Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B7] Jak poprawnie jeździć aby nie było problemów z filtrem DPF - PORADNIK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od czasu zakupu mojej B7 zacząłem się zastanawiać jak powinno się jeździć autem z DPF aby nie było z nim problemów.

Moja jazda na codzień to odległość 3x15km i czasami coś więcej czyli załóżmy 50km dziennie.

Oczywiście raz w tygodniu przeganiam auto tak konkretnie stała prędkość powyżej 160 na odległości conajmniej 20km i jak dotąd nie było komunikatu ani problemów z filtrem.

teraz powiedzcie mi na jakich obrotach silnika zalecana jest codzienna jazda, czy jazda poniżej 2k rpm nie jest szkodliwa?

Jakie macie doświadczenia w tej kwestii?? Czy jest na to jakaś instrukcja od producenta??

Tylko nie piszcie takich głupot, że "ja mam benzynkę i nie mam takich wynalazków" itd

Opublikowano

Witam W moim przypadu to było tak auto chodziło 60% miasto i 40% trasa co pwinno zapewnić wypalenie filtra tak jak uciebie jak przeganiałeś auto raz na jakiś czas. Jak się u mnie zapaliła kotrolka filtra ze trzeba zrobić procedure to wyleciałem na trase i jechałem jakieś 20-30 minut powyżej 2000 obr a dokładnie to tak 2500 obr i skonczyłosię tym że wypalić się nie dało w drodze powrotnej zapaliła się kontrolka świec żarowych,a potem tryb awaryjny i ledo sie dowlokłem do ASO i tam wiadomo co wypalnie na stanowisku było i wymina czujnika ciśnenia spalin z made in germany na made in taiwan i to w ASO 500 zł i do domu poszukaj dobrze na forum i jeszcze na forum mastersa co i jak z tym wypalaniem jak znowu się u mnie zapali to raczej teraz spróbuje zrobić tak jak oni mówią bo praktyka z ASO i instrukcji skończła sie wyżej opisanym efektem.

Opublikowano

dołóż jeszcze przebieg pojazdu, żeby było jakieś porównanie.

Kupiłem auto z przebiegiem 179 tkm (niemcy- w stolicy audi) dziś mam 195tkm nigdy tj. od czerwca 2010 r. nie miałem problemów z DPF jednakże moja średnia spalania to 7.1 staram się trzymać obroty powyżej 2 tyś. codziennie pokonuje odcinek 11 km do pracy i z powrotem to samo, rzadko jeżdżę w trasy ostatnio czyli tydzień temu pierdykłem 1000 km nie oszczędzałem auta, nie mam przy sobie książki serwisowej, ale w moim BPW, jeszcze w germanii przerabiano oprogramowanie serwisowo, oznaczone określonym symbolem, co miało na celu poprawę funkcjonowania tego filtra, jutro mogę wpisać kod tej poprawki, jak kogoś interesuje

Opublikowano
  • Autor

mój ma przelot 204kkm i też był objęty tą akcją serwisową co Twój czyli 23B2

Opublikowano

Ja mam przebiegu 155tys jeżdżę na krótKich dystansach do pracy 2x8 km ostatnio sprawdzałem vagiem zapychanie dpf pokazało 50% nie przepalam dpf jeżdżąc bez sensu po autostradzie i bez sensownie tracąc paliwo bo i tak to nic nie da filtr ma przewidziana swoją żywotność i czy podanie teraz czy za rok to i tak będzie trzeba się go pozbyć po zatym jazda z butem w podłodze po autostradzie jest bez sensu ponieważ filtr również wypala się w cyklu miejskim tylko trzeba odpowiednio długo w korkach postać co w naszym kraju w dużych miastach nie jest problemem

Opublikowano

Ja mam przebiegu 155tys jeżdżę na krótKich dystansach do pracy 2x8 km ostatnio sprawdzałem vagiem zapychanie dpf pokazało 50% nie przepalam dpf jeżdżąc bez sensu po autostradzie i bez sensownie tracąc paliwo bo i tak to nic nie da filtr ma przewidziana swoją żywotność i czy podanie teraz czy za rok to i tak będzie trzeba się go pozbyć po zatym jazda z butem w podłodze po autostradzie jest bez sensu ponieważ filtr również wypala się w cyklu miejskim tylko trzeba odpowiednio długo w korkach postać co w naszym kraju w dużych miastach nie jest problemem

To poczekaj jak któregoś dnia auto zrobi prrrr.

Poza tym wypalanie najlepiej przeprowadzić na trzecim biegu i obroty ok.2500-2700 bo wtedy można osiągnąć większą temp. spalin (min.700stopni)

Opublikowano

i tak wam padnie za jakiś czas, mi DPF sie zapchal przy ok 196000 i po mimo róznych prób wypalania juz nie chciał sie ponownie wypalić.

Proponuję usunąć to ścierwo, od tego czasu nie mam takich problemów i jest git!

Opublikowano
nie przepalam dpf jeżdżąc bez sensu po autostradzie i bez sensownie tracąc paliwo bo i tak to nic nie da filtr ma przewidziana swoją żywotność i czy podanie teraz czy za rok to i tak będzie trzeba się go pozbyć po zatym jazda z butem w podłodze po autostradzie jest bez sensu ponieważ filtr również wypala się w cyklu miejskim tylko trzeba odpowiednio długo w korkach postać co w naszym kraju w dużych miastach nie jest problemem

zazwyczaj wypalanie filtra odbywa się pod niewiedzę kierowcy, większość błędnie myśli, że ta procedura rozpoczyna się przy informacji na fisie - kontrolka i komunikat.

No jak przerwiesz wypalanie w tym swoim miejskim cyklu, a stanie się to parę razy to się rozczarujesz, po za tym na biegu jałowym jest bardzo wysoka emisja tego co DPF zbiera, podobnie dzieje się przy zamulaniu silnika np. 3 bieg i obroty 1100

Opublikowano

Tak czy siak filtr wcześniej czy później się zużyje jak wcześniej to lepiej bo jeden problem mniej a ci co myślą że jazda z butem w podłodze coś pomoże to się zdziwią bo jedynie przeciągnie w czasie wymiane lub wycięcie dpf'a więc nie ma złotego środka na dpf samochód kupuję się po to aby jechał tam gdzie chcę właściciel a nie jeździć jeszcze raz w tygodniu na przejażdżki po autostradzie tracić czas i pieniądze bo dpf tak chcę

Opublikowano
  • Autor

dexem czy ty pozbyłeś się już DPF??

Opublikowano

Nie pozbyłem się narazie nie mam z nim problemu ale kolega po 190tys wywalił i same plusy za wycięcie dpf zapłacił 1200zl i ma spokój na zawsze

Opublikowano

Właśnie ostatnio przy 41 tys km mi się zapalił i pojechałem zgodnie z instrukcją na autostradę go dopalić.

Bez problemu zgasło zgodnie z instrukcją(4 bieg około 2.200 obrotów).

Minęło 940 km i znowu to samo a jezdziłem trochę na trasach(40%)....znowu pojechałem na trase i zgasło ale zaczyna mnie to irytować :wallbash:

W ASO powiedzieli mi że to może być kwestia czujnika że wzywa do wypalenia a wcale takiej potrzeby nie ma.I że trzeba przyjechać na diagnostykę..

Tyle że ja auta po mieście nie żyłuje bo nie mam jak,dziury, duże koła to raczej uważna jazda i niższe obroty..

Na trasie jadę normalnie..

Sam nie wiem co myśleć o tym..pierwsze sprawdzę chyba stan zapełnienia filtra..

Ogólnie to :sick3:

Opublikowano

lepiej nie ignoruj czujników, jeśli któryś z nich nawala to może ci zapchać DPF powyżej 50% a wtedy to już tylko wymiana DPF na nowy lub "amputacja" :naughty:

Opublikowano

Mi od jazdy po mieście zapalił się dywan :(

76f5ac99cda64f93.html

Opublikowano

Przebieg 155tys oryginalny dwa raz zapaliła się kontrolka ale zastosowałem procedurę wypalania i mam już rok czasu spokój.Auto oczywiście po programie ale nie miało to wpływu na zapychanie filtra. Jazda 60% miasto 40% trasa. Styl jazdy dynamiczny :cool1: Jeśli nie nawali jakiś czujnik to przy normalnej jeździe nie powinien się zapchać. Jak coś padnie to wypad z dpfem i po sprawie :decayed:

Opublikowano

Ale z was eksperci... :decayed:

Jak myslicie ze mozecie wywolac regeneracje stylem jazdy to sie grubo mylicie. Do tego potrzebny jest inny tryb wtrysku. Dopiero wtedy i przy jezdzie okolo 2500obr/min. temperatury w okolicach filtra osiagna ok 700° . Normalnie jest za to odpowiedzialny komputer, ktory wywoluje regeneracje na podstawie sygnalow z czujnikow, lub wedlug czasowych interwalow, ale mozna ja takze wywolac VAG-iem.

U mnie byly 2 powody zapchania sie DPF. Uszkodzony EGR i oszkodzony czujnik roznicy cisnienia w filtrze. Obydwa to czeste przypadki w 2,0 TDI i pierwszy powoduje nadmierne dymienie, a drugi daje sygnaly potrzebne dla regeneracji.

U mnie 155000km i mimo tych dwoch przypadkow- DPF nie sprawia problemow- zabrudzenie monitoruje caly czas.

Acha- i chcialbym przestrzec przed butowaniem silnikow BRD w celu przeczyszczenia DPF-

- nie przeczyscicie go, ale za to pozapychaja wam sie wasze piezo-wtryski siemensa, co doprowadzi do gorszego spalania ktore bedzie wywolywalo czestsze regeneracje.

Opublikowano
  • Autor

:mysli: każdy ma jakieś inne doświadczenia i zdanie na ten temat :co:

ja chyba za parę dni zrobię małego chipka i za jednym podejściem usunę DPF bo chcę autkiem trochę pojeździć :naughty:

Opublikowano

ja chyba za parę dni zrobię małego chipka i za jednym podejściem usunę DPF bo chcę autkiem trochę pojeździć :naughty

Jak wywalisz DPF-a wstawiasz tam katalizator czy tylko rurkę? Mam zrobiony program i jak kiedyś będę usuwał DPF-a nie chciał bym żeby mi autko dymiło z wydechu :cool1:

Opublikowano
  • Autor

ja wstawiam rurkę, program będę chciał taki aby był bezdymny

a zresztą jak bączka sobie czasami puści to nic mu ani temu co jedzie za mną nie zaszkodzi :>