Marcin_F Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Witam Rozwalił mi się pasek muszę go wymienić. Rozwalił się dokładnie na strzępy na wąskie paski, chyba ze starości, rolki wszystkie się kręcą wisko alternator pompa wspomagania pompa wody i nie wyglądają na zużyte. Dodatkowo pasek złapał jakieś przewody , dzisiaj będę się bawił przy tym mam nadzieję że nie porobiło żadnych zwarć. Przed zabraniem się do pracy muszę zasięgnąć Waszych opinii, oraz zadać parę pytań . Mam nadzieję że pomożecie 1 - Czy konieczny jest demontaż pasa przedniego, 2 - Czy wymieniać jeszcze coś oprócz paska, 3 - Czy potrzebne są jakieś nietypowe klucze. Mam jeszcze prośbę o wstawienie zdjęcia z etki jak idzie pasek Pozdrawiam i z góry dziękuję Marcin_F
kalik Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 1. Nie trzeba demontować pasa przedniego. 2. Sprawdź napinacz paska czy się nie zatarł (do demontażu trzeba odkręcić alternator, wtedy jest lepszy dostęp). 3. Zestaw Torxów i parę płasko - oczkowych kluczy w zupełności wystarcza.
Marcin_F Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Proszę o zdjęcie z etki w jaki sposób jest ułożony pasek
Killer1984 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 nie mogę znaleźć w etce jak idzie pasek wielorowkowy... ale znalazłem takie zdj. może Coś Ci pomoże :
kalik Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Coś mi się nie zgadza na tym zdjęciu....
Killer1984 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 teraz się przyjrzałem i faktycznie jakoś dziwnie to wygląda... chociaż pisali, że to 1Z
Marcin_F Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2011 U mnie na dole pod alternatorem jest jeszcze koło od pompy wspomagania, Nie wiem jak napędzana jest sprężarka tzn czy wieloklinem czy klinowym paskiem?
kalik Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Sprężarka od klimy? Napędzana jest oddzielnym paskiem.
Rekomendowane odpowiedzi