Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6/B7] Odczepiona/zerwana linka maski - awaryjne otwieranie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z wymiana linki, a dokładniej co i jak z nią zrobić. Złamał mi się uchwyt ten co przy zamku jest. Maskę otwieram bez problemu z kanału. Na początku zawiązałem dratwę na stara linkę i wyciągnięciem ja, założyłem nowa i przy przeciąganiu na coś natrafiła i nie chciała przejść po kilku próbach dratwa się przetarła. Tak ze nie wiem czy lepiej jechać z tym do mechanika czy samemu coś próbować. Może jakiś rysunek albo instrukcje jak ja wymienić podeślijcie,

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mi dziś spadła linka przy samym zamku... ciężko chodziła od dłuższego czasu. Z dołu szczerze powiem, że jest masakra. Próbowałem na różne sposoby i nie mogłem znaleźć czego trzeba, żeby zamek się otworzył bo ciasnota jak cholera! Najłatwiejszym i najszybszym sposobem jest zdjęcie grilla i odkręcenie 3 śrubek kluczem płaskim (cierpliwości przy tej ostatniej) i maska otwarta :D Przy okazji wymontowałem zamek, wyczyściłem go z syfu i naoliwiłem, dodatkowo puściłem w linkę trochę WD40 i teraz otwiera się jak nówka sztuka. Dobrze jest to zrobić przy okazji bo jak ciężko chodzi to i rączka ma lżej. Co do zdemontowania grilla bez obaw, wystarczy np śrubokrętem przez szmatkę podważyć od góry do siebie jednocześnie ciągnąć ręką grill (wsadzić paluchy w kratkę), trzyma się w ten sposób na 4 zatrzaskach. Oczywiście z wyczuciem żeby nic nie pękło :P
Powodzenia

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

W sobotę po raz drugi przerabiałem awaryjne otwieranie maski :facepalm: Tym razem nie miałem ani kanału ani podnośnika żeby to wygodnie zrobić, więc męczyłem się z autem na lewarku... Próbowałem otworzyć zamek od spodu, ale niestety nie udało się - byłem blisko, ale ciągnąłem za zamek a nie to cięgno :decayed: Postanowiłem, więc zdjąć grilla i odkręcić zamek - poszło bez większych wpadek - no może poza wpadnięciem klucza pomiędzy chłodnice :facepalm:
Porobiłem parę zdjęć na przyszłość dla siebie to wrzucam

Tak wygląda część linki, którą wpina się w zamek:

20151114_194729.jpg

Jak widać po zatrzaskach - może mieć tenencję do wypadania...

Ten element zaznaczony w kółku ciągniemy od spodu w stronę pasażera w celu otwarcia maski -

20151114_194824.jpg

Mało go widać, więc u siebie przy okazji pomalowałem go czerwonym lakierem żeby się wyróżniał

Tutaj miejsce położenia tego cięgna:

20151114_194813.jpg

Parę zdjęć grilla i jego zaczepów (jakość kiepska, bo już nie miałem cierpliwosci i nerwów po tej walce):

Czerwone kółka - zaczepy boczne (na całym grillu 2 sztuki)

Niebieskie kółka - zaczepy dolne (na całym grillu 4 sztuki)

Zielone kółka - zaczepy górne (na cąłym grillu 6 sztuk)

20151114_202922.jpg

20151114_202855.jpg

20151114_202903.jpg

20151114_202908.jpg

Jeżeli chodzi o wyciągnięcie grilla to trzeba się martwić o zaczepy górne i boczne - ciągniemy za górną część grilla i jakimś małym śrubokrętem naciskać trzeba na te zaczepy tak żeby się ugięły.

Dodam, że z grilla nie trzeba ściągać chromowanej ramki.

Jak wyszarpiemy grilla to zaglądając za niego zobaczymy zamek i trzy śrubki na klucz 10 - odkręcamy je i mamy maskę w górze :banan:

Im dłuższy klucz 10 tym łatwiej będzie odkręcać śrubki - trochę zabawy jest, ale jakoś to idzie

Edytowane przez holker

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Niestety i ja wczoraj przerabiałem ten temat :/ Ułamał się uchwyt do otwierania maski ale linka jest cała.

Wczoraj próbowałem dostać się pod maskę przez kratkę, wyjąłem tak jak opisujecie i ujrzałem rygiel do podnoszenia maski, który jest zamontowany do maski na 3 śruby ( 10 mm). Ciężko jest je odkręcić bo jest mało miejsca. Więc postanowiłem dostać się od środka. Wykręciłem półkę z pod kierownicy ( 3 śruby 10mm), półkę wyjąłem i ujrzałem po lewej stronie ułamane cięgno przy samej "d..ie".Wykręcamy śrubę torxem i wyjmujemy jeszcze z takiego jakby zatrzasku. Z tego, że jeszcze nie miałem nowego cięgna zdjąłem linkę tzn. tą kuleczkę co zakończona jest linka z samego mocowania i wkręciłem z powrotem. Założyłem linkę tą kuleczką na kombinerki tak żeby nie uszkodzić linki, delikatnie z wyczuciem pociągnąłem i maska się otworzyła.

Wspomnę jeszcze przy otwieraniu przez maskę, kratkę wlotu powietrza zdejmujcie od góry bo na dole są dłuższe zaczepy niż na górze i jest lżej je zdjąć nieuszkadzając ich.

Edytowane przez rookie5

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie proszę o pomoc, wczoraj poluźniałem pas przedni i składając nie zauważyłem że spadła mi linka. Plus jest taki że nie mam założonego przedniego zderzaka więc mam dostęp do zamka od przodu. Proszę o informację jak do niego "podejść" by otworzyć maskę.

Pacjent: Audi A4 B7 3.0TDI

Załączam kilka zdjęć co widzę.

efc1e11e3e069.jpg

d512956461f4f.jpg

7e3f8f26bd9c1.jpg

//EDIT

Odkręcony "haczyk" od maski pomógł.

Pozdr

Edytowane przez jarekkaw

• 1 rok później...
Opublikowano

nie wiem jakoś mi się udało takim narzędziem do pieca otworzyć 

klucz do otwierania.jpg

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam jestem właśnie z tym problemem  ☹ grill udało się wyjąć bez polamania zaczepow dwie śrubki odkrecilem z trzecią ( ta bardziej z tylu ) nie jest tak łatwo brakło mi dziś już cierpliwości do tego jeszcze -3 na dworze nie jest idealna pogoda do dlubanie przy aucie ? jutro drugie podejście może się uda 

• 5 tygodni później...
Opublikowano
W dniu 16.11.2015 o 13:04, holker napisał:

W sobotę po raz drugi przerabiałem awaryjne otwieranie maski :facepalm: Tym razem nie miałem ani kanału ani podnośnika żeby to wygodnie zrobić, więc męczyłem się z autem na lewarku... Próbowałem otworzyć zamek od spodu, ale niestety nie udało się - byłem blisko, ale ciągnąłem za zamek a nie to cięgno :decayed: Postanowiłem, więc zdjąć grilla i odkręcić zamek - poszło bez większych wpadek - no może poza wpadnięciem klucza pomiędzy chłodnice :facepalm:
Porobiłem parę zdjęć na przyszłość dla siebie to wrzucam

Jeżeli chodzi o wyciągnięcie grilla to trzeba się martwić o zaczepy górne i boczne - ciągniemy za górną część grilla i jakimś małym śrubokrętem naciskać trzeba na te zaczepy tak żeby się ugięły.

W dniu 16.11.2015 o 13:04, holker napisał:

Dzięki kolego za fajny opis i fotki No niestety dopadło i mnie :( urwałem ten uchwyt plastikowy do otwierania . Linka jest oki, próbowałem kombinerkimi ciągnąć za tą kólkę ale za szlaka nie idzie chyba przyrdzewiał ten mechanizm pod maską .

Próbowałem wyjąć grila ale wychdzi 3 zaczepy od dołu od góry nie chce wyskoczyć :( on tam nie jest przykręcony czasem ? 

spróbujje jeszcze od dołu poniosę auto od strony pasażera zdejmę osłony i będę szukał tego "dzyndzla" 

Nowy uchwyt zamówiony już . 

Edytowane przez Mariox37

Opublikowano

@Mariox37, śrubek przy grillu w masce nie ma, więc śmiało ciągnij. Co do sposobu to tak jak pisałem ja i w kolejnych postach również było potwierdzenie, że lepiej ściągać grill od góry bo tam są mniejsze zaczepy niż te dolne 

Edytowane przez holker

Opublikowano

No u mnie jest inna maska , przez gril nie ma możliwości się tam dostać . gril przykręcony pod maską 3ma śrubkami .  Jak tak patrzyłem , to od dołu po odkręceniu osłony na upartego z latarką i drutem zagiętym na końcu może szło by to otworzyć ciągnąc za ten (pierdolnik) taki dyndzel :)  

Udało się otworzyć ze środka . tzn. takimi szczypcami ciągnąłem za tą urwaną rączke i poszło ( druga fotka )  . Po podniesieniu maski  odkręciłem cały ten mechanizm, jest na 4 śruby 13 klucz , trzeba wcześniej odkręcić, pózniej odpiąc linkę i zdjąć czujnik otwarcia maski ( trzeba go przesunąć śrubokrętem) wszystko tam widac dobrze. Ja nasmarowałem linkę oliwą maszynową + wyczyściłem i nasmarowałem  ten mechanizm pod maską . Teraz działa bez problemu.  Oczywiście nowa ta "łapka " do otwierania założona .

audi 1.jpg

audi 2.jpg

audi 3.jpg

audi 4.jpg

Edytowane przez Mariox37

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie a gdzie jest ta trzecia sruba co ja trzeba odkrecic jak sie sciagnie grill ? Zdjalem go i widzialem tylko 2 , a ze mam krutka 10tke to nie walczylem tylko zlozylem to do kupy i zastanawia mnie gdzie ta 3 sruba jest

Opublikowano

Ok juz wszystko wiem, okazalo sie ze i u mnie linka spadla .....teraz ja ladnie wsadzilem na miejsce,  przesmarowalem smarem silikonowym i smiga :)

Od siebie dodam, że bez długiej płaskiej 10 nie ma co podchodzić do roboty.

Edytowane przez sebul

Opublikowano

Witam , mam takie pytanie czy uda mi się otworzyć maskę bez podnośnika , z zerwaną linką ? Najprawdopodobniej linka i zamek przyrdzewiał i po myciu auta mam problem bo nie mogę podnieść maski. Miał może ktoś już taki problem i sam sobie poradził ?

Opublikowano
19 minut temu, NorbolS4 napisał:

Witam , mam takie pytanie czy uda mi się otworzyć maskę bez podnośnika , z zerwaną linką ? Najprawdopodobniej linka i zamek przyrdzewiał i po myciu auta mam problem bo nie mogę podnieść maski. Miał może ktoś już taki problem i sam sobie poradził ?

Zdejmij grill i odkręc 3 srubki. Jak je odkrecisz maska pojdzie do gory, tylko przyszykuj dlugi klucz plaski o rozmiarze 10 i bez niego nawet sie nie bierz za robote. Kup tez oczywiscie nowa linke aby wymienic stara

Edytowane przez sebul

Opublikowano

Potwierdzam-po zmianie rozrządu źle założyłem linkę i też odkręcałem te 3 nakrętki

Opublikowano

Dzięki wielkie jutro będę majstrował

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja wlasnie zlozylem pas przedni do kupy w ASN 3.0 v6 doslownie 40 min temu, patrze wszysto ok odpalam nianię ok krótka jazda po miescie ok, jade na garaz oslony pozakladac a tu LIPA ;p jedna jednya rzecz nie wlozylem linki w zamek i badz tu madry i w asn otwórz maske ;p.jak narazie latarka lusterko i drut od CB walcze moze sie uda ;p

Opublikowano

Jupii sukces, rece troche poobdzierane ale otwarta drut tak powyginalem i pasuje jak ulałwrzuve fote pozniej bo za duzo wazy

• 2 lata później...
Opublikowano