Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AVF] dziwny odglos w trakcie pracy zimnego silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie znalazlem nigdzie. wiec pytam zacnego grona. po uruchomieniu zupelnie zimnego slinika slychac z przodu nizbyt glosne, gluche pojedyncze pukniecia. sa nieregularne, niezwiazane z rytmem silnika. pomyslalbym ze to jakis element jest niedokrecony ale gdy motorek sie nagrzeje tyka idelanie i nic niepokojacego nic nie slychac. nie moge namierzyc co to? ma moze ktos podobne doswiadczenia? jakis pomysl?

oleju zuzywa ponizej 0.8L/10.000 km. moc, dynamika idealna, zuzycie paliwa super. :mysli:

Opublikowano

Na zimny czesto są większe drgania może to jakas obudowa czy oslona

Opublikowano

troche mnie uspokaja brak masy postow :).

hmmm :mysli:, dobry pomysl, ja juz snulem dramatyczne przycyzny. myslisz o tej duzej oslonie silnika?

sprawdze, dzieki :)

ew. jakies inne sugestie :)

Opublikowano

Moj AVF zachowuje sie identycznie. Zdaje sie, ze TenTypTakMa :chytry: W sumie to trzeba sie dobrze wsluchac zeby wychwycic ten dzwiek.

Opublikowano

u mnie to slychac jak stoje przed samochodem. w srodku, nieodsluchiwalne.

jednak uwazam ze jezeli cos nas niepokoi i jest sie zauwazalne, tzn ze trzeba na to zwrocic uwage. jak pisalem w innym watku, zimny silnik mowi wiecej o swoich niedomaganiach, a im zimniejszy (temperatura otoczenia). tym bardziej sie to ujawnia.

Opublikowano

U mnie przykładowo ta górna osłona silnika nawalała o EGR - od spodu podkleiłem kawałek sztywnej pianki i jest cicho. :th:

Opublikowano

może coś się z napinaczem wieloklinowego dzieje, albo rolką (sprzęgiełkiem) na alternatorze.

Podobne objawy miałem (puknięcia) przed wymianą napinacza...

Opublikowano

na razie trudno zlokalizowac ten dzwiek.gdy maska jest zamknieta jest slyszalny, jednak jest zbyt cichy zeby go odsluchac przy otwartej masce - dzwiek silnika skutecznie go zaglusza.ale raczej nie oslona silnika. :mysli:. chyba trzeba jeszcze troche pojezdzic.

pre a ten napinacz lub rolke gdy zjdejme wieloklina bede czul ze luz osiowy albo poprzeczny jest?