daciek1 Opublikowano 18 Maja 2011 Opublikowano 18 Maja 2011 Macie jakąś instrukcję "orientacyjną" co oznacza ubytek 1 mm oleju na skali bagnetu, a co np. 2 mm czy 3 mm? Tzn ubyło 1 mm oleju na bagnecie to ile to jest w litrach?
Raftik Opublikowano 18 Maja 2011 Opublikowano 18 Maja 2011 Kolego a nie łatwiej dolać do silnika ten 1 mm i sprawdzić ile oleju ubyło w butelce ?
pawelfnw Opublikowano 18 Maja 2011 Opublikowano 18 Maja 2011 kolego Raftik widzę że bardzo z Ciebie aktywny klubowicz oczywiscie w 100% zgadzam się z Twoją wypowiedzią
Onkel Opublikowano 18 Maja 2011 Opublikowano 18 Maja 2011 Kolego a nie łatwiej dolać do silnika ten 1 mm i sprawdzić ile oleju ubyło w butelce ? Dla mnie tajemnicą lasu jest spostrzeżenie ubytku 1mm oleju na bagnecie. Kolejną tajemnicą jest nalanie 1mm oleju Ale gratuluję bystrego oka:) Ja w poprzednim aucie o wymiany do wymiany dolałem może 2-3setki. Ale robiłem to dopiero jak na miarce było trochę poniżej połowy.
Kierownik Opublikowano 18 Maja 2011 Opublikowano 18 Maja 2011 Macie jakąś instrukcję "orientacyjną" co oznacza ubytek 1 mm oleju na skali bagnetu, a co np. 2 mm czy 3 mm? Tzn ubyło 1 mm oleju na bagnecie to ile to jest w litrach? to nie jest nowe auto, a jak ubył ci 1mm z miarki to nie jest jeszcze najgorzej , chyba że zrobiłeś na tym 10 km ... przyczyn może być duzo ubywającego oleju... ale raczej powinienes sie przyzwyczaić , starszy silnik troche oleju zawsze "zje"
OQS Opublikowano 19 Maja 2011 Opublikowano 19 Maja 2011 1mm to mogą być po prostu różnice temp. Celna uwaga. Raczej z suwmiarką do bagnetu się nie podchodzi.
daciek1 Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Opublikowano 19 Maja 2011 Auto mi ani nie bierze oleju tzn minimalnie, ani nie dymi, chodzi mi tylko o wiedze na ten temat, ile objętościowo oleju trzeba nalać żeby wysokość na miarce wzrosła np o 1 mm. tylko tyle... i wbrew pozorom jest to przydatna informacja, ponieważ gdy chcemy uzupełnić olej to warto wiedzieć ile trzeba nalać.
OQS Opublikowano 19 Maja 2011 Opublikowano 19 Maja 2011 Chyba jedynym sposobem określenia tej zależności będzie eksperyment. Przy czym proponuje zrobić to odwrotnie niż kolega Raftik, a mianowicie wlać znaną ilość oleju (np. sete) i sprawdzić ile się podniosło.
daciek1 Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Opublikowano 19 Maja 2011 Chyba jedynym sposobem określenia tej zależności będzie eksperyment. Przy czym proponuje zrobić to odwrotnie niż kolega Raftik, a mianowicie wlać znaną ilość oleju (np. sete) i sprawdzić ile się podniosło. i tak własnie zrobiłem...
OQS Opublikowano 19 Maja 2011 Opublikowano 19 Maja 2011 Chyba jedynym sposobem określenia tej zależności będzie eksperyment. Przy czym proponuje zrobić to odwrotnie niż kolega Raftik, a mianowicie wlać znaną ilość oleju (np. sete) i sprawdzić ile się podniosło. i tak własnie zrobiłem... I jaki wynik?
daciek1 Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Opublikowano 19 Maja 2011 po wlaniu 100 ml podniosło sie o ok 2 mm, ale tego nie jestem pewny i dlatego zadałem takie pytanie czy ktos inny próbował.
Labiel Opublikowano 21 Maja 2011 Opublikowano 21 Maja 2011 Od maks do mini to jest około 1 litr. Resztę sobie przelicz.
daciek1 Opublikowano 21 Maja 2011 Autor Opublikowano 21 Maja 2011 Od maks do mini to jest około 1 litr. Resztę sobie przelicz. i o to chodzi i o to chodzi
aron Opublikowano 26 Maja 2011 Opublikowano 26 Maja 2011 ale miska olejowa nie ma ksztaltu normalnego sześciana.na dole bagnetu 1mm może odpowiada 50ml, a na górze może być 100ml
Rekomendowane odpowiedzi