Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czy na prawdę kupiliście "nie wymagające wkladu"?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja powiem tak ... po zakupie swojego traktora niestety włożyłem około 5 tysi ( opony, rozrząd, płyny eksploatacyjne ,filtry, hamulce .... reszty nie pamiętam ) bo jak bym ufał sprzedającemu mimo małego przebiegu , to bym dziś miał kupę problemów :thumbdown: więc nie ma co mówić o tym ze coś się nam wysrało ( czytaj zepsuło ) jak się na początku nie zainwestowało w wymianę standardowych rzeczy :tongue4:

Acha , nie mówcie mi ze mam auto z 2004 r itd. ..... wcześniej śmigałem Vectra b z 1998r i wszystko chodziło jak zegarek ( bo zaraz po zakupie wymieniłem kupę rzeczy ) .Jak kupujemy auto to musimy się liczyć z dodatkowym wydatkiem na wymianę pewnych części , w przeciwnym razie sami jesteśmy takimi samymi właścicielami jak poprzednik :thumbdown:

Wiem , wiem kupić TANIO to podstawa , a i jeszcze nie dołożyć to już szczyt :polew:

Dobrze mieć kogoś znajomego ( obeznanego z tematem VAG-a i sprawdzić to i tamto przed zakupem ) nie wspominając o np. lakierniku .... a nie kupować auto bo pasuje cena i chyba jest Ok , mając póżniej problemy .

Pozdrawiam :hi:

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Nie ma igiełek,a jak japończyki mają nie być chwalone jak się je kupuje jako auto na niedzielę i robi 5k rocznie i przed sąsiadem się chwali ,że to audi to co róż coś ma zepsute (goni cały tydzień do pracy ),a w japońcu nic się nie psuje(przecież tam nie ma kiedy się zepsuć jak całymi miesiącami w garażu stoi)

Moje A4 mam 2 lata ,w międzyczasie zrobiłem generalny remont skrzyni (prawie 9k),układu hamulcowego(nowe przewody,zaciski) nie wspomnę o tarczach i klockach bo to normalna rzecz,zawieszenie też normalka,czasem trzeba dłubnąć :wink4:,zawieszenie tylne (nie wiem czemu wszyscy narzekają ,że przednie jest drogie :shocked::no:, tylne przy Q nie jest tanie :naughty::wink4:.

I tak człowiek zrobi sobie rachunek raz w roku i wyjdzie ,że przez ostatnie 2 lata dołożył drugie autko w pierwsze .Robię koło 50k rocznie więc koszty muszą być ,czy to dużo ,czy mało nie wiem ale wolę nie myśleć ,że dużo bo sprzedam i...................................... kupię młodszą A4 :decayed::wink4:.

Opublikowano

Jak to na początku olej, płyny, filtry, rozrząd normalna eksploatacja, bo pomimo niskiego przebiegu (prawdziwy :decayed:) wolałem sam wiedzieć na czym się stoi. Potem klima mi padła i sterowanie szybą kierowcy się wysrało. Potem długo długo nic i wymiana wszystkich wahaczy, klocki+ tarcze przód i tył, ale to też w sumie normalna eksploatacja. Później czyszczenie turbo (łapał notlaufy), długo nic i niedawno czujnik stopu oraz czujnik cieczy chłodzącej bodajże.

Tak to już jest ze starszymi autami, martwi się ten co kupi 4 latka, bo z reguły wtedy zaczyna się wkładać w auto :wink4:.

Opublikowano

Ja po kupnie jakiś czas jeździłem nic nie robiąc. Później były koła, rozrząd, awaria sprzęgiełka alternatora.

Jakieś 20 tyś później turbo -> brd (stare się cieło), kat out,

Teraz 70 tyś później zawias zaczyna prosić o wymianę, wyłazi rudy na nadkolach :wallbash: i jakieś duperelki czasem wyskoczą.

W międzyczasie wymieniałem hamulce tył przód ale to naturalne zużycie.

Generalnie jestem zadowolony, miał być idealny samochód i taki był, bo nic nieprzewidzianego nie wyskoczyło w pierwszych dwóch latach użytkowania.

Opublikowano

Kupiłem swoją audike rok temu prawie tzn. 20 czerwca 2010r. Auto kupiłem z przebiegiem 183k :wallbash::polew: Rzecz jasna pewnie ma ze 2x tyle :blink: aktualnie jest około 196tys. Czyli w rok zrobiłem 13tysięcy..w sumie niewiele :)

Obecnie wymienione zostały:

-Opony letnie

-Opony zimowe

-Akumulator

-2 przednie przeguby

- Tył łożyska, tarcze klocki.

-Przód już 2x zmieniałem klocki do tego niedawno tarcze i łożyska

-Niedługo trzeba zająć się rozrząd em i zawieszeniem z przodu

-Wycieraczki :decayed:

-Olej to wiadomo na początku.

-Płyn hamulcowy

-Żarówki z przodu bo się poprzepalały

-Od jakiegoś czasu terkocze mi coś pod silnikiem pewnie to popychacze, niedługo i tym trzeba się zająć :naughty:

-Żaróweczki pod licznkiem :gwizdanie:

No to chyba na tyle z tego co pamiętam.. :rolleyes:[br]Dopisany: 05 Maj 2011, 10:32_________________________________________________Apropo Japońca zaczynam chorować na wysokoobrotowe silniki :tongue4: ale sprzedać teraz ADR bez LPG...pzy cenie u nas 5.24 za litr Vervy 95 to chyba krzyż na drogę :chytry:

Opublikowano

ja na dziendobry 4k dolozylem zaraz po kupnie (rozrzad, hamulce przód tył, elastyczne przewody hamulcowe, reaktywcja tylnej wycieraczki)

To co wymieniłeś nie jest warte więcej jak 2k :rolleyes:

No chyba że tą tylną wycieraczkę to razem z klapą wymieniałeś + malowanie, ale to i tak tyle nie wyjdzie :mysli:

Opublikowano

nie no może warte jest ze 2000zł Może nawet z 2500zł ale na pewno nie 4 :naughty:

Opublikowano

W a4 z silnikiem 1,9TDI AFF 75KM (2 latka u mnie):

- wymiana zawieszenie przód na MS,

- wymiana tylnego zawieszenia też komplet razem z odbojami,

- wymiana pompy wtryskowej,

- wymiana rozrządu i napinacza,

- wymiana świec żarowych,

No i reszta czyli wymiana klocków, filtrów, płynów itp.

A6 1,9TDI 110KM (6 miesięcy):

- wymiana przedniego zawieszenia

- wymiana zaworu odcinającego paliwo na pompie wtryskowej

No i reszta czyli wymiana klocków, filtrów, płynów itp.

I tak uważam że są to autka długodystansowe, raz się wymienia i na 2-3 lata spokój. Przynajmniej tak jest u mnie, średnio rok w rok ładuje w autko ok 300-400 zł razem z planowanymi zabiegami takimi jak filtry oleje itp.

Opublikowano

Miły jak się sprawuje zawiecha MS'a ?

Opublikowano

Na MS przejechałem 40 tys i narazie jest ok. W A6 też wstawiłem MS tylko tam byłem już nauczony doświadczeniem i oddałem do mechanika żeby podbił gwarancję. Ale narazie jestem zadowolony, reklamacji nie musiałem składać. Aha wymieniałem bez końcówek drążków no i cały komplet.

Opublikowano

i ile zapłaciłeś za komplecik taki?[br]Dopisany: 05 Maj 2011, 11:20_________________________________________________do a4

Opublikowano

Miły cos kręcisz, ale nawet na watku o MS ludzie piszą że przejechać 20tys to jest cud :gwizdanie: mrogal ubił łączniki po ponad 100km :polew: :polew: na maxymalnej glebie, o czyms to świadczy, jak by były takie mocne to na lem czy febi robiło by sie po 100tys w takim razie

Opublikowano

wiesz kowi też dużo na pewno zależy od stylu jazdy i od dróg po których się poruszamy.

Opublikowano

wiesz kowi też dużo na pewno zależy od stylu jazdy i od dróg po których się poruszamy.

moze i tak, ale w MS bym nie wierzył sam testowałem ale nie kompletne rok czasu i śmietnik

Opublikowano

Jasne...

Podobne historie można poczytać w wątku o spalaniu :gwizdanie:

Opublikowano

ja kupilem moje 3 lata temu od Turka w Niemczech z przebiegiem 198.00km. do tej pory wymienilem dwa razy rorzad, filrty, kompletne zawieszenie, zainwestowalem w gaz i w sumie to tyle. mam przejechane teraz prawie 270tys i autko smiga tak jak po kupnie :a4fan::thumbup:

natomiast wczesniej mialem Audi 90 Coupe z przebiegiem 160.000km etz w Niemczech kupione i do wymiany mialem od razu kopletna zawieche, lozyska, przegluby, hamulce, pompe paliwa, filtry itp...no jedym slowem prawie wszystko oprocz silnka :kox: pojezdzilem niecaly rok i sypnal sie przeplywomierz ;(

Opublikowano

nie wiem różnie opinie się słyszy a cena w sumie nie jest ogromna...miałem niedawno zamawiać komplet na przód ale sytuacja mnie zmusiła do kompletnego układu hamulcowego z przodu i tyłu, dlatego też teraz zastanawiam się nad tym zawieszeniem ze względu na niską cene. Jak by z rok wytrzymała to niech będzie :kox:[br]Dopisany: 05 Maj 2011, 11:31_________________________________________________

Jasne...

Podobne historie można poczytać w wątku o spalaniu :gwizdanie:

no chyba nie powiesz że styl jazdy czy drogi po ktorych sie poruszamy nie ma wplywu na wytrzymałość...

Opublikowano

Nie popadaj w jakieś skrajności... Ma wpływ, ale bez przesady...

To tak jak spalanie w TDI w trybie miejskim niektórzy mają max. 5,5...

Opublikowano

Jak sprzedajesz auto to kupuj MS, następny właściciel Cie poprawi :decayed:

Opublikowano

Miły cos kręcisz, ale nawet na watku o MS ludzie piszą że przejechać 20tys to jest cud :gwizdanie: mrogal ubił łączniki po ponad 100km :polew: :polew: na maxymalnej glebie, o czyms to świadczy, jak by były takie mocne to na lem czy febi robiło by sie po 100tys w takim razie

Zdarza się.

Górne MSy już wytrzymały u mnie ok. 20 tyś. i nie zapowiada się, aby miały się skończyć w najbliższym czasie.

A wcześniejsze Lemy po właśnie 20 tyś padły (wymiana na gwarancji)

Reszta zawiechy jest Lema, 40 tyś zrobione i wszystko sztywne, mimo gleby, 18' i dziurawych warszawskich dróg :wallbash: