Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Problem z głośnością radia Chorus - podgrzewanie "procka"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślę, że każdy już słyszał o problemie z głośnością w radiu Chorus (oraz pierwszy Concert). Polega on tam, że chcąc delikatnie na przykład ściszyć, ruszając gałką (w Chorusie na środku), głośność nagle skacze w górę.

Naprawa (właściwie to do końca nie jest naprawa, bo czasem problem pojawia się znowu) jest bardzo prosta i polega na podgrzaniu procka na płycie radia.

Ja się posłużyłem przykładem z A3jki, ale taki sam mechanizm oczywiście (od początku do końca) można zastosować w A4B5.

Najpierw wyciągamy radio za pomocą specjalnych wyjmaków lub płaskich blaszek. Polecam jednak zakup wyjmaków (15zł na allegro za 4 sztuki)

wyciaganielm2.png

img6130qf8.jpgimg6132ea7.jpg

Następnie zdejmujemy pokrywę wierzchnią radia, nie potrzeba do tego żadnych narzędzi (jedynie coś do podważenia, może mały śrubokręt)

Podważamy w zaznaczonych miejscach i zsuwamy pokrywę:

img6134jh4.jpgimg6137ru3.jpgimg6138gf5.jpg

Jak już mamy tę pokrywę zdjętą, odkręcamy cztery śruby torx (T9 lub T8), który mocują kieszeń kasety.

Proszę zwrócić uwagę, że z kieszeni do płyty idzie jeszcze taśma (zaznaczona na żółto) - pociągamy za ten trzymak dołączony do taśmy.

Jest również z drugiej strony element zamocowany na kieszeni, który jest wciskany w slot w płycie (zaznaczone na niebiesko) - to samo odejdzie, lekko wyciągnąć.

img6140ki2.jpg

Po ostrożnym zdjęciu kieszeni na kasetę, mamy na wierzchu łobuza, którego należy przygrzać.

Bierzemy zapalniczkę w jedną rękę, radio w drugą i kilka lub kilkanaście razy nagrzewamy ten element zaznaczony niebieskim prostokątem.

W Concercie i Chorusie będzie w tym samym miejscu, chociaż płyta będzie miała różna ilość elementów (w chorusie widać ich brak).

Ja trzymałem płomień zapalniczki w odległości 1-2 centymetrów i nagrzewałem 5 do 10 sekund w rundzie :)

img6142ig9.jpgimg6141xf3.jpg

Składamy w odwrotnej kolejności, montujemy, wpisujemy kod z powrotem i powinniśmy cieszyć się poprawnym potencjometrem

Korzystałem z tutoriala znalezionego na a3-club.net, podobne artykuły można znaleźć również na audiworld.com.

Równiez ten artykuł będzie pomocny (jak wpisać kod).

Opublikowano

witam,

mam pytanie, czy da sie tą operacje przeprowadzic nie odłaczając kostek zasilających ? bo mój ojciec też ma problem własnie z regulacja głośności w swojej audicy z tym że on nie ma ksiażki z kodem do radia :kwasny:

pozdrawiam

Opublikowano

witam,

mam pytanie, czy da sie tą operacje przeprowadzic nie odłaczając kostek zasilających ? bo mój ojciec też ma problem własnie z regulacja głośności w swojej audicy z tym że on nie ma ksiażki z kodem do radia :kwasny:

pozdrawiam

wszystko sie da jak masz wystarczajaco dlugie kable i nie boisz sie ze cie prad porazi :>

Opublikowano

witam,

pozdrawiam

wszystko sie da jak masz wystarczajaco dlugie kable i nie boisz sie ze cie prad porazi :>

no 12v moze kopnąc :naughty:

chodzi mi raczej o to czy jak tam wpadne z zapalniczką i podgrzeje procesor to czy jakis wyłącznik termiczny nie wyłączy radia

Opublikowano
  • Autor

chodzi mi raczej o to czy jak tam wpadne z zapalniczką i podgrzeje procesor to czy jakis wyłącznik termiczny nie wyłączy radia

nie wydaje mi się :)

można spróbować, problemem mogą być jednak kable, a dokładnie ich długość.

Wymontuj i sprawdź czy w ogóle warto podchodzić do tematu.

Co prawda wyjmując antenę (która jest na drugim końcu) jest jakieś pole manewru...

Spróbuj :naughty:

Opublikowano

witam

zrobiłem to dzisiaj rano w moim radyjku pierwszy raz nie pomogło znaczy na chwile tak, czynność powtórzyłem na noc rano zobacze jaki bedzie tego efekt, napisze co sie działo i czy to podziałało, radnio CONCERT BOSE sound ;)

NO dziś rano sprawdzam co z modzonym radyjkiem i działa poprawnie metoda grznia zapalniczką pomaga a na jak długo to sam zobacze :dance:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hardcore :D Zapalniczką mikroprocesor ? :D HotAir ludzie... jak nie macie polecam rozebrac toto i podejsc do komisu GSM jakiegos i powiedziec o co Be ... Podgrzeja za 10-20 zł mysle...

Pozdrawiam.

Opublikowano

własnie zrobiłem to i wszystko było spoko jak sprawdzałem :) ale jak juz poskładałem na gotowo (wsadziłem kasete) to nie działa:(ale jak znajde wiecej czasu to znow sie pobawie :)

Opublikowano

u mnie podgrzewanie wystarcza na 1 miesiac w zimie. w lecie na 2 miechy.... nie wiem juz co robic mam

Opublikowano

najgorsze jest to ze sterowanie z kierownicy tak samo sie zachowuje....

ale jak porzadnie zagrzeje w aucie to starcza na cały dzień...

ps. ma ktoś ze śląska te kluczyki do wyjmowania ?

Opublikowano

Odpowiedziałem wyzej co macie zrobic :cool:

A nie z zapalniczka tam :polew: Sorka ale to mnie po prostu smieszy ... Do poprawiania lutów sa narzedzia... to co robicie przypomina mi grzanie płyt telefonów gsm suszarką :D

Opublikowano

U mnie tez wystepuje problem z regulacja glosnosci (radio Concert Bose system) sprobuje sposobu z grzaniem moze podziala :)

Opublikowano

najgorsze jest to ze sterowanie z kierownicy tak samo sie zachowuje....

ale jak porzadnie zagrzeje w aucie to starcza na cały dzień...

ps. ma ktoś ze śląska te kluczyki do wyjmowania ?

trza zagladna na spota do Sk :P

mam dorabiane

Opublikowano

trza zagladna na spota do Sk :P

mam dorabiane

no to je weź na czwartek :dance:

ja napewno bede :hi:

Opublikowano
  • Autor

Odpowiedziałem wyzej co macie zrobic :cool:

A nie z zapalniczka tam :polew: Sorka ale to mnie po prostu smieszy ... Do poprawiania lutów sa narzedzia... to co robicie przypomina mi grzanie płyt telefonów gsm suszarką :D

:polew: mnie też śmieszy przyjacielu Twoja wypowiedź. Widzę, że nie masz pojęcia co jest tam do naprawy :polew:

Rozumiem, że swoje radio usprawniłeś tą metodą o której piszesz.

Jeśli masz coś do dodania sensownego, to proszę napisz coś z sensem, a nie jakieś bzdury, ok ?

peace

Opublikowano

To moze od razu to radio do piekarnika ?

Szczerze mówiac mi to rybka co robice ze swoimi radiami ... Chcialem tylko pomóc...

Przybliz mi co jest do naprawy ? Bo jak mysle luty na mikroprocesorze ... A tego sie nie robi zapalniczkami tylko lutownicami HotAir ...

Ba : nawet jesli uwazacie,ze podgrzanie procka do jakiejs wysokiej temperatury daje poprawe to tez wydaje mi sie ze taka lutownica zrobi to lepiej i z okreslona temperaturą a nie zapalniczka...

Opublikowano

To moze od razu to radio do piekarnika ?

Szczerze mówiac mi to rybka co robice ze swoimi radiami ... Chcialem tylko pomóc...

Przybliz mi co jest do naprawy ? Bo jak mysle luty na mikroprocesorze ... A tego sie nie robi zapalniczkami tylko lutownicami HotAir ...

Ba : nawet jesli uwazacie,ze podgrzanie procka do jakiejs wysokiej temperatury daje poprawe to tez wydaje mi sie ze taka lutownica zrobi to lepiej i z okreslona temperaturą a nie zapalniczka...

tu nie chodzi o luty bo one sa w porzadku tylko o podgrzanie samego procka

Opublikowano

wiec mozna wziasc HA ustawic na np 400 stopni ( bo wiecej podobno szkodzi elektronice) i grzac np minute... Sorki ale takie walenie po bebechach radia i mikroprocesorów zapalniczką to dla mnie tandeta... Ale skoro wam pomaga to przepraszam za zamet...

Opublikowano
  • Autor

Nosb, wszystko pięknie - jak najbardziej można użyć takiej ha lutownicy.

Nawet lepiej, temperatura będzie mniejsza i pewno będzie mozna przytrzymać dłużej nad procem.

Ale co to zmienia ? To dalej ta sama tandetna metoda poprawy (na dłuższy lub krótszy czas) działania radia. Zmieniają sie jedynie narzędzia.

Uzyć można czego się chce, tu jest wskazanie co należy podgrzać i opisane jak długo mniej więcej - bo takie były pytania.

Ja użyłem zapalniczki, bo takie źródło temperatury miałem pod ręką.

Nie zamierzam latać nie wiadomo gdzie, żeby mi lutownicami podgrzewali proca.

Opublikowano

metoda z zapalniczką może nie wygląda profesjonalnie, ale ważne że działa i mi to z zapalniczką pomogło, a co miałem komuś to oddać może za 20 PLN zrobią mi tosamo bo niewidze co tak naprawde robią tyle że za kase :gwizdanie: :polew:

a jak przestanie działać to zrobie to jeszcze raz :decayed: