jako ciekawostka 1/3 kotła wypalona w zimę na dużym placyku, w tym dojazd 100 km w obie strony i z dystrybutora wyszło coś ponad 17 l/100km

(końcówki nie pamiętam :> )

Opublikowano

2.0 TDI BPW + DPF + multitronic

miasto korki zima - 9,0 - 9,5 l/100km

miasto korki lato - 8,5 l/100km

miasto bez korkow zima/lato - 8,0 - 8,5 l/100km

trasa bez mocnego deptania - 7 l/100km

trasa normalna jazda - 7,5 l/100km

DPF raz mi sie zapalil a przejechalem 30kkm, czasami jednak wlacza sie tryb automatycznego wypalania (co kilka tankowan).

pz,

Okon

Opublikowano

2.0 TDI BLB bez DPF

miasto 6.8- 8.4 L w zależości od buta

trasa 5.6-7.8 to samo :wink4:

p.s. mam wrażenie ze poprzedni 1.9 AVF mniej połykał

Opublikowano

Silnik BPW z DPF-em skrzynia manual:

miasto 7,8-8,2

trasa 7,4-8,2

min jakie udalo mi sie osiagnac to 6,8 a max to 8,4

FIS pokazuje srednio 0,6l wicej niz w rzeczywistosci...

Tez zastanawialem sie nad usunieciem DPF-a ale wielu mechanikow mi powiedzialo,ze dopoki sie nie odzywa to go nie uraszac :mysli: