Brysio Opublikowano 16 Lutego 2012 Opublikowano 16 Lutego 2012 a to niech sobie bedzie a co on Ci tam przeszkadza :polew: :decayed:
wrclaguna Opublikowano 16 Lutego 2012 Autor Opublikowano 16 Lutego 2012 Tak dla ciekawości info dla wszystkich na klemie plusowej jest tez tzw. zapalnik ( AIR BAG bezpiecznik) Dziala on na podobnej zasadzie co poduszka powietrzna tylko jest bez worka W razie kolizji zostaje odpalony i odcina zasilanie . Zapalnik na plusie Sterownik na minusie
mydlo Opublikowano 16 Lutego 2012 Opublikowano 16 Lutego 2012 Tak dla ciekawości info dla wszystkich na klemie plusowej jest tez tzw. zapalnik ( AIR BAG bezpiecznik) Dziala on na podobnej zasadzie co poduszka powietrzna tylko jest bez worka W razie kolizji zostaje odpalony i odcina zasilanie . Pamiętam, że miałem coś takiego w starszym Ducato, kiedyś po malej stłuczce nie można było odpalić auta, zawodnik z serwisu podszedł przycisnął przycisk na tym sterowniku i prund popłynął
wrclaguna Opublikowano 21 Lutego 2012 Autor Opublikowano 21 Lutego 2012 Jakieś tam listwy S LINE przyszły Trzeba kupić tasmę 3M i przykleić
Rosemeyer Opublikowano 21 Lutego 2012 Opublikowano 21 Lutego 2012 Jezeli chodzi o skrzynie to nie ma roznicy czy to manual czy afftomat . nie ma ? no a jak zmieniasz bieg jak auto za bardzo zwolni to wciskasz sprzęgło i wtedy normalnie się tempomat wyłącza a tu nie? tu niestety tez - ACC rozlaczas sie tak samo jak zwykly tempomat, dlatego w manualu to troche kiepska opcja. Ani biegu nie zredukuje, ani nie wskoczy na wyzszy przy przyspieszaniu itp. Grzesiek jak bym go na Twoim miejscu olał - najpierw wywal manuala i wrzuc tipa, a dopiero potem rob ACC
wrclaguna Opublikowano 21 Lutego 2012 Autor Opublikowano 21 Lutego 2012 Przy ACC w manualu naciśnięcie pedału sprzęgła na dłużej niż 20 sekund (takze troche czasu jest na redukcje ) prowadzi do dezaktywacji układu regulacji odstępu od poprzednika. Troszkę jestem przerazony z iloma sterownikami ten układ wspólpracuje - Sterownik układu regulacji odstępu od poprzednika - Sterownik silnika - Sterownik automatycznej skrzyni biegów -(tylko opcjonalnie występuje w samochodzie) - Sterownik poduszki bezpieczeństwa - Interfejs diagnostyczny magistrali danych - Jednostka wskazań sterownika przedniej jednostki wskazań i obsługi informacji - Sterownik przedniej jednostki wskazań i obsługi informacji - Jednostka obsługi systemu Multimedia - Sterownik rozpoznawania przyczepy (tylko opcjonalnie występuje w samochodzie) - Centralny sterownik systemu Komfort - Sterownik instalacji elektrycznej samochodu - Sterownik elektroniki kolumny kierownicy /czujnik kąta skrętu kierownicy - Przełącznik układu utrzymywania prędkości - Sterownik w zestawie wskaźników tablicy przyrządów - Czujnik kąta skrętu - Sterownik elektromechanicznego hamulca postojowego - Sterownik aktywnego układu kierowniczego (tylko opcjonalnie występuje w samochodzie) - Sterownik systemu ABS Do realizacji funkcji ( jazda bez poprzednika - utrzymywanie prędkości) czyli jako sam tempomat niezbędne są poniższe podzespoły . Sterownik układu regulacji odstępu od poprzednika , sterownik silnika , przełącznik układu utrzymywania prędkości , sterownik w zestawie wskaźników tablicy przyrządów , sterownik systemu ABS , czujnik liczby obrotów z tyłu po prawej stronie (tylko w samochodach z napędem na cztery koła), czujnik liczby obrotów z przodu po prawej stronie , czujnik liczby obrotów z tyłu po lewej stronie (tylko w samochodach z napędem na cztery koła) i czujnik liczby obrotów z przodu po lewej stronie .
Rosemeyer Opublikowano 21 Lutego 2012 Opublikowano 21 Lutego 2012 Troszkę jestem przerazony z iloma sterownikami ten układ wspólpracuje no a co Ty myslales u mnie do wymiany sa jeszcze czyjniki ABS z koncowkami przewodow hamulcowych i serwo hamowania jakis czas temu to liczylem i wychodzi ok. 4-5tys za graty. Ale pewnie i tak to zrobie - to bedzie wisnia na moim Q7kowym torcie. I pewnie jak tylko to zrobie to.... ja sprzedam
wrclaguna Opublikowano 21 Lutego 2012 Autor Opublikowano 21 Lutego 2012 Czyli w Q7 tez są dwa rózne sterowniki ABS tak jak w A4 B8 1AT i 1AS ?
adamooo Opublikowano 21 Lutego 2012 Opublikowano 21 Lutego 2012 Rose rezaj rezaj potem się wymienimy furami, dopłacę Ci 10 zeta i będzie deal
HiRide Opublikowano 21 Lutego 2012 Opublikowano 21 Lutego 2012 Nie wiem czy byla o tym wczesniej mowa wiec nie bijcie jakby co Grzegorz mam dla Ciebie propozycje prostego ale zacnego moda a takze dla innych B ósemkowiczów W 2010 roku nastapila zmiana diod led montowanych w przednich reflektorach w b8. Diody maja teraz bardziej niebieskawa barwe.Przy porownaniu dwoch diod obok siebie,stara ma delikatnie...zielono-zólta poswiate a nowa dioda wpada delikatnie w niebieski z fioletem bardziej zblizony do koloru palnika xenon. Modzisz ?
wrclaguna Opublikowano 21 Lutego 2012 Autor Opublikowano 21 Lutego 2012 Tak była zmiana Ktoś juz sie pytał mnie dlaczego ma nieduzą roznice w diodach miedzy lewa a prawa lampa . Wychodzi ze byla zmieniana na tą po 2010 i stąd ta róznica . Jak coś przymodzić to juz lepiej od razu bixa skrętnego Ale to juz są dość spore koszta (lampy , dodatkowe przetwornice i zmiana sterownika swiateł ) .
Rosemeyer Opublikowano 22 Lutego 2012 Opublikowano 22 Lutego 2012 Rose rezaj rezaj potem się wymienimy furami, dopłacę Ci 10 zeta i będzie deal obiecujesz?
wrclaguna Opublikowano 22 Lutego 2012 Autor Opublikowano 22 Lutego 2012 Cały komplet manetek z obsługą ACC i LAINE ASSIST Jak juz zmieniać to juz pod następnego MODA . Pewnie w tym tygodniu zmienię i coś pokoduje w aucie .
Rosemeyer Opublikowano 22 Lutego 2012 Opublikowano 22 Lutego 2012 Przy LA bedizesz musial raczej szybe wymienic - u mnie tak niestety trzeba :-/ Wibrator jest tez chyba tylko w 4ramiennej kierze :-/ Ja z tego moda sie wypisalem i nie bede go robil, bo w naszych warunkach to ciezko bedzie z niego korzystac bo wymalowanych i widocznych pasow jest jak na lekarstwo Pewnie by non stop swiecil jakims info o bledzie itp Btw - jak byly ostatnie te sniezyce, to mialem taki tluman sniegu za soba ze na FISie pojawilo mi sie info "side assist sensor blocked" czy jakos tak i SA sie wylaczyl:) Jak zwolnilem to bylo ok i wszystko dzialalo poprawnie.
jedrekx Opublikowano 22 Lutego 2012 Opublikowano 22 Lutego 2012 Btw - jak byly ostatnie te sniezyce, to mialem taki tluman sniegu za soba ze na FISie pojawilo mi sie info "side assist sensor blocked" czy jakos tak i SA sie wylaczyl:) u mojego ojca to samo
wrclaguna Opublikowano 22 Lutego 2012 Autor Opublikowano 22 Lutego 2012 Przy LA bedizesz musial raczej szybe wymienic - u mnie tak niestety trzeba :-/ Wibrator jest tez chyba tylko w 4ramiennej kierze :-/ Tak przy LAINE ASSIST trzeba zmienić szybę poniewaz jest tam mocowanie kamerki i grzanie szybki ( przynajmniej jest tak w B8 ) Do tego jeszcze dochodzi zmiana lusterka wstecznego z szerszą osłoną maskującą (kamera) . A jezeli chodzi o kiere to ciekawi mnie w którym miejscu to jest Patrzyłem na kodowanie to ta opcja jest w Steering Wheel Electronics 16 - Rear Wiper (Avant/Wagon) installed - Board Computer (Driver Information System/DIS) installed - Cruise Control System (CCS) installed - Adaptive Cruise Control (ACC) installed - Multi-Function Steering Wheel (MFL) installed - Tiptronic installed (ONLY with Multi-Function Steering Wheel) - Lane Assistant (Vibration Motor) installed
Rosemeyer Opublikowano 22 Lutego 2012 Opublikowano 22 Lutego 2012 no lusterko też - zgadza sie... nie piaslem, bo uznalem to za oczywista-oczywistosc ;-) Co do kiery to skoro jest tylko w 4ramiennej i nie moze byc laczone z grzeniem to wg mnie wsadzili to w lewe dolne ramie tam gdzie jest wlacznik od grzania kiery. Forme kiery z wydrazonym ramieniem juz mieli, wiec pewnie dopasowali pod to wibrator - to najprostsze i najbardziej ekonomiczne dla nich rozwiazanie. W kazdym gdybym to ja mial o tym decydowac to tak wlasnie bym zrobil ;-)
wrclaguna Opublikowano 22 Lutego 2012 Autor Opublikowano 22 Lutego 2012 W B8 nie ma grzanej kiery nawet tasma nie ma wejscia na wtyke .
Rosemeyer Opublikowano 22 Lutego 2012 Opublikowano 22 Lutego 2012 W B8 nie ma grzanej kiery nawet tasma nie ma wejscia na wtyke . Wiem, wiem. Pisalem o niej tylko w kontekscie samego LA i kierownicy z wibratorem
Rekomendowane odpowiedzi