Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

opona 16" 215/55 bedzie pasowala?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam dylemat :mysli:kupilem felgi 16" z rantem.mam orginalny zawias w avancie jaka radzicie opone? 215/55 czy lepiej 205/55.gosc w kapciarni powiedzial ze na oponach 215/55 bedzie "koza".

Opublikowano

Nie bardzo rozumie co ma szerokośc opony (205, 215) na to czy bedzie "koza" czy nie..., Pan z "kapciarni" jakis mało kumaty jest skoro takie rzeczy Ci opowiada..., a odnosnie tej kozy jeszcze... to 16 na ori zawiasie pewnie bedzie tak wygladała...

Ps.Oponki zakładaj 205/55

Opublikowano

jakie et tych felg ?

Opublikowano

zakładaj 205/55 przy et35 bedzie ok :hi:

Opublikowano

felgi maja et35 :hi:

a szerokość feli :naughty:

Opublikowano
  • Autor

felga ma 200 mm szerokosci :>

Opublikowano

felga ma 200 mm szerokosci :>

czyli 8", na taką felgę min 215

Opublikowano

podłączę się z pytankiem - mam felgi 17" (8Jx17H2 ET35) na oponach 235/45 i chciałbym załozyc 215. Czy takie opony będą pasowac??

Opublikowano

na 8" ,215 będziesz miał bardzo naciągnięte :cool:

Opublikowano

Rob - tzn. ze nie polecasz?? jak rozumiesz "naciągnięte"?
Opublikowano
  • Autor

to jaka polecacie?jeszcze szerszą? :wallbash:moze ją troche posadze szerszy kapec i bedzie ok :dance:

Opublikowano

ja mam 16"215/55 i wszystko pasuje i dobrze wyglada :thumbup:polecam.

Opublikowano
  • Autor

a masz oryginalne zawiecho? daj jakąs fote :thumbup:

Opublikowano

Rob - tzn. ze nie polecasz?? jak rozumiesz "naciągnięte"?

rant opony nie będzie chronić felgi, a czy polecam, jednym się to podoba drugim nie :cool:

Opublikowano

tak sobie czytam.... i rece opadaja

po pierwsze

na felge o danej szerosci nie wolno zakladac opony o dowolnej szerokosci. z reguly dla danej felgi jest podana tolerancja dwoch szerokosci opon, ta tolerancja to 10mm.

kolo, ktorego felga ma zalozoną oponę o niewlasciwej szerokosc,i nie ma odpowiedniej "sztywnosci", i na zakretach wystepuja przeciazenia poza tolerancja zalozona w jej warunkach technicznych. prowadza do niszczenia opony i przede wszystkim utraty stabilnosci samochodu na zakretach.

jezeli jezdzi sie z predkoscia malucha to jakos to sie kupy trzyma, jezeli poganiasz fure, stwarza sie zagrozenie dla siebie i przedewszystkich dla innych.

po drugie

nie wolno sobie wybierac opony dla kaprysu 205/55 albo 215/55. przeciez te opony maja rozne srednice - wiec zmienia sie warunki pracy ukladu jezdnego. najpierw trzeba zajrzec, jakie sa przewidziane konfiguracje szerokosc/profil/srednica felgi przez producenta samochodu. i tego trzeba sie trzymac ! a "pan z kapciami" ktory daje takie rady jest zwyczajnym ignorantem albo zwyczajnie sobie robi jaja z klienta.

no i jeszcze jedno

podłączę się z pytankiem - mam felgi 17" (8Jx17H2 ET35) na oponach 235/45 i chciałbym załozyc 215.

kolego jezeli zalozyles felgi na opony, wrzucc foty, beda ciekawe :polew: :polew: :polew: koniecznie :polew:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam do Kolegów pytanie.W moim Audi są założone felgi 16 cali i opony 215/55/16. Z takimi felgami i ogumieniem samochód kupiłem.Według rocznika produkcji oryginalne felgi to 7J 16.Zamierzam kupić opony letnie i tu mam problem czy kupić takie jak książka pisze czyli 205/55/16 czy też zrobić odstępstwo od normy i zakupić opony letnie 205/60/16 jako,że nasze drogi też odstają od normy.Jakie więc opony zakupić?Z góry dziękuję za porady.

Opublikowano

Mam do Kolegów pytanie.W moim Audi są założone felgi 16 cali i opony 215/55/16. Z takimi felgami i ogumieniem samochód kupiłem.Według rocznika produkcji oryginalne felgi to 7J 16.Zamierzam kupić opony letnie i tu mam problem czy kupić takie jak książka pisze czyli 205/55/16 czy też zrobić odstępstwo od normy i zakupić opony letnie 205/60/16 jako,że nasze drogi też odstają od normy.Jakie więc opony zakupić?Z góry dziękuję za porady.

Moja A4 miała 205/55/16 na 7 cali i wyglądały jak by były naciągnięte. 215/55/16 miałem w Volvo S60 , ojciec miał w Passacie B5 FL i teraz ma w B6, na komfort lubelskich dróg nie narzekaliśmy i takie bym założył. Zresztą takie mają mniejsze odstepstwo od zaleceń producenta niż 205/60/16.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź.Podjąłem decyzję kupuję opony Dunlop 205/55/16 tak jak zaleca producent samochodu o czym świadczy napis na naklejce przy klapce do wlewu paliwa.Taki własnie rozmiar producent tam podaje oczywiście o marce opon nic nie wspomina :>

Opublikowano

kupuję opony Dunlop 205/55/16

bardzo dobry wybór :th: skoro wszystko jasne zamykam.