ptaku999 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Witam Od dłuższego czasu borykam się z dziwnym chodem mojego silnika. Silnik twardo chodzi w porównaniem do innych diesli i wydaję się być troszkę za głośny. Wymiana szklanek nic nie dała. Auto nie pokazuje żadnych błędów w silniku po podpięciu pod komputer. Silnik ma zalany olej 10W40 Castrol Magnatec. Jest to wersja 110 konna. Mój mechanik już dużo robił w tym temacie ale nadal problem występuje. Czy ktoś z Was miał może taki problem i sobie z nim poradził ?
olovski Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 nie masz moze zaslepionego EGRa? tez mam takie objawy ale wystapily wlasnie po zaslepieniu silnik pracuje troche twardziej ale nic sie nie dzieje nie wiem czy soft ma tu tez cos do rzeczy
ptaku999 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 13 Kwietnia 2011 nie mam zaślepionego, zastanawiam się nad wlaniem mixolu z orlenu może to by coś pomogło ?
rikardo Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 nie mam zaślepionego, zastanawiam się nad wlaniem mixolu z orlenu może to by coś pomogło ? Możesz spróbować myślę, że będzie różnica. Ponadto zmienił bym olej na 5W40 który jest lepszy dla silnika podczas zimnego startu zwłaszcza w twoim rejonie.
ptaku999 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 13 Kwietnia 2011 zaślepiać EGRa nie mam zamiaru bo to głupie oszukiwanie komputera ...
rikardo Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 zaślepiać EGRa nie mam zamiaru bo to głupie oszukiwanie komputera ... Źle mnie zrozumiałeś chodziło mi o mixol.
Rizo Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 może po prostu kąt wtrysku źle ustawiony... tu jest różnica w chodzeniu "miękko twardo"
ptaku999 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 13 Kwietnia 2011 może po prostu kąt wtrysku źle ustawiony... tu jest różnica w chodzeniu "miękko twardo" kąt wtrysku jest raczej dobry bo był sprawdzany przez dwóch mechaników
vauxhall95 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 mechanik to sobie moze sprawdzac.Podepnij vaga,zrob pelna diagnostyke,od dawki paliwa w grupie 001 tez moze twardziej chodzic.Tu troche tam troche i jest calo ksztalt
ptaku999 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 13 Kwietnia 2011 a Ty myslisz że jak to inaczej sprawdzał ? wlasnie przez vaga, mialem robione takze logi dynamiczne i wszystkie wartości są OK
fusse Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 to wrzuc te logi tutaj, inaczej, nie pomozemy Ci.
leniwiec Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 sprawdz znaki na rozrządzie. Miałem taki przypadek że wszystko było cacy na vagu, kont wtrysku elegancki, egr nie za ślepiony, ładnie się zbierał, ale okazało się że jednak na znakach było przestawione a nic na to nie wskazywało
Dev Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 podaj parametr kąta wtrysku z VAG-a blok silnik, kanał 000, grupa 2
Duch^ Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 podaj parametr kąta wtrysku z VAG-a blok silnik, kanał 000, grupa 2 Ma być w basic settings bo pomiar będzie inny i nie prawidłowy. A jak auto odpalało Tobie w mrozy po nocnym postoju? I tak ps: 1.9 tdi wcale nie pracują cicho
Grodek Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Priorytet..zmiana z 10w na 5w..różnica naprawdę zauważalna..i na pewno nie castrol..polecam. Motul, Mobil 1...Nie wiem jaka jest mannia ludzi lania połówki w te silniki. Jak kto dba tak ma.
Duch^ Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Mania jest taka że kto kupuje diesla chce być często oszczędnym a 5w do tanich olei nie należny . A że te silniki znoszą naprawdę dużo to i tak jest
Grodek Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Ktoś kto kupuje diesla powinien wiedzieć jak dbać o samochód z taką jednostką Pełen syntetyk - nic nie ma lepszego dla silnika jak DOBRY PEŁEN SYNTETYK I DOBRZE WYKONANE FILTRY. Bo potem wychodzą kwiatki
yanosho Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Diesel wymaga sporych kosztów eksploatacyjnych tego nie da się okryć jak chcesz jeździć musisz płacić
Duch^ Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Diesel wymaga sporych kosztów eksploatacyjnych tego nie da się okryć jak chcesz jeździć musisz płacić Zadbany w miarę diesel to ten silnik którym przejeździsz silnik benzynowy.
malinek21 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 zaślepiać EGRa nie mam zamiaru bo to głupie oszukiwanie komputera ... :good:To się przejedź z zaślepionym EGR to zmienisz zdanie
Rekomendowane odpowiedzi