paradius Opublikowano 10 Grudnia 2007 Opublikowano 10 Grudnia 2007 Witam, Mam ogromny problem. Może ktoś z Was jest mi w stanie pomóc. Zakupiłem audi a4 rocznik 1995 i już mam mały problem. Otóż, pojawia mi się dziwny zgrzyt przy hamowaniu. Sytuacja wygląda mniej więcej tak: naciskajać pedał hamulca do końca (tylko gdy autko jedzie powoli, problem nie występuje przy nagłym ostrym hamowaniu) pojawia się niepokojący zgrzyt i mam takie wrażenie jakby jakaś sprężyna w hamulcu nawaliła. Przegląd nie wykazał żadnych problemów z klockami ani tarczami. Również wahacze działają sprawnie. Jeśli ktoś z Was miał ten problem, proszę o pomoc. Pozdrawiam pp
cayenne Opublikowano 10 Grudnia 2007 Opublikowano 10 Grudnia 2007 Tzn. te odgłosy tylko słychać,czy są wyczuwalne pod stopą,tak jakby pedał wybijał do góry?
paradius Opublikowano 11 Grudnia 2007 Autor Opublikowano 11 Grudnia 2007 Słychać taki dziwny odgłos (mam wrażenie jakbym jechał nartosankami i zaczął hamować ) i czuć pod stopą drgania. Myślisz, że jest coś nie tak z abs?
andrzej_1970 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Pytam z ciekawości czy wiesz na jakiej zasadzie działa abs, z twego opisu wynika, że to abs powoduje terkotanie i drganie pedału hamulca czyli abs jest sprawny i wydaje taki odgłos jakby było coś nie tak z hamulcem, w tej chwili jak terkocze i podbija pedał abs niepozwala zablokować koła aby uniknąć poślizg.
Cristoforo Opublikowano 11 Grudnia 2007 Opublikowano 11 Grudnia 2007 jeśli przy chamowaniu nie masz drgań na kierownicy to tarcze masz ok i klocki też.jeżdziłeś w cześniej autem które ma ABS? bo to są to typowe objawy auta z abs które działa poprawnie.sprawdż wywazenie kół czy masz proste, ja miałem podobny objaw tylko w innym aucie jak mi sie kończyły klocki a jeszcze w innym jak miałem krzywe tarcze ale z tego co piszesz mechanicy tobie sprawdzili ze jest ok. sprawdz czy wszystkie koła obracają sie lekko czy nic nie ociera,sprawdz płyn hamulcowy
paradius Opublikowano 11 Grudnia 2007 Autor Opublikowano 11 Grudnia 2007 Witam. Dzięki za Wasze opinie:)) Zostawiłem autko w serwisie i tak jak piszecie- na 90% coś nie tak z abs`em jest. Przy wyłączonym systemie, samochód działa bez zarzutu. Pozdrawiam i raz jeszcze Wielkie Dzięki za opinie.
cayenne Opublikowano 12 Grudnia 2007 Opublikowano 12 Grudnia 2007 Najprawdopodobniej któryś czujnik se przybrudził,albo za bardzo wysunął.
nikamo Opublikowano 17 Grudnia 2007 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Na 100% czujniki,miałem ostatnio ten sam objaw,przeczyściłem czujniki,sprężarką miejsce mocowania i jak ręką odjął:-)
paradius Opublikowano 17 Grudnia 2007 Autor Opublikowano 17 Grudnia 2007 Tiaaa To były czujniki. Jeden się przepalił, resztę wystarczyło przeczyścić. Samochód świrował przy małych prędkościach. Teraz już śmiga i czeka na instalację radyjka. Pozdrawiam
Gully Opublikowano 22 Lutego 2008 Opublikowano 22 Lutego 2008 Mialem kiedys to samo i tylko podczas zwyklego zatrzymywania sie kiedy auto juz prawie wyhamowalo (np w korku). Na duzych predkosciach bylo OK. Wlaczal sie ABS. Okazalo sie, ze wysunal sie troche jeden z czujnikow. Po wsunieciu go na miejsce jest ok
michal_g84 Opublikowano 26 Lutego 2008 Opublikowano 26 Lutego 2008 koledzy mam dokladnie to samo, co dziwnego pojawilo sie to po wymianie przegubów czy możliwe ze coś im się nie tak złożyło czy coś akurat przypadkowo nawaliło? Tak jak piszą poprzednicy przy wiekszych predkosciach ok, mniej wiecej przy 20km/h i nizej wlasnie takie uczucie jak przy abs-ie tyle ze kontrolka sie nie zapala, (kontrolka jest sprawna)
Rekomendowane odpowiedzi