Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Audi TT, 2.0TFSI, S-tronic, Bodykit TTS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W końcu po wielu trudach udało się ukończyć osłonę do stożka. Rafał ze sporttig.pl spisał się jak zwykle na medal.

IMG_2744.jpg

IMG_2742.jpg

IMG_6043.JPG

IMG_6045.JPG

IMG_6046.JPG

IMG_6047.JPG

Osłona została wykonana z aluminium wg. przygotowanego przeze mnie szablonu. Polakierowana proszkowo i oklejona termoizolacyjnym kocem. Dzieki niej udało się zminimalizować zasysanie gorącego powietrza z silnika i wyciszyć odgłos "oddychania". Pozostało jeszcze dobranie odpowiedniej uszczelki wokół rury dolotowej.

Dodatkowo udało mi się zrobić ciekawy mod. Wymiana standardowej, nudnej i starej gałki dźwigni S-tronic na super wypasioną, aluminiową gałkę z TTS.

IMG_6026.JPG

IMG_6033.JPG

IMG_6037.JPG

IMG_6041.JPG

Instalacja była odrobinę upierdliwa ale autko mocno odmłodniało w środku.

Dla porównania tak wyglądała stara gałka.

IMG_1477.JPG

Malik mozesz podrzucić na pw ile wykonanie takiej osłony?? Gałeczka wygląda jakby od manuala :decayed:

Opublikowano

Malik - zmiany dają radę, a z ciekawości - jak rozwiązałeś sprawę przycisku w gałce do z miany biegów? bo właśnie mi tez się wydaję że od manuala jest gałka?

Furka wygląda ogółem zacnie. Gratki.

Opublikowano

Fajowa gałka :decayed: ... właśnie nie było problemu z przyciskiem ? w starej jest z boku a w nowej z przodu :mysli: jak to jest rozwiązane ?

Opublikowano

Malik - zmiany dają radę, a z ciekawości - jak rozwiązałeś sprawę przycisku w gałce do z miany biegów? bo właśnie mi tez się wydaję że od manuala jest gałka?

Furka wygląda ogółem zacnie. Gratki.

Jest przycisk tylko z przodu gałki. Przyjrzyj się dokładnie. Przełącza się go palcem wskazującym zamiast kciukiem.

IMG_6037.JPG

Wszystkie nowe Audi mają teraz takie gałki w automatach.

2012-Audi-S5-Sportback-Interior-Shifter-View.jpg

505701d1298281091-audi-launch-rs-5-coupe-india-2010_audi_rs5_shifter_fe_1012101_717.jpg

1006_07+2011_audi_rS5+shifter.jpg

Opublikowano

Tak widać, że w tych nowych jest z przodu, tylko czy nie ma problemu przy montażu w miejsce starej jeśli ma przycisk z boku :mysli: to jest P&P czy trzeba coś przerabiać ?

Opublikowano

to jest P&P czy trzeba coś przerabiać ?

Trzeba trochę przerabiać. A konkretnie w środku metalowego trzpienia, na którym jest osadzona gałka znajduje się plastikowy wkład, który wyciągany jest do góry przy wciskaniu przycisku w gałce. Wkład ma oryginalnie oczko z boku. Trzeba podgrzać wkład opalarką tak aby uzyskał plastyczność i przekręcić oczko o 90 stopni tak aby umożliwić działanie przycisku z nowej gałki. Magic! :naughty:

Nie jest to operacja trudna ale raczej nieodwracalna bo narusza się integralność wkładu i raczej ponownego podgrzania i modelowania nie wytrzyma.

Opublikowano

to jest P&P czy trzeba coś przerabiać ?

Trzeba trochę przerabiać. A konkretnie w środku metalowego trzpienia, na którym jest osadzona gałka znajduje się plastikowy wkład, który wyciągany jest do góry przy wciskaniu przycisku w gałce. Wkład ma oryginalnie oczko z boku. Trzeba podgrzać wkład opalarką tak aby uzyskał plastyczność i przekręcić oczko o 90 stopni tak aby umożliwić działanie przycisku z nowej gałki. Magic! :naughty:

Nie jest to operacja trudna ale raczej nieodwracalna bo narusza się integralność wkładu i raczej ponownego podgrzania i modelowania nie wytrzyma.

Dzięki za wyjaśnienie :wink4: a powiedz jeszcze czy gałka jest na stałe połączona ze skórzanym mieszkiem czy da się odpiąć bez problemów :mysli:

Opublikowano

Dzięki za wyjaśnienie :wink4: a powiedz jeszcze czy gałka jest na stałe połączona ze skórzanym mieszkiem czy da się odpiąć bez problemów :mysli:

Na pewno da się odłączyć. Ja akurat kupiłem gałkę razem z mieszkiem ale na ebay-u są oferty gdzie sprzedawane są same gałki.

Aukcja z ebay-a która może Cię zainteresować http://www.ebay.com/itm/Audi-A3-8P-8PA-8P7-S-TRONIC-GEAR-KNOB-SHIFT-KNOB-LEATHER-AUTOMATIC-/250935003397?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item3a6ce44905

Drogo, ja dałem około 130$ z przesyłką.

Opublikowano

Gałeczka miodzio :thumbup:

Teraz trzeba sie przyzwyczajac do nowego przycisku na niej :)

Opublikowano

Malik fajna osłona na stożek , szkoda ze w 2.7TT nie ma tyle miejsca :confused4:

tylko taka wejdzie :

fc90635314b556f6ffff832.jpg

Opublikowano

Na pewno da się odłączyć. Ja akurat kupiłem gałkę razem z mieszkiem ale na ebay-u są oferty gdzie sprzedawane są same gałki.

Aukcja z ebay-a która może Cię zainteresować http://www.ebay.com/itm/Audi-A3-8P-8PA-8P7-S-TRONIC-GEAR-KNOB-SHIFT-KNOB-LEATHER-AUTOMATIC-/250935003397?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item3a6ce44905

Drogo, ja dałem około 130$ z przesyłką.

Dzięki za linka :wink4:

Opublikowano

fajny mod z tą gałą :decayed:

Opublikowano

gałka jest na stałe połączona ze skórzanym mieszkiem czy da się odpiąć bez problemów :mysli:

raczej sie da. dotychczasowe galki sa polaczone z mieszkiem takim plastykowym pierscieniem - oczywiscie sciaganym.

Zdjecie gałki z mieszka to z minuta roboty. W tych jest pewnie podobnie.

Opublikowano

gałka jest na stałe połączona ze skórzanym mieszkiem czy da się odpiąć bez problemów :mysli:

raczej sie da. dotychczasowe galki sa polaczone z mieszkiem takim plastykowym pierscieniem - oczywiscie sciaganym.

Zdjecie gałki z mieszka to z minuta roboty. W tych jest pewnie podobnie.

:good: ... no to teraz zostało tylko upolować taką gałeczkę :kox:

Opublikowano

Prosba do Moderatorów o zamkniecie tematu :good:

Opublikowano

kiedy prezentacja nowej furmany :naughty: :?:

Opublikowano

gratuluję :good: choć szkoda, że jednak nie A5.. :confused4:

Opublikowano

Wszystko w swoim czasie. Najpierw trzeba umyc i wypolerowac Megsem :) Autko wy***wiste!!!