Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Sensor AIRBAG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!!

W moim audi z nienacka zaczęłą palic się kontrolka airbag-g. Elektryk samochodowy oznajmił że przyczyną było to iz podczas rozruchu w duży mróz (okolo -20, w Suwałkach mieliśmy taka temperature tej zimy) na skutek słabego akumulatora nastapiła awaria sensora airbag. Kilka dni póżniej sprawdziłem akumulator na urzadzeniu pomiarowym i okazało sie że jest ok. Moje pytanie brzmi: czy taka diagnoza jest słuszna, czy mozliwa jest awaria sensora na skutek słabego pradu na akumulatorze?

I jeszcze jedno pytanie, nigdzie nie moge znależć sensora o identycznym numerze (8D0 959 655 F), a sprzedawcy na allegro i w sklepach z cześciami przekonują mnie że sensor z auta z tego samego rocznika o numerze "8D0 959 655 J" tez będzie odpowiedni. Czy jest możliwa wymiana sensora na podobny z auta z tego samego roku (po liftingu) którego numer różni się ostatnia literką?

Opublikowano

a vag_iem błędy sprawdzał ten mechanik? :mysli: może np jest gdzies "niedostyk" w kostce a to że było -20 i wtedy się zaświeciła kontrolka to tylko przypadek :wink4:

Opublikowano

numer, ktory podales to numer sterownika poduszek, a nie czujnika

bledu nie udalo sie wykasowac? pojawia sie ponownie?

Opublikowano

Sterownik a sensor to to samo.

Jest taka możliwość, że sensor się uszkodził z powodu znacznego spadku napięcia. Znam takie przypadki, spadek napięcia do 7-8 V uszkodził 3 sensory w 1 aucie.

Opublikowano

to prosze o wyjasnienie

wg mnie, sensor to czujnik - chodzi o czujnik opoznienia, sterownik to sterownik, chyba ze czujniki dla poduszek pasazera i kierowcy znajduja sie wlasnie w sterowniku :mysli: :gwizdanie: proszę o oświecenie :)

przeciez oprocz sterownika wystepuja czujniki opoznienia, z tego co widze w etce, w B5 wystepuja dla poduszek bocznych

Opublikowano

W zależności od wersji czujniki opóźnień ( uderzeniowe mogą być w sterowniku lub na zewnątrz. W A4 B5 sensory boczne są na wzmocnieniu pod fotelami, a przednie w sterowniku. Przy spadku napięcia może ulec uszkodzeniu zawartość pamięci sterownika, raz miałem przypadek, że w czasie burzy nastąpiła taka usterka. Jeśli problem jest tylko w pamięci to można to przywrócić do życia.

Opublikowano

AirBag Sensor- to sterownik poduszek powietrznych. Błąd mógł powstać na wskutek spadku napięcia bądz też na wskutek chwilowej przerwy w obwodzie poduszek. Chwilowa przerwa np. w taśmie poduszki w kierownicy czy też na którejś wtyczce spowoduje od razu zapisanie błędu w sterowniku airbag i świecenie kontrolki na desce rozdzielczej. Mimo, że przerwa była tylko chwilowa i aktualnie nie ma już przerwy kontrolka na desce oznaczona AIRBAG będzie się świeciła do czasu, aż nie skasuje się owego błędu. Jeśli któryś element w systemie AirBag został uszkodzony: Taśma, Pirotechniczny napinacz pasa, Któraś z poduszek, lub sam Sterownik AirBag to kontrolka nie zgaśnie dopóki nie wymienisz owego feralnego elementu.

Pierwsze co to trzeba podłączyć Vag-a rozpoznać błąd czego dotyczy(którego elementu systemu AirBag) i próbować skasować błąd. Jeśli błędu nie uda się skasować to znaczy to, że któryś element być może/jest uszkodzoy. Jeśli błąd uda się skasować to po skasowaniu błędu trzeba pojezdzić troche i zobaczyć czy kontrolka znów się zapali po jakimś czasie(znów załapie błąd).

Jeśli miałbyś uszkodzony sterownik AirBag to podstawowe pytanie, ile masz poduszek w swoim aucie, co odpowie na twoje pytanie czy możesz zastosować jakiś zamiennik(czy uda się go zakodować do twojego auta).

Teraz po zakupie i zamontowaniu go w twoim aucie trzeba go jeszcze zakodować do twojego auta. Bez zakodowania prawdopodobnie system nie będzie sprawny co będzie mimo wymiany sterownika na nowy-sprawny potwierdzone świeceniem kontrolki na desce rozdzielczej.

Według Etki:

8D0 959 655 F : Sterownik bocznych poduszek bezpieczeństwa i poduszek bezpieczeństwa głowy kierowcy i poduszki pasażera.

8D0 959 655 J : Sterwonik AirBagów: kierowcy ,pasażera oraz bocznych również do zastosowania dla pojazdów z poduszką kierowcy i pasażera.

Ja mam na sprzedaż sterownik: 8A0 959 655 C -sterownik poduszki powietrznej kierowcy i pasażera.

+

Jeśli jest tak jak napisał kobra7 , że sterownik stracił swoją pamięć to prawdopodobnie trzeba zakodować go na nowo i może to pomóc w uzdrowieniu systemu airbag.

Opublikowano
  • Autor

Co do tego czy vag_iem sprawdzał to nie wiem, robił to na komputerze, próbował wykasowac ale się nie dało![br]Dopisany: 11 Luty 2008, 10:27 _________________________________________________Poduszek w aucie mam sporo: kurtyny, boczne (w fotelach) oraz przednie.

Z tego co czytam wynika że sam tego nie zrobie bo widze że trzeba nowy sterownik jeszcze zakodować, o czym nie wiedziałem wydawało mi się że wystarczy go po prostu wymienić na nowy.

Dzięki za info!!!

Opublikowano

ja tydzien temu wymienialem ten 8D0 959 655 F sterownik. Musialem kupic nowy w ASO (330 funtow w UK) bo przez ponad rok nie moglem znalesc takiego samego nigdzie. trzeba bylo go zakodowac . JUz sie AIRBAG nie swieci

Opublikowano

gdzie - gdzie sprawdizć jak powinien być zakodowany airbag, jesli dobrze kukam to u mnie jest numer 00102 - audi A4 Avant 97 rok. mam 4 poduszki - 2 w fotelach. czy taki własnie powinien być numer w tym modelu i tej konfiguracji? nie mogę wykasować byka pomimo idkręcenia wtyczek i poprawy ich styków, jutro spróbuje jakimś kontaktem po popsikać, czy żółtą wtyczkęod poduszek można śmiało traktować tym kontaktem bez obawy o odpalenie? oczywiście po odpięciu aku. w taki razie pytanie jeszcze - do czego służy ta duża czerwona wtyczka pod siedzeniem? mam do niej jeden przewód.

Opublikowano

nie mogę wykasować byka pomimo idkręcenia wtyczek i poprawy ich styków

Jaki to błąd?

Opublikowano

00588 - czyli słynne n95 - za wysoka rezystancja - to taśma w kierownicy czy fotel?

Opublikowano

tomi-n a u jakiego mechanika to robiłeś? mi tez kontrolka sie pali i musze jechać to naprawić

Opublikowano

00588

588- Zapalnik poduszki powietrznej kierowcy/obwód uruchamiania poduszki powietrznej 1.

Jeśli kontrolka się wcześniej nie paliła to znaczy, że któraś wtyczka prawdopodobnie nie przewodzi prawidłowo i trzeba poprawić łączenie. Wykręć poduszke kierowcy i sprawdz wszystkie łączenia(wtyczki). Od poduszki do Taśmy, od Taśmy do sterownika, przy sterowniku. Poprawienie styków sie spowoduje zgasnięcia kontrolki. Skasuj błąd Vag-iem i zobaczysz czy znów się pojawi. Jeśli się nie pojawi to kontrolka powinna zgasnąć. Jeśli się pojawi to może być coś rzeczywiście z zapalnikiem/lub uszkodzona taśma w kierownicy.

Opublikowano
  • Autor

Odnośnie: tomi-n a u jakiego mechanika to robiłeś?

Sensora jeszcze nie wstawiłem bo nie moge znależć (teraz szukam za wschodnią granicą

), a błąd mi zdiagnozował "KRAMEK".[br]Dopisany: 12 Luty 2008, 21:56 _________________________________________________Odnośnie:hhacek- 330 funtów to jakieś 1600 zł, serwis zarządał za ten element 1730!!! :wallbash:

DROGO :thumbdown:

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam, zapaliła mi się kontrolka airbag, elektromechanik zbadał i stwierdził uszkodzenie procesora sensora. Auto A4 1.8T z 10-ma poduszkami. Na razie nie moge tego znaleźdź - jak widze rzadki symbol - 8D0 959 655 G. podobno to sie naprawia?

Opublikowano

rom789 - Wpierw podaj jakie dokładnie były błędy i czy dało się je wykasować.

Opublikowano

U mnie jak wymieniałem żarówki na białe w przednich lampach to po złożeniu wszystkiego do kupy włączyłem zapłon i wyskoczyła mi kontrolka airbag. Jeździłem z tym jakiś czas i sama zgasła. Po ok 2 mieś. znowu sie zapaliła. Poruszałem wiązką kabli które idą do lamp i kontrolka zdechła od razu. Te czujniki są z przodu?? Dla mnie mech mówił że tam nic nie ma.... Nie wiem o co kaman ale pomogło i nie zapala sie, chociaż nie kasowałem błędu.

Opublikowano

Witam, zapaliła mi się kontrolka airbag, elektromechanik zbadał i stwierdził uszkodzenie procesora sensora. Auto A4 1.8T z 10-ma poduszkami. Na razie nie moge tego znaleźdź - jak widze rzadki symbol - 8D0 959 655 G. podobno to sie naprawia?

Naprawia się chociaż jest to prawnie zakazane. Odezwij sie na priva jak jeszcze potrzebujesz pomocy w temacie.

Opublikowano

ja miałem taki sam przypadek jak w opisie w wątku vagiem wykazało że spadek napięcia faktycznie tak było bo autko nie odpaliło podładowałem akus skasowałem błąd i wszystko było ok przez 15 min. gasiłem go i odpalałem i gasła ale potem wyjołem kluczyk na 3min i znowu się pali a a błąd waga pokazuje to samu(spadek napiecia) choć akumulator jest naładowany i autko pali od pierwszego strzału. ale kontrolka dalej swoje