MARCIN607 Opublikowano 5 Lipca 2011 Opublikowano 5 Lipca 2011 Grzesiu będziesz miał i Ty tydzień wakacji
wojoo Opublikowano 5 Lipca 2011 Opublikowano 5 Lipca 2011 Grzesiek, dlaczego ja u siebie nie mogę włączyć gauge test i lap timera ?
pawel1380 Opublikowano 5 Lipca 2011 Opublikowano 5 Lipca 2011 Dzis kolejny MOD Układ kontroli ciśnienia w oponach (RKA czyli TPMS ) z czujnikiem liczby obrotów koła AUDI A4 8K0 ma dwa rodzaje systemow Kontroli Cisnienia w oponach : - ciśnienia w oponach z czujnikiem ciśnienia - ciśnienia w oponach z czujnikiem liczby obrotów koła Nas interesuje ten drugi Aby system zadzialal musimy sprawdzic jaki posiadamy kod ABS Robimy to w w kodach wyposazenia podręczniku obsługi technicznej lub w bagażniku tam gdzie koło zapasowe po lewej stronie . Czyli w ABS jesli posiadmy kod : 1AT - mozemy uruchomic TPMS 1AS - no niestety nie mozemy Podaje to na moim przykladzie w ktorym ato wyposazone jest w MMI 2G Odpalmy VCDS wchodzimy [07 - Head Control] [Adaptacja - 10] -> Channel 01 dodajemy 16 do istniejącej wartości . Klikamy TEST i zapisujemy SAVE Wchodzimy teraz w ABS [Access Security - 16] Wpisujemy kod zabezpieczający 61378 i klikamy Ok . Przechodzimy do kodowania. [Coding - 07] klikamy w Long Helper Coding Ustawiamy Byte 1 Bit 3 od 0 do 1 lub Tire Pressure Monitorig active Po zakończeniu kodowania klikamy EXIT w lewym górnym rogu ekranu i wciskamy Do it ! Teraz przechodzimy do [17 - Instruments] [Coding - 07] -> Long Helper Kodowanie -> Byte 4 Bit 0 - Zmiana 0 - 1 lub wybieramy Tire Pressure Monitoring (TPMS) Po zakończeniu kodowania klikamy EXIT w lewym górnym rogu ekranu i wciskamy Do it ! Teraz robimy restart MMI wciskajac trzy przyciski jednoczenie . Powinno pojawic sie nam na ekranie MMI TYRE PRESSURE MONITRING Teraz trzeba przejść do menu w MMI i potwierdzić ciśnienia w oponach. Wczesniej sprawdzmy czy ciśnienie jest prawidłowe w naszych oponach Lepiej sprawdzić zanim potwierdzimy na panelu MMI. Wybieramy Store now A nastepnie potwierdzamy Confirm W przypadku spadku ciśnienia w oponie, zmienia się liczba obrotów danego koła. Zmieniona liczba obrotów koła jest rejestrowana przez czujnik liczby obrotów. Kierowca jest informowany o zmienionym ciśnieniu w oponie przez zestaw wskaźników tablicy przyrządów ( zolta kontrolka ). Po około 10 minutach jazdy, jest już możliwe do wykrycie awarii (spadku ciśnienia). Około 60 minut jazdy (powolny spadek ciśnienia). Ktos chcial jeszcze kodowanie do LAP TIMERA [17 - Instruments] [Coding - 07] -> Long Helper Kodowanie -> Bajt 1 Bit 3 zmiany od 0 do 1 Lub Zaznacz pole "Lap timer aktywnych" jeśli jest dostępna. Powodzenia panowie Dzięki Mam 1AT :> Ciekawe czy zadziała..
Bart-S Opublikowano 5 Lipca 2011 Opublikowano 5 Lipca 2011 Kuurrr*** ale yebany narzucił tempo Grzechu wyluzuj, bo niedługo, aby Cię dogonić będe musiał kupić za bardzo wyposażone auto (...i nie będzie już co robić )
Gość mmcv Opublikowano 6 Lipca 2011 Opublikowano 6 Lipca 2011 Co do kontroli powietrza w kolach w E9x jest to standard i dziala tak jak tu pokazales - sprzezone z ABSem - licznik obrotu kol - sprawdza sie doskonale . Juz raz mialem lekko schodzace powietrze z kola i czujnik to pieknie wykryl . Zeszlo z 2.2 do 1.6 atm , nie wiem po jakim czasie to wykryl ale podejrzewam ze troszke musi wiecej uplynac - bo on sobei srednia liczy z po ilus tam obrotach. Zmiany typu 0.2 atm beda wyczuwalne BARDZOOOO pozno. No i nie pokazuje ktore kolo sprawdzic - tylko zeby poprostu sprawdzic. Dziwne ze w Audi trzeba to aktywowac ... nawet w A5 A co z czujnikiem cisnienia w oponie ? - Ta 1sza opcja
wrclaguna Opublikowano 6 Lipca 2011 Autor Opublikowano 6 Lipca 2011 Grzesiek, dlaczego ja u siebie nie mogę włączyć gauge test i lap timera ? Pewnie masz golasa i stad problemy jaki masz Modul Kierownicy nie wszystkie da sie zakodowac Kuurrr*** ale yebany narzucił tempo Grzechu wyluzuj, bo niedługo, aby Cię dogonić będe musiał kupić za bardzo wyposażone auto (...i nie będzie już co robić ) Bartku tempo normalne do polowy lipca chce zrobic rzeczy ktore sobie zaplanowalem . tzn. - skonczenie parctronica wraz z wyswietleniem na MMI (przod ) - pakiet oswietlenie ( wszystko w LED ) - tylny zderzak od S LINE na dwa wydechy ( zderzak jest w podkladzie i pewnie za 2 dni bedzie prysniety ) - wydech z 3.0 TDI - Lusterko Fotochrom pod czujnik deszczu ,swiatla - Homelink - Kierownica S LINE trzyramienna - Tempomat z funkcja ACC Dziwne ze w Audi trzeba to aktywowac ... nawet w A5 A co z czujnikiem cisnienia w oponie ? - Ta 1sza opcja Tak to juz jest w tym AUDI trzeba pewne rzeczy aktywowac ,dokladac itd . Jezeli chodzi o pierwsza opcje z czujnikami to trzeba zamontowac czujniki kontroli cisnienia opon , sterownik , antena a to juz sie wiaze ze sporymi kosztami
Gość mmcv Opublikowano 6 Lipca 2011 Opublikowano 6 Lipca 2011 Jezeli chodzi o pierwsza opcje z czujnikami to trzeba zamontowac czujniki kontroli cisnienia opon , sterownik , antena a to juz sie wiaze ze sporymi kosztami Gra niewarta swieczki , ten "ABS'owy" sprwadzi sie w 100% .
_Gabriel_ Opublikowano 6 Lipca 2011 Opublikowano 6 Lipca 2011 Witam, Na czym polega opcja glosników z przodu i z tylu, jesli chodzi o parctronic? pozdrawiam
wrclaguna Opublikowano 6 Lipca 2011 Autor Opublikowano 6 Lipca 2011 Witam, Na czym polega opcja glosników z przodu i z tylu, jesli chodzi o parctronic? pozdrawiam Normalna rzecz regulujesz sobie pokretlem w MMI czestotliwosc i glosnosc glosniczkow
_Gabriel_ Opublikowano 6 Lipca 2011 Opublikowano 6 Lipca 2011 rozumiem, myslalem, ze chodzi o sciszanie radia podczas wlaczania biegu wstecznego. Pytam, bo cos ta procedura nie chce u mnie zadzialac - myslalem, ze jest jeszcze w innym kanale dostepna
wrclaguna Opublikowano 6 Lipca 2011 Autor Opublikowano 6 Lipca 2011 Jaki masz parctronic 4 czy 8 kanalowy ? Wchodzac do MMI w funkcje CAR powinienes miec Audi Parking System Przy 4 kanalowym parctronicu nie masz opcji Display Po zalozeniu przedniego parctronica i po przekodowaniu na 8 kanalowy wyswietli sie ta opcja . Powinien sie pojawic obrazek samochodu Chcac to uaktywic w chodzisz w grupe 07 Control Head Adaptacje 10 kanal 01 i dodajesz wartosc 4 Na razie nic nie moge zrobic kompem bo go nie mam dopiero przyszly tydzien Sam rozkminialem parctronic bo nigdzie nie moglem znalezc info
_Gabriel_ Opublikowano 6 Lipca 2011 Opublikowano 6 Lipca 2011 chyba sie nie rozumiemy. wytlumacze inaczej:) w module 07 Control Head, Adaptacja, kanal 11 i dodajemy do istniejacej wartosci liczbe 8. po tym powinno sie nam sciszac radio, gdy wlaczamy bieg wsteczny, tak abysmy mogli slyszec sygnaly z parctronic'a pozdrawiam
wrclaguna Opublikowano 6 Lipca 2011 Autor Opublikowano 6 Lipca 2011 w module 07 Control Head, Adaptacja, kanal 11 i dodajemy do istniejacej wartosci liczbe 8. po tym powinno sie nam sciszac radio, gdy wlaczamy bieg wsteczny, tak abysmy mogli slyszec sygnaly z parctronic'a Aha.... spoko jak tylko bede mial swojego kompa to sprawdze
wojoo Opublikowano 6 Lipca 2011 Opublikowano 6 Lipca 2011 Grzesiek, dlaczego ja u siebie nie mogę włączyć gauge test i lap timera ? Pewnie masz golasa i stad problemy jaki masz Modul Kierownicy nie wszystkie da sie zakodowac to to ?
wrclaguna Opublikowano 6 Lipca 2011 Autor Opublikowano 6 Lipca 2011 Nie ta grupa Pierwsze zrob wskazniki Wejdz w [17 - Instruments] [Coding - 07] -> [Long Coding Helper] -> Byte 1 Bit -> 0 Change 0 to 1 Or Check the box for "Gauge Test/Needle Sweep active"
wojoo Opublikowano 6 Lipca 2011 Opublikowano 6 Lipca 2011 Nie ta grupa Pierwsze zrob wskazniki Wejdz w [17 - Instruments] [Coding - 07] -> [Long Coding Helper] -> Byte 1 Bit -> 0 Change 0 to 1 Or Check the box for "Gauge Test/Needle Sweep active" robie wszystko wg twojej instrukcji ale niestety nie chce mi sie zapisac :/
wrclaguna Opublikowano 6 Lipca 2011 Autor Opublikowano 6 Lipca 2011 Wchodzisz w Coding 07 pozniej klikasz na Long Coding Helper klikasz na Byte 1 Bit -> 0 zmieniasz 0 na 1 albo robisz fajke , pozniej klikasz na EXIT I wtedy Do it ! Masz takie podpowiedzi ?
wojoo Opublikowano 6 Lipca 2011 Opublikowano 6 Lipca 2011 tak, i BIT 1 oraz 2 mam zaznaczone natomiast jak zaznaczam 0 i 3 lub same 0 nastepnie Exit i Do It pojawia sie informacja ze zatwierdzono i niestety nie zapisuje sie
wrclaguna Opublikowano 6 Lipca 2011 Autor Opublikowano 6 Lipca 2011 A spruboj teraz wejsc w Security Access 16 wpiszesz kod ktory ci sie wyswietli i powtorz ta procedure kodowania
Rekomendowane odpowiedzi