Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana modułu kierownicy (pod tempomat kierownicę multifunkcyjną)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam takich manetek kilkanascie, jak cus to pw

• Odpowiedzi 3.1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Dzisiaj udało mi się zamontować tempomat, wraz z wymianą modułu, w zasadzie obyło się bez żadnych przygód, także dzięki WIELKIE za instrukcję! Jedno, o co bym prosił, to dopisanie bezpośrednio w tym pierwszym poście o konieczności zakupu dwóch śrub w ASO, którymi montuje się manetkę, numer N 909 068 01 (koszt 2 zł za dwie sztuki, u Rowińskiego), gdyż o mało co przystąpiłbym do pracy bez nich, a to byłaby tragedia :facepalm:

Opublikowano

to zależy jak kupisz, ja kupiłem ze śrubkami. ale fakt, warto zaznaczyć.

Opublikowano

Rozumiem, no u mnie niestety przyszło bez, dlatego opcję zaznaczenia, że takie śrubki są potrzebne uważam za cenną, zresztą temat ten przewijał się w tym wątku już wcześniej, dzięki temu zawczasu mogłem się przygotować :)

Opublikowano

No to spece od Vag-a możecie zacząć kombinować bo jak widać na moim przykładzie nie wszystko jeszcze o tempomacie wiemy. Otóż właśnie wypróbowałem drugi moduł N-kę i ta sama sytuacja - moduł nie przyjmuje nowego kodowania i nie adaptuje numeru VIN. Po wypróbowaniu całej serii przeróżnego softu i interfejsów wniosek jest taki, że to problem jest po stronie samego samochodu. Moja B6 należy do jednych z pierwszych i podejrzewam, że przynajmniej moduł N jest zbyt świeży. Albo muszę wypróbować jakiś moduł z 2001 roku albo auta z tamtego okresu tudzież dedykowane na polski rynek mają dodatkowe zabezpieczenia.

Tak czy siak mam do odsprzedania moduł N

Opublikowano

Ja mam też modelowy 2001 i moduł N działa bez zarzutu. A tak zapytam przy okazji choć nie wiem ile to pomaga, czy zmieniałeś na swój nr Shop #: WSC ?????, ma być ten sam co sterownik silnika.

Opublikowano
Ja mam też modelowy 2001 i moduł N działa bez zarzutu. A tak zapytam przy okazji choć nie wiem ile to pomaga, czy zmieniałeś na swój nr Shop #: WSC ?????, ma być ten sam co sterownik silnika.

o ile mi wiadomo to numeru WSC nie powinno się ruszać... ? i skąd info, że ten numer powinien być taki sam?

Z resztą patrząc na screen shoty sprzed zmian to sterownik silnika miał inny WSC niż moduł kierownicy. Z tego co wiem to jest kod dostawcy/producenta?

Moduły u mnie kodowania nie przyjmują a próby adaptacji w kanale 81 wyświetlają jedynie w pierwszej komórce napis PIN? i na tym zabawa się kończy.

Opublikowano

Zrób sobie auto-scan i porównaj nr-y wsc, tylko abs i licznik mają swoje, reszta jest ta sama co sterownik silnika. Mi wywalało błąd WSC (podświetlony na czarno oraz czerwona nazwa sterownika) w autoscanie jak nie zmieniłem go w wymienianym MK, po zmianie było ok. A i w module kier. też mam zmieniony na swój, tylko to było dawno i nie pamiętam jak to było wtedy.

Opublikowano

Manetka kierunkow wymieniona i hula :) macie może wiadomości jak w cdif2 aktywować tempomat bo go nieogarniam :/

Opublikowano

Panowie pomocy

:notworthy::notworthy::notworthy::notworthy::notworthy::notworthy::notworthy::notworthy::notworthy::notworthy:

Wymieniłem moduł na Q + tempomat + manetka z FISem.

1. Przy kodowaniu adresu 16 wpisałem 00042 i dodatkowo adaptacja na kanale 81 wartością 00111 - po recode pojawia się coś takiego

f0nm.jpg

2. Przy kodowaniu adresu 17 adaptacja kanał 19 wartość 31110

3. Przy kodowaniu adresu 03 podaję jako login 09259 i jako recode 04259

Efekt jest taki, że po przekręceniu kluczyka do połowy FIS w ogóle się nie świeci - mruga kontrolka od hamulców, przy próbie odpalenia wygląda tak jakby zegary chciały iść w lewo a nie w prawo

i tylko coś w środku wydaje jakieś dźwięki ... :facepalm:

Opublikowano

zakładaj stary moduł bo ten to chyba jest coś nie teges:kwasny:

Opublikowano

Świeżo kupiony od kolegi jesper74...:whistling:

Jak wchodzę do adresu 16 to odczytuje go prawidłowo - również prawidłowo pokazuje wartość kodowania - tylko po recode jest takie dziwne info.

Jak się ponownie połączę to poprawnie widać nowo podaną wartość kodowania...

Opublikowano

nieszkodzi , zakładaj stary bo za chwile uwalisz licznik jak juz nie uwaliłeś

zobacz czy wszystko wstanie jak trzeba:wink:

Opublikowano

nieszkodzi , zakładaj stary bo za chwile uwalisz licznik jak juz nie uwaliłeś

zobacz czy wszystko wstanie jak trzeba:wink:

Niestety - na starym zachowuje się tak samo - dokładnie tak.

Czy złe kodowanie ABS może mieć na to wpływ ??

VID 20130828 205601 063 - YouTube

Opublikowano

nacisnij na manetce reset:wink: powinien wskoczyc fis

Opublikowano

Na starym czy nowym module ??

Opublikowano

Na starym czy nowym module ??

wszystko jedno:wink:

Opublikowano

Ook - mój stary moduł miał końcówkę S i manetka nie miała resetu - więc przełożę samą manetkę i dam znać.

Opublikowano

panowie dziś odpaliłem furacza po wymianie manetki kierunków i wyskakuje esp i kiera przekrzywiona :/to normalne??modułu nie wymieniałem adaptacji nie robiłem . Dodam że jak poprzednio dołożyłem manetkę tempomatu to nic się nie działo takiego. Adaptacje muszę zrobić jak na początku wątku?? Czy coś się zwalićmogło od wymiany manetki kierunków?? Masakra :/

Opublikowano

Fakt - za pierwszym razem po naciśnięciu RESET pokazał się FIS, ale później już nie chciał.

Mam jakieś podejrzenia co do akumulatora - może powodować, że są takie problemy z odpaleniem i ogólnie elektroniką ?? :confused4:

W sumie autko stało w garażu ponad 3 tygodnie nie jeżdżone...

Do jutra naładuję aku i sprawdzę co się dalej dzieje :whistling:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...