Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Wymiana oleju w skrzyni biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

u Dzika 46 PLN za litr Gear 300. Kupiłem 2 litry - musiałem dolac jakies 0.3 starego. stary wygladal przyzwoicie - na pewno nie byl to gnój.

Opublikowano

pewnie ze nie gnoj chyba ze ma ponad pol miliona przejechane a nie wie ja dolalem olej przy wymianie uszczelki wybieraka koszt 8zł uszczelki i skrzynia ladnie cicho pracuje jak na 326tys licznikowe:) maly wlos i przez ta uszczelke by mi sie wysaczyl caly ojej gdybym nie zauwazyl ze jest mokra

Opublikowano

olej traci swoje własciwosci... dobre... :) nie wiem skad ludzie takie bzdury sie dowiaduja...

w instrukcji moze jest to napisane gdzies ze oleju w skrzyni sie nie wymienia ale w ASO zmieniaja uwierzcie...

jakiej firmy olej nalejecie to obojetne ważne aby spełniał

SAE 75W90/ API;GL4

nie moze byc to olej który nadaje sie równierz do GL5

ja do swojej skrzyni rok temu nalałem Castrol Syntrans. i wszystko fafa...

Opublikowano

u Dzika 46 PLN za litr Gear 300. Kupiłem 2 litry - musiałem dolac jakies 0.3 starego. stary wygladal przyzwoicie - na pewno nie byl to gnój.

Witam

Też się zastanawiam nad Motulem Gear 300 75W-90 , ale boję się że coś się ze skrzynią stanie (rozcieknie czy coś gorszego).

Jak długo na nim już jeździcie?

Opublikowano

Witam

Też się zastanawiam nad Motulem Gear 300 75W-90 , ale boję się że coś się ze skrzynią stanie (rozcieknie czy coś gorszego).

Jak długo na nim już jeździcie?

tam nie ma zadnych cisnien zeby cos rozciekło. lej - nie patrz.

Opublikowano

nie moze byc to olej który nadaje sie równierz do GL5

a owy motul gear 300 ma właśnie właściwości API GL-5

myślałem, że to lepiej nawet :mysli: bo ma lepsze właściwości smarowania, możesz to rozwinąć kolego

Opublikowano

Szukam właśnie karty charakterystyki tego oleju i zauważyłem błąd w jej opisie i prawie wszyscy kopiują ją i wklejają do swoich ofert.

A mianowicie w większości piszą:

APROBATY: API GL-5, API GL-5, MIL-L-2105D

a chyba powinno być:

APROBATY: API GL-5, API GL-4, MIL-L-2105D

bo poco powtarzać.

[br]Dopisany: 31 Maj 2011, 21:12_________________________________________________Nie chodziło mi o ciśnienie tylko o jego właściwości i te dodatki EXTREME PRESSURE jak również:

Cytat:

"Stosowanie oleju klasy API GL-5 w skrzyniach, w których producent zaleca tylko GL-4 może powodować korozje chemiczna stopów metali kolorowych, np. brązowych synchronizatorów. Wyjątek stanowią oleje spełniające jednocześnie wymagania GL-4 i GL-5.

Wyczytałem to szukając info o olejach.

I stąd moje obawy

Ale faktycznie olej MOTUL GEAR 300 75W-90 jest tym wyjątkiem bo spełnia normę GL - 4 i GL - 5

Opublikowano

Wyjątek stanowią oleje spełniające jednocześnie wymagania GL-4 i GL-5.

http://www.motul.de/system/product_descriptions/technical_data_sheets/106/Gear%20300%2075W90_GB.pdf?1290086772

Gear 300 spelnia GL4 i GL5. jak najbardziej nadaje sie do naszych skrzyn.

Opublikowano

No właśnie, a w aukcjach i sklepach internetowych często i gęsto pojawia się przy tym oleju tylko GL-5

I to myli i wprowadza nutkę niepewności.

Ale i tak chciał bym znać opinię kogoś kto jeździ na tym oleju już jakiś czas.

Opublikowano

No właśnie, a w aukcjach i sklepach internetowych często i gęsto pojawia się przy tym oleju tylko GL-5

I to myli i wprowadza nutkę niepewności.

Ale i tak chciał bym znać opinię kogoś kto jeździ na tym oleju już jakiś czas.

Olejem który posiada specyfikacje VW do skrzyni na pewno jest Castrol http://allegro.pl/castrol-taf-x-75w90-synt-olej-przekladniowy-0-5l-i1646651963.html której nie ma ten motul. Nie twierdzę, że motul jest zły ale na forum często czytało się Castrolu pozytywne opinie. Jeżeli nie chcesz oleju z ASO to może zastosować olej który ma normę VW.

Opublikowano

Wolał bym kupić oryginalny w ASO niż castrol bo on jest rozlewany u nas.

A jeśli chodzi o specyfikację VW to może nie opłaca się o nią starać bo z tego co widać na forach większość jest zdania że ojeju w skrzyni się nie wymienia i stąd mały popyt, a może mają podpisaną umowę i odpalają im działkę, a my naiwni myślimy że to cudowny olej do naszego autka.

Nie wiem czy tak jest tak tylko myślę, bo w gruncie rzeczy mało jest olei posiadającą tę specyfikację jeśli chodzi oczywiście o oleje przekładniowe.

Opublikowano

olej do skrzyni z ASO to właśnie CASTROL TAF-X 75W90

Opublikowano

Decyzje co zastosujesz musisz podjąć sam. Ja już raz zrobiłem eksperyment z olejem Febi do wspomagania i przy skrzyni kupiłem oryginalny z ASO.

Opublikowano

zaglądałem dziś pod auto i nadal nie wiem o której uszczelce mowa, chyba że na samym korku spustowym bo innej możliwości chyba nie ma.

a tak wygląda moja skrzynka :)

719f3a769f0f20a6gen.jpg

Opublikowano

Pod korkiem nie ma żadnej uszczelki. Jeżeli leci ze skrzyni to z uszczelnienia na wybieraku lub ze środka na wałku przekazującym (nie spotkałem się jeszcze z wyciekiem z tego uszczelniacza).

Opublikowano

Tej zimy zdecydowałem się na wymianę, przeczytałem całą masę specyfikacji i innych pierdół - Castrol Taf-X Manual 75w90.

To co wypłynęło ze skrzyni wyglądało jakby ktoś tam narzygał. Weszło prawie 2,5 litra, wymieniłem od razu korek spustowy (kilka zł w ASO).

Biegi przestały haczyć, skrzynia o wiele ciszej pracuje, biegi można zmieniać jednym palcem.

Ogólnie same plusy z mojej strony po tym zabiegu, nie zauważyłem wad.

Skoro niby nie wymienia się tego oleju to dlaczego jest produkowany i mają go w serwisie ?? Może zamiast oleju lepiej jest wymienić skrzynię biegów, ot tajemnica ASO

Opublikowano

Potwierdzam rikardo, mechanik chciał zalać elfa, ale w sklepie sprawdzili specyfikację i okazało się że z tego co mieli tylko castrol spełniał wymagania. Skrzynia chodzi jak nowa.

Opublikowano

Potwierdzam rikardo, mechanik chciał zalać elfa, ale w sklepie sprawdzili specyfikację i okazało się że z tego co mieli tylko castrol spełniał wymagania. Skrzynia chodzi jak nowa.

co to znaczy miec aprobate VW? tzn zaplacic VW za posiadanie takiej apropaty. podobnie jest z 505.01 507.00 itp. zaplacisz masz - nie zaplacisz VW nie daje prawa na umieszczanie normy na butli pomimo tego, ze olej ja spelnia.

Opublikowano

W sobotę wymieniłem olej, kupiłem jednak Motula Gear 300, ponieważ ten jest syntetyk a Motyl chyba nie.

Potwierdzę wrażenia kolegów, dźwignia zmiany biegów chodzi znacznie kulturalniej.

Ps. zostało mi 0,5 litra jakby ktoś chciał, oddam za 3 browary.

Opublikowano

A jaki klucz użyłeś bo ktoś pisał że to imbus z dziurką.

Tylko jaki numer gdybyś podał.

Może da się przewiercić.