Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czy na prawdę kupiliście "nie wymagające wkladu"?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie popadaj w jakieś skrajności... Ma wpływ, ale bez przesady...

To tak jak spalanie w TDI w trybie miejskim niektórzy mają max. 5,5...

no w porządku. Zgodzę się.

Opublikowano

Jak by był tai syf jak mówicie to bym nie kupił teraz do A6. Jaka burza tu się rozpętała. U mnie MS sprawdzają się. Jeżdżę po Łodzi ok 100 km miesięcznie ok 1000 km to sama trasa. Rocznie robię ok 15-20 tys i MS narazie mnie nie zawiodły,

Za komplet do A4 płaciłem 560 zł od kolegi (z naszego klubu) ze Skierniewic, teraz niedawno kupowałem do A6 wydałem 620 zł.[br]Dopisany: 05 Maj 2011, 11:44_________________________________________________Aha widzę że jeszcze ruszacie temat gleby i felg. Nie mam gleby a felga jest 15 cali i w A4 i w A6.

Teraz mi wyjaśnijcie mała kwestię skoro po roku wam się MS rozpadłu to dlaczego nie reklamowaliście ich?? Ja w A4 właśnie się nie zabezpieczyłem i nie podbiłem gwarancji więc jak padną to już pozamiatane ale w A6 mam podbitą i jak padną będę reklamował, ale narazie nic na to nie wskazuje.[br]Dopisany: 05 Maj 2011, 11:48_________________________________________________A co do spalania mam 5,5l w AFN :)

No i schodzimy z tematu koledzy.

Opublikowano

Reklamacja jest, której nie uwzglednią bo jezdził "Pan" po dziurach, tyle znaczy gwarancja w Polsce :gwizdanie:

uzasdniając że zawieszenie projektowane było na drogi zagraniczne w tym wypadku niemieckie itp itd

To jak oddawać narzedzia do prac budowlanych na gwarancji, zawsze słyszy sie że źle sie je użytkowano, ponieważ narzedzie jest porysowane i brudne <- dosłownie takie cos usłyszałem z ojcem w sprawie gwarancji :wallbash:

Opublikowano

Nieprawda, kolega wjechał passatem na przewrócone drzewo i połamał zderzak na dole i uszkodził wahacze MS i gwarancję uwzględnili (nie zorientowali się że to w skutek stłuczki), wymienili na nowe.

Opublikowano

Nie bez powodu "Ranking Wahaczy" jest zamknięty ~ a ten wątek to jest "Ranking wahaczy v.2" czy może jakiś inny ?

:offtopic::spam:

Opublikowano

Ja swoją Babunię kupiłem po taniości wiedziałem że, parę rzęczy muszę zrobić ale, hehe trochę się tego dużo zrobiło :

-uszczelka pod miską

-paski

-sprzęgło

-skrzynia (regeneracja x2)

-termostat

-simerblocki tył

-regeneracja turbo

-wahacz

-poduchy pod silnikiem

reszty nie pamiętam lub nie chcę pamiętać :), był nawet zamysł sprzedaży ale, skoro mam auto 2010 produkcji :polew: to zrezygnowałem.

Opublikowano

Nie bez powodu "Ranking Wahaczy" jest zamknięty ~ a ten wątek to jest "Ranking wahaczy v.2" czy może jakiś inny ?

:offtopic::spam:

spokojnie zielony nowicjuszu, nastała wymiana zdań delikatna i koniec :cool1:

Opublikowano

Swoje :audi: A4 kupiłem prawie 3 lata temu przy przebiegu 185 tyś km i w tej chwili mam przejechane prawie 210 tyś km. Na chwilę obecną wymieniłem:

- kompletny rozrząd + pompa wody

- 2x olej Motul 8100 X-Cess 5W40 (nie bierze oleju).

- 2x filtry (oleju, powietrza, kabinowy)

- filtr paliwa

- tarcze, klocki przód i tył

- płyn hamulcowy

- koło dwumasowe

- termostat + płyn chłodniczy

- olej do wspomagania

- co jakiś czas wahacz zacznie stukać to wymieniam na (Febi, TRW lub Lemforder). Po kolei :gwizdanie:. Mimo, że komfortowo się jeździ to przednie zawieszenie to słaby punkt A4 B5, które po jakimś czasie nie wytrzymuje polskich dróg. Omija się jedną dziurę to wpada się w drugą... Częściej wymieniałem prawą stronę... :confused4:.

Jeżdżę na 17" felgach (przód 225/45) (tył 235/45).

Ogólnie jestem zadowolony, ale to przednie zawieszenie... :(. Na częściach nie oszczędzam, bo według mnie lepiej kupić porządny zamiennik i mieć spokój, a samochód się odwdzięczy bezawaryjną eksploatacją :decayed:. Jak prawie na 210 tyś przejechanych km to silnik bardzo fajnie chodzi.

Na szczęście nie miałem poważnej awarii i to cieszy :hi:.

Opublikowano

Ja kupiłem swoje :a4fan: w październiku 2009 roku, w moim wątku jest moja kłótnia poprzedniego właściciela ze mną :kox: Bo jak tam napisałem rok czasu był spokój potem wysyp napraw, ale nikt nie raczył zapytać ile zrobiłem km przez ten rok :gwizdanie: a było około 5 tyś km :thumbdown:

Kupiony z przebiegiem 194 tyś km.

Co zostało wtedy wymienione/naprawione: wymiana szklanek, wymiana pompy oleju, wymiana panewek, szlifowanie wału korbowego, pierścienie na tłokach, wymiana tłoków.

W późniejszym czasie to już raczej rzeczy eksploatacyjne:

Olej

Filtr powietrza, Filtr kabinowy, filtr paliwa, filtr oleju

Tarcze przód, tył + klocki komplet

Rozrząd

Opony na przodzie :naughty:

Płyn wspomagania

Poduszki pod silnikiem i skrzynią biegów

Przeguby

W obecnej chwili co jest do wymiany... Nieszczęsne wachaczę :wallbash:

Opublikowano
Co zostało wtedy wymienione/naprawione: wymiana szklanek, wymiana pompy oleju, wymiana panewek, szlifowanie wału korbowego, pierścienie na tłokach, wymiana tłoków.

Nie lepiej wyszło by jak by kupił nowy silnik ? :chytry:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Kupiłem w marcu 2008 r zegar" 183000" dzisiaj 204000. Obcy handlarz okolice Szczecinka.I-sze 0000 i I-szy diesel. Myślałem " Frycowe" trzeba zapłacić na 100%.Polecił wymienić rozrząd. Na starcie wymieniłem kpl.rozrząd 700 zł. klocki hamulcowe przód i komplet hamulcowy tył wraz z łożyskami.Do tego startowo olej ,liltr powietrza oleju i kabinowy. Pomonąłem filtr paliwa.Łaczny koszt startowy ok 1200 zł.

Rok póżniej filtry (bez filtra paliwa) olej. Spokój.Pozaterminowa wymiana płynu hamulcowego.

Rok kolejny.Filtry kpl. płyn chłodnicy i termostat,jakieś żaróweczki.Kolejny rok olej kpl.filtrów (bez paliwa) bateria i wycieraczki.Te ostatnie poniemieckie Varta i bosch.W czwartym roku eksploatacji oprócz olejów i filtrów padł czujnik temp.oliwy - 10 zł . niespodzianka chłodnica wody. po ogólnym podliczeniu wychodzi mi jakieś 1900 zł. Z tego "awarie" to czujnik temperatury ,termostat, chłodnica.ok.250zł w zamiennikach ,reszta to materiały eksploatacyjne.Odpukac innych awari nie było. Szanuję swojego traktora a on mi nie każe płacić "Frycowego"

Dla syna kupiłem Seicento z 2003 roku a na benzynkach znam się o wiele lepiej i po oględzinach przedzakupowych powiedziałem "Wsiadac i jechać" Auto B E Z Ż A D N E G O W K Ł A D U F I N A N S O W E G O .Po roku eksplatacji czeka mnie standartowa wymiana materiałow eksploatacyjnych. Takich zakupów ( oczywiście marki 0000 ) wszyskim życzę. :hi:

Opublikowano

a ja zalozylem koledze do a6 nowe:koncowka drazka,2 proste dolne i dwa gorne MS.Szajs jakich malo,tylko jeden prosty luzu nie ma ,a minelo moze 3-4dni.Najlepsze zeby ktos zaraz nie wyjechal ze kupil ze zlego zrodla.Zlozylo sie tak ,ze kupilem w 3 roznych zrodlach- Ktore nie sa obok siebie!

• 1 rok później...
Opublikowano

Zdecydowanie za dużo mi tak naprawde awaria wystąpiła po 14 miesiącach przednie wycieraczki zatarte ale to wada tego modelu i amortyzatory tył ale to nie wina samochodu tylo przeciążenie 5 osób i pełen bagażnik avant i dalekie drogi. Samochód z niemiec i zapłaciłem 2 tyś wiecej niż cena rynkowa ale teraz nie żałuję opłaciło sie.przejeżdzam 20 tyś rocznie z tego 80 % po warszawie. Poprzednio miałem alfe to nie potrafiła miesiąca przejeździć bez awarji nieraz tak mnie wkurwiała że miałem chęć ja podpalić w dwa lata wydałe myle co ty w rok . Audiole załatwił mi znajomy i jak tak dalej pójdzie to następny samochód OCZYWIŚCIE AUDI i nie z polski francji ani angol.

Opublikowano

audi a4 b5 ADR 95r. przebieg 310000. 2 miechy w kraju popsulo sie. chłodnica.amory tył. pływak w baku.szczotki w silniczku nawiewu.. lozyska tył . tuleje belki tył.spaliła sie zarowka w zegarach. narazie tyle . :grin: a zrobilem nim niecale 3 tys km.

Opublikowano

Ja kupiłem 2,5 roku temu, B6 od nie znanej mi osoby ( nie był to handlarz ). Na blacie było 150 tyś - o dziwo potwierdziło się to w ASO ale i tak uważam że w momencie zakupu miał min 220 tyś...

Samochód trafił się blisko mojego miejsca zamieszkania dzięki czemu miałem możliwość sprawdzenia go w rodzinnym serwisie - wszystko było z nim ok. Na dzień dobry wymieniłem rozrząd, płyny, klocki i tarcze hamulcowe. Buczało lekko lewe przednie koło - do wymiany poszła więc piasta - dało się jeździć ale nie chciałem zgubić koła:) Usterką która gnębiła mnie od samego początku były zapchane przewody od płynu do spryskiwaczy - do dzisiaj co jakiś czas robię akcję przetykania i przelewania całego układu wodą.

Pierwsza usterka pojawiła się po prawie dwóch latach użytkowania, miałem zapchane łopatki na turbinie - po czyszczeniu zapomniałem o problemie.

Podczas użytkowania przytrafiły się drobne incydenty min zatarte cięgna wycieraczek, spalone żarówki i inne drobiazgi.

Wymieniłem też kilka rzeczy które wymiany nie wymagały min komplet wahaczy z przodu i zaczynający kapać intercooler - samochdem chcę pojeździć jeszcze kilka lat więc chyba nie ma co szkocić:)

Podsumowując do dzisiaj przejechałem nim 35 tyś km i śmiało mogę stwierdzić że trafiła mi się sztuka bez wad ukrytych, nie wymagająca wkładu finansowego na start.

Opublikowano

Ponad 2 lata temu kupilem b6 z przebiegiem 130tys km. Od tamtej pory wymienilem tylko rollke alternatora i to co zawsze czyli oleje filtry.

Opublikowano

2,5 roku temu kupiłem B6 z 2004 roku. Poza rzeczami eksploatacyjnymi nie dołożyłem ani grosza :decayed:

Tyle że nie kupowałem od handlarza, poszedłem na Plebanię i kupiłem od mojego Proboszcza - :naughty:

Opublikowano

w 2008 kupiłem od handlarza Passata B5FL 2.0i z 2004r na full wypasie, najechane miał 110K, w tej chwili ma 168K,

przez ten okres nic się nie popsuło, a auto jeździ jakby dopiero co wyjechało z salonu.

Opublikowano

Ja moją B5 kupiłem 1,5 roku temu. Wymieniłem wszystkie płyny, rozrządu nie wymieniałem bo poprzedni właściciel miał fakturę że był on wymieniany niespełna 3 miesiące wcześniej co potwierdził mój znajomy mechanik. Przez 1,5 roku wymieniłem: 1 przegub zew,klocki hamulcowe przód, olej i wszystkie filtry, zacisk hamulcowy tylny,wentylator klimy, 2 wahacze i to tyle.Przez ten czas zrobiłem 16 tyś km. W najbliższym czasie muszę wymienić klocki hamulcowe tylne, tarcze hamulcowe przód bo przy hamowaniu z większej prędkości czuć drgania i ściąga do prawej, no i amortyzator z tyłu już kończy swój żywot aczkolwiek nie jest on do wymiany na już:wink:

Opublikowano

3 lata minie za tydzien

w tym czasie,

rozrząd 800 zł

spawanie IC ( mała dziurka sie zrobiła ) 120 zł

poduszka pod skrzynia 300 zł ( ale to z mojej własnej winy styl jazdy)

raz klocki 80 zł

2 wahacze 300 zł

klocki tył 70 zł

drugi raz klocki i tarcze przod 800 zł

jak na 60 tys km nie ma tragedii

i bo by było na tyle. Nie wliczam wymiany turbo wtrysków FMIC wydechu itd bo to juz inna bajka:wink:

aaa zapomniałem, przepływka jakies 3 tyg. temu. 220 zł:wink: